Στα 4.500 κ.μ. υπολογίζεται η ποσότητα του νερού που καταλήγει ημερησίως στη θάλασσα, κατά την θερινή περίοδο της τουριστικής αιχμής, μετά από την επεξεργασία των λυμάτων στο Βιολογικό Αγίου Νικολάου. Και περίπου στα 1.500 κ.μ. νερού χύνεται στη θάλασσα, κατά την χαμηλή τουριστική και τη χειμερινή περίοδο.

Όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής της δημοτικής επιχείρησης,  Γιάννης Πεδιαδίτης, μετά την πρόσφατη ολοκλήρωση της αναβάθμισης του Βιολογικού, το νερό αυτό είναι καθαρό κατά 97% και μπορεί να βελτιωθεί ακόμη περαιτέρω σε στάδιο τριτοβάθμιας επεξεργασίας με την τοποθέτηση των κατάλληλων φίλτρων.

Αυτό θα πρέπει να τεθεί ως επόμενος στόχος της ΔΕΥΑΑΝ, τονίστηκε από μέλη του Δ.Σ., προοπτική που επιβεβαίωσαν τόσο ο πρόεδρος Βαγγέλης Μαυρικάκης όσο και ο γ. διευθυντής, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνδυαστεί με το σχεδιασμό και κατασκευή χωριστού αρδευτικού δικτύου, από τα υφιστάμενα, μέσω του οποίου θα αξιοποιηθεί το νερό που θα προκύπτει από την πλήρη τριτοβάθμια επεξεργασία, για άρδευση ορισμένων καλλιεργειών, στην ευρύτερη περιοχή.

Και η περαιτέρω «αναβάθμιση»  σε τριτοβάθμιο επίπεδο επεξεργασίας των λυμάτων και η αξιοποίηση του νερού θα αφορά, εκτός του Αγίου Νικολάου, και τους βιολογικούς της Νεάπολης (αφού ολοκληρωθεί), της Ελούντας κλπ.

Ο κ. Πεδιαδίτης υπογράμμισε ότι βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, το νερό αυτό έχει αυστηρά καθορισμένη χρήση και π.χ. μπορεί να ποτίζει δεντροκαλλιέργειες, όχι όμως και καλλιέργειες λαχανικών κλπ.

 

Και επίσημα εγκαίνια

Από την ενημέρωση που έγινε στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο, αναφέρθηκε ότι ο Βιολογικός έχει ολοκληρωθεί και είναι ήδη στο α’ εξάμηνο της τριετούς φάσης λειτουργίας – συντήρησης από τον ίδιο τον εργολάβο, ο οποίος κατασκεύασε το έργο.

Μάλιστα, ο κ. Πεδιαδίτης ανέφερε ότι θα γίνουν και επίσημα «εγκαίνια» του έργου σύντομα… Γιατί πρόκειται για ένα έργο που κόστισε πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο δίνει προοπτική στον τόπο για τα επόμενα 30 χρόνια…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ