Μικρή πτώση της τουριστικής κίνησης κατεγράφη φέτος στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Ιτάνου με διαφοροποιήσεις ωστόσο κατά τόπους, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επιχειρηματιών και Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ιτάνου κ. Κων. Κοξαράκης.
Προχωρώντας σε έναν απολογισμό της τουριστικής σαιζόν που ολοκληρώθηκε, για τις περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, δηλαδή του Παλαικάστρου, της Ζάκρου και του Ξεροκάμπου, ο κ. Κοξαράκης σημείωσε:
«Στο ξεκίνημα της περιόδου, Μάιο και Ιούνιο, η επισκεψιμότητα ήταν αρκετά μειωμένη, έως και 30%. Η κατάσταση άρχισε να καλυτερεύει σταδιακά και κυρίως από τα μέσα του Ιούλη με την συμβολή των επισκεπτών του windsurfing. Πρόκειται για το άθλημα, το σπορ, μέσω του οποίου εδώ και χρόνια η περιοχή δέχεται μεγάλο αριθμό επισκεπτών και μάλιστα επαναλαμβανόμενων. Αντίστοιχα η περιοχή καταγράφει επισκεψιμότητα και σε άλλες κατηγορίες του εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο φυσιολατρικός κλπ. Και τον Αύγουστο γενικότερα για την περιοχή η κίνηση ήταν καλή γεγονός που “ισορρόπησε” τα δεδομένα.
Ακολούθως τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η συνολική εικόνα διαμορφώνεται με μία μείωση της τάξης από 5% έως 20% ανάλογα με την περιοχή, σε σχέση με πέρυσι. Δούλεψε η περιοχή, όμως κυρίως την φουλ σαιζόν. Την χαμηλή σαιζόν δεν ήταν η αναμενόμενη και επιθυμητή κίνηση».

 

Οι παράγοντες

Κατόπιν αναφέρθηκε στους λόγους που επηρέασαν φέτος την τουριστική κίνηση στην περιοχή. Μίλησε για το άνοιγμα αγορών, χωρών, που -όπως αποδεικνύεται- δύσκολα ανταγωνίζεται η χώρα μας (σε οικονομικό επίπεδο), όπως η Αίγυπτος, η Τουρκία, το Μαρόκο κλπ. Εστίασε ιδιαίτερα στην αλλαγή των δεδομένων της λειτουργίας της «Ryanair» στα Χανιά, αφού με την μείωση των πτήσεων «χάθηκε» ένας μεγάλος αριθμός επισκεπτών στην περιοχή Ιτάνου κυρίως από την Ιταλία. Αλλά και οι εξελίξεις με την «Thomas Cook» επηρέασαν τα συνολικά τα τουριστικά δεδομένα -όλα τα εμπλεκόμενα επαγγέλματα- αφού, όπως είπε, αφορά χιλιάδες τουριστών στην Κρήτη, κάποιοι επισκεπτόταν μεμονωμένα και την περιοχή.

Τα θετικά

Φέτος κατεγράφη μείωση επισκεψιμότητας από την Αγγλία. Ωστόσο στην πλειοψηφία τους οι τουρίστες που επέλεξαν την περιοχή για τις διακοπές τους ήταν από την Γερμανία, την Γαλλία όπου φέτος σημειώθηκε μία αύξηση, την Ιταλία όπου αντίθετα κατεγράφη μία πτώση.
Στα θετικά της φετινής σαιζόν είναι ασφαλώς οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες στην περιοχή. «Εκεί ποντάρουμε. Έχουμε καταφέρει να κρατάμε τον κόσμο με την φιλοξενία μας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου μας», τόνισε ο κ. Κοξαράκης.
Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά του Συλλόγου οι προσπάθειες για την προβολή της περιοχής, την διατήρηση ποιοτικού τουρισμού και την αύξηση αυτού συνεχίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο Σύλλογος βρίσκεται στην διαδικασία έκδοσης νέου τουριστικού φυλλαδίου, ενώ προχωρά και η διαδικασία δημιουργίας video για την περιοχή που δραστηριοποιείται ο Σύλλογος, Ξερόκαμπο, Ζάκρο, Παλαίκαστρο».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ