Για άλλη μια φορά ξεκαθάρισε στη βουλή ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, ότι εφόσον η ζημιά οφείλεται αποκλειστικά στον δάκο δε μπορεί να υπάρξει καμίας μορφής αποζημίωση.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ: απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σωκράτη Βαρδάκη, εκτίμησε ότι το πρόγραμμα δακοκτονίας, τουλάχιστον σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, φαίνεται πως εκτελέστηκε σωστά, ωστόσο ενδεχομένως να υπήρξαν ιδιαίτερες συνθήκες που ευνόησαν την εξάπλωση του δάκου. Παρ’ όλα αυτά, ο Μάκης Βορίδης απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τα ακριβή αίτια της ζημιάς, τονίζοντας πως ανάλογα με την επιστημονική τεκμηρίωση θα γίνουν και οι κινήσεις για τις αποζημιώσεις.

«Προτού κάποιος καταλήξει στα αίτια θα πρότεινα τους να μας πουν οι επιστήμονες ποιά είναι πραγματικά τα αίτια και να εργαστούμε συνολικά ως προς αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης από την πλευρά του τόνισε πως μέχρι να ολοκληρωθούν οι επιστημονικές εκθέσεις οι παραγωγοί θα έχουν καταστραφεί ολοκληρωτικά και δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την επόμενη χρονιά. «Πρέπει να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Βαρδάκης για να προσθέσει ότι είναι καθήκον της κυβέρνησης και του Υπουργείου να βρεθεί μια άμεση λύση.

Να σημειωθεί πως ο Υπουργός ξεκαθάρισε πως δεν εξυπηρετούν οι εθνικές αποζημιώσεις στη δεδομένη περίσταση, αφού στοιχειοθετούνται όταν δεν υπάρχει κανένας λόγος εκείνους που οδηγούν σε αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ ή Ευρωπαϊκής Ένωσης κι έχουν χαρακτήρα επικουρικό, οπότε και δεν βοηθούν τους παραγωγούς στο βαθμό που χρειάζεται.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ