Στις 7 Νοεμβρίου έχει οριστεί η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, προκειμένου να συζητηθούν από τους εμπλεκόμενους φορείς του νομού ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Μάλιστα, μετά από πρόταση του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ θα πραγματοποιηθεί στο Μύρτος (στη δημοτική αίθουσα «Εμμ. Δασκαλάκης»), γιατί, όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ, πιστεύει ότι τέτοιες συνεδριάσεις, δεν πρέπει να περιορίζονται στα αστικά κέντρα, αλλά να «αποκεντρώνονται» και στην ευρύτερη περιφέρεια.
Στη συνεδρίαση του ΣΟΠΠ έχουν προσκληθεί, μεταξύ άλλων, να παραστούν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αν. Κουρουπάκης, αντιδήμαρχοι που εποπτεύουν τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίες των δήμων τους, οι αρμόδιοι παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, περιφερειακοί σύμβουλοι, οι εκπρόσωποι Υπηρεσιών που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και σε επιχειρησιακό επίπεδο στην Πολιτική Προστασία, οργανώσεις εθελοντών, εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ κ.α.
Η συνεδρίαση του ΣΟΠΠ προγραμματίστηκε με την είσοδο και ημερολογιακά στη χειμερινή περίοδο 2019 -2020 και αποσκοπεί στην επιδίωξη του καλύτερου συντονισμού των φορέων του Νομού Λασιθίου σε δράσεις Πολιτικής Προστασίας με στόχο την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που προσκλήθηκαν, καλούνται να λάβουν τα μέτρα που υποδεικνύονται από τον κεντρικό σχεδιασμό Πολιτικής Προστασίας και τα οποία εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους, καταθέτοντας στη συνάντηση της 7ης Νοεμβρίου σχετικές εισηγήσεις και γενικά, τις απόψεις τους για τα θέματα αυτά.
Ο κ. Γουλιδάκης ανέφερε επίσης ότι «το να υπάρχει μια Γενική Περιφερειακή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας που θα καλύπτει την Κρήτη, σημαίνει ότι θα έχουμε ένα καλό συμπαραστάτη και συγχρόνως ένα αποτελεσματικό συντονιστή όλων των ενεργειών που σχετίζονται με το πλέγμα δράσεων Πολιτικής Προστασίας. Δεν είναι όμως το θέμα του καλύτερου συντονισμού σε επίπεδο αλληλοβοήθειας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, σε υλικοτεχνική υποδομή και ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό συμβαίνει ήδη στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας. Πολλές φορές όμως προκαλείται ασυνεννοησία και προστριβές για το… ποιος έχει το «πρόσταγμα», παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουμε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι εκείνη που έχει τη γενική εντολή. Η Περιφερειακή Διεύθυνση θα δρα ταχύτερα και θα συντονίζει καλύτερα», είπε ο αντιπεριφερειάρχης.
Η στόχευση είναι, όμως, όπως εξ άλλου είχε υποσχεθεί ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, στο α’ δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου να καταθέσει στη Βουλή των Ελλήνων, νομοσχέδιο που θα συγκροτεί στην Αθήνα κεντρική Υπηρεσία τεχνικού χαρακτήρα, η οποία θα καθορίζει τον «κατεπείγοντα» χαρακτήρα για την αποκατάσταση τεχνικής υποδομής (δρόμο, μνημείο, κτίριο κλπ.), είπε ο κ. Γουλιδάκης. Η Πολιτική Προστασία είχε χρησιμοποιηθεί ως σήμερα και ως ένα νομικό εργαλείο για να λαμβάνονται αποφάσεις, όπου στηριζόταν το κράτος, η Αυτοδιοίκηση κλπ. για την αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες, με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», κηρύσσοντας μια περιοχή, ένα δήμο κλπ. σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Αυτό έδινε τη δυνατότητα εξοικονόμησης χρόνου, μεταθέτοντας χρονικά τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης περιβαλλοντικών μελετών για κάθε τέτοια παρέμβαση, αποκατάσταση ζημιάς κλπ.
Επίσης τόνισε ο κ. Γουλιδάκης ότι θεωρεί ότι «όταν κάνομε πυροσβεστικές, εμβαλωματικές δράσεις για να αποκαταστήσουμε μια ζημιά, είναι αδιανόητο να υπάρχουν οι χρηματικοί πόροι, να υπάρχει η πρόθεση και η διάθεση να γίνει η όποια αποκατάσταση και να μην μπορεί να αποκατασταθεί μια τέτοια ζημιά… Σε τέτοιες περιπτώσεις έχουν επανειλημμένως προσκρούσει οι τοπικοί φορείς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες – και στο Λασίθι ειδικότερα – και μάλιστα σε συγκεκριμένα, ακόμη και μικρής έκτασης περιπτώσεις. Και ανέφερε χαρακτηριστικά το… «γιοφύρι της Αρτας», όπως έχει καταντήσει λόγω αυτής της αντίληψης και πρακτικής, το γεφύρι του Κρυοπόταμου (Μουρνιών)… Ακόμη αναμένεται η οριστική γνωμοδότηση από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, για την παρέμβαση αποκατάστασης της διάβρωσης της κοίτης, όπου έχει θεμελιωθεί το γιοφύρι.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ