Η διαχείριση και αξιοποίηση του διαφημιστικού υλικού που έχει παραγάγει ή σκοπεύει να δημιουργήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ξεφεύγει πλέον από τις δυνατότητες του Δήμου και θα πρέπει να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους συμβούλους για το σκοπό αυτό.
Αυτό ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός ενημερώνοντας την Οικονομική Επιτροπή για το πώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το υλικό αυτό προκειμένου να υπηρετήσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργείται και δεν είναι άλλος από τη μεγιστοποίηση του στόχου, δηλαδή τη βαθύτερη διείσδυση στην τουριστική αγορά και την ανάδειξη του Αγίου Νικολάου ως διαφοροποιημένου τουριστικού προορισμού, στην υπερπληθώρα αντίστοιχων προορισμών παγκοσμίως.
Συνολικά 119.000 ευρώ ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή για δύο διαγωνισμούς, που αφορούν, ο ένας καταχωρήσεις τουριστικής προβολής σε έντυπα, μέσα ενημέρωσης και ιστοσελίδες (74.400 €), και ο άλλος την έκδοση εντύπων τουριστικής προβολής (44.745 €). Αυτά, βέβαια, θα υλοποιηθούν το 2020 και θα καλύψουν ανάγκες και πέραν του 2020. Πρόκειται, όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, για την επανέκδοση τουριστικών εντύπων και εκτύπωση συμπληρωματικών, καθώς και τη δεύτερη έκδοση του Φωτογραφικού Λευκώματος του Δήμου Αγίου Νικολάου. Οι δύο διαγωνισμοί έχουν την έγκριση του ΕΟΤ, όπως απαιτείται σε ό,τι αφορά την έκδοση υλικού τουριστικής προβολής από τους Δήμους.

 

Οι προτάσεις της μειοψηφίας

Οι εκπρόσωποι της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, Ν. Κοκκίνης και Ι. Ανδριώτης, υπερψήφισαν τις δαπάνες.
Ο κ. Κοκκίνης παρενέβη προτείνοντας μία «πιο οργανωμένη παρουσία και προβολή του τόπου», επιμένοντας ότι θα πρέπει ο Δήμος να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε αυτό το θέμα. Μάλιστα, πρότεινε ο Δήμος να κάνει «μια παραπάνω προσπάθεια για την παρουσία του συνολικά» σε τουριστικές εκθέσεις του εξωτερικού. Επίσης πρότεινε τη σύνταξη λίστας με τους πιο σημαντικούς τουρ οπερέιτορς να τους αποσταλεί το «πακέτο» του υλικού προβολής, που έχει παραγάγει ο Δήμος, αλλά και να τους προσκαλέσει να τους φιλοξενήσει, συστήνοντάς τους από κοντά τον τόπο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τουριστικού προϊόντος που παραγάγει.
Ο κ. Ανδριώτης είπε ότι το τουριστικό προϊόν, όπως πλέον διαμορφώνεται διεθνώς η τουριστική αγορά και με τον τρόπο που διασυνδέεται αυτό το προϊόν με τις γενικότερες γεωπολιτικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε γωνιά της υφηλίου και το πώς επηρεάζεται από τις διμερείς ή διεθνείς σχέσεις των κρατών, είναι πια ένα καθαρά «πολιτικό προϊόν» και συνδέεται άμεσα με το διεθνές «πολιτικό παιχνίδι». Και συμφώνησε και εκείνος με την πρόταση ομαδικής πρόσκλησης και φιλοξενίας εκπροσώπων σημαντικών παραγόντων της τουριστικής αγοράς, στον Άγιο Νικόλαο. «Καλά τα έντυπα, αλλά δεν βοηθούν τόσο και αντίστοιχα με τα χρήματα που δαπανώνται για να παραχθούν», είπε ο κ. Ανδριώτης, προτείνοντας «μεγαλύτερη διάχυση των δράσεων του Δήμου και σε κάτι επιπλέον αυτών».

 

Εκδηλώσεις και πολιτιστικά

Ο κ. Ζερβός είπε ότι εκτός από τον ειδικό σύμβουλό του στα θέματα τουριστικής προβολής συνεργάζεται στενά και με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γ. Πελεκανάκη. Εξήγησε ότι ήδη έχει απευθυνθεί στο ΣΕΤΕ και στην «Marketing Greece», με την οποία πρόκειται να γίνει συνάντηση μέσα στο μήνα για τα θέματα αυτά. Στόχος, σημείωσε ο Δήμαρχος, είναι ο Άγιος Νικόλαος και η περιοχή αναφοράς του, που αφορά ένα διαμορφωμένο εν πολλοίς αλλά και διαρκώς αναπτυσσόμενο τουριστικό προϊόν, να «βγει προς τα έξω».
Επανέλαβε τη θέση του, ότι οι μεγάλες εκδηλώσεις και τα πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνει ο Δήμος (cliff diving, SUP, Street Food κλπ.) δεν πρέπει απλά να προσφέρουν θέαμα και ψυχαγωγία σε όσους τουρίστες ήδη βρίσκονται στην περιοχή μας κάνοντας διακοπές, αλλά να λειτουργήσουν ως πρόσθετος πόλος έλξης τουριστών. Το νέο έντυπο και ψηφιακό υλικό που έχει σχεδιάσει και εκτυπώσει ο Δήμος, θα πρέπει τώρα να προωθηθεί κατάλληλα ώστε να αποδώσει για το σκοπό που δημιουργήθηκε, γιατί έχει στοιχίσει και αρκετά χρήματα, τόνισε.
H «Marketing Greece», στην οποία σκοπεύει να απευθυνθεί η δημοτική αρχή, ιδρύθηκε το 2013, είναι η συμμαχία του ιδιωτικού τομέα για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Σκοπός της «Marketing Greece» είναι η βελτίωση των χαρακτηριστικών της ζήτησης για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, η βελτίωση των ποιοτικών, δηλαδή, χαρακτηριστικών, με πρωτίστως μεγαλύτερη δαπάνη ανά τουρίστα, άμβλυνση της εποχικότητας, αλλά και καλύτερη γεωγραφική κατανομή. Επιπρόσθετα μέσα από τις δράσεις της στοχεύει στην ανάδειξη νέων στρατηγικών προτεραιοτήτων, όπως η ισχυρότερη διασύνδεση του τουρισμού με τον πολιτισμό και τον αγροδιατροφικό τομέα.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ