Αντιδράσεις έχουν προκαλέσει τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Πέμπτης έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, για την πορεία του ελαιολάδου.

Αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί διαμαρτυρόμενοι έξω από το κτίριο του Επιμελητηρίου απωθήθηκαν από δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

“Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καταγγέλλει την βίαιη και απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους αγρότες που διαδήλωναν με τα μπλοκ των αγροτικών συλλόγων του Ηρακλείου και της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων, έξω από την σύσκεψη που συνδιοργάνωναν η κυβέρνηση της ΝΔ με την Περιφέρεια (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ), παρουσία του υπουργού κ Βορίδη, για τις φετινές καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια φέρουν ακέραιη την ευθύνη για την επίθεση των ΜΑΤ, αρνούμενοι να δεχτούν αντιπροσωπεία των αγροτικών συλλόγων για να εκθέσουν τα αιτήματα τους.

Την ίδια στιγμή η σύσκεψη που προέδρευαν ο υπουργός και ο περιφερειάρχης και συμμετείχαν κυβερνητικοί παράγοντες, βουλευτές, στελέχη συνεταιρισμών και επιχειρηματιών, απουσία εκπροσώπων των βιοπαλαιστών αγροτών, παρέπεμψε τις αποζημιώσεις των αγροτών “στις καλένδες”.

Είναι άλλη μια απόδειξη ότι η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, συνεχίζει την πολιτική της ΚΑΠ της ΕΕ για το γρήγορο ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών, προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών της αγροτικής οικονομίας και των βιομηχάνων.

Η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ καλεί τους μικρούς αγρότες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων και να διεκδικήσουν: Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, κατώτερη εγγυημένη τιμή στο λάδι που να εξασφαλίζει την επιβίωση τους, απαλλαγές των πληγέντων από φόρους και άλλα χαράτσια, εξασφάλιση χρηματοδότησης ολοκληρωμένου προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου και προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού”.

Στο μεταξύ, σε ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σημειώνονται τα εξής:

“Ο εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, αποχωρώντας από τη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στο επιμελητήριο Ηρακλείου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης, από το πρωί, συμμετείχε στην αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία του οργανωμένου αγροτικού κινήματος Ηρακλείου και Χανίων για την ολοκληρωτική καταστροφή της σοδειάς από τον δάκο και την άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Ως εκλεγμένος της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανα παρέμβαση στη σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να καταγγείλω την υποκρισία, το θράσος, και την προκλητικότητα Κυβέρνησης και Περιφέρειας Κρήτης, που είναι δική τους ΟΛΗ η ευθύνη της καταστροφής και, τώρα, κάνουν πως δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα, ενώ παραπέμπουν τις αποζημιώσεις στις καλένδες.

Κατήγγειλα, επίσης, την άγρια καταστολή, την απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με γκλομπς και χημικά, που δέχτηκαν σήμερα οι αγρότες, ο «εχθρός – λαός», προκειμένου να μην τους επιτραπεί να συναντηθεί αντιπροσωπεία τους με τον υπουργό.

Αυτή η «άσκηση νόμιμης βίας» όπως συνηθίζει να την ονομάζει ο Βορίδης, η επίδειξη αυταρχισμού από τα ΜΑΤ, φανερώνει την πρόθεση της κυβέρνησης της ΝΔ να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή στα χνάρια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η «πολιτική της δημοκρατικής αυστηρότητας» της ΝΔ που βάζει στο μάτι του κυκλώνα ακόμα περισσότερο το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Στην πράξη συναντώνται τα αντιλαϊκά μέτρα και η καταστολή.

Για όσα, σήμερα, συνέβησαν έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση της Περιφέρειας Κρήτης, που κράτησε με τα ΜΑΤ μακριά τους αγρότες για να μην ακουστούν οι διεκδικήσεις τους, παρακολουθώντας αδιάφορα την άγρια καταστολή σε βάρος τους.

Κυβέρνηση και Περιφέρεια, όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, ευθύνονται για την καταστροφή των μικρών ελαιοπαραγωγών. Πρέπει να πληρώσουν! Κυβέρνηση και Περιφέρεια ευθύνονται και για την καταστολή ενάντια στους αγρότες.

Σήμερα, αυτό που χρειάζεται είναι να δυναμώσει ο αγώνας που χτυπάει στην καρδιά του προβλήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση, που θα παλεύει όχι μόνο ενάντια στην καταστολή, αλλά συνολικά κόντρα στο κεφάλαιο, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις. Γιατί αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται τόσα χρόνια και μας έχουν στήσει στον τοίχο και με αυτές είναι που πρέπει να συγκρουστούμε».

Ν. Ηγουμενίδης: “Απαράδεκτη η άσκηση βίας απέναντι στους αγρότες”

Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρει:

«Άκρως προκλητική και απαράδεκτη είναι η στάση της Κυβέρνησης απέναντι στον αγροτικό κόσμο της Κρήτης. Η σημερινή άσκηση βίας και οι επιθέσεις έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου απέναντι στους αγρότες που διεκδικούν τα αυτονόητα για την παραγωγή τους και την εργασία τους ξεπερνά πλέον κάθε όριο.

Πίσω από τη βία και τον αυταρχισμό της Κυβέρνησης είναι η περιφρόνηση απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών. Είναι η στάση του Υπουργού που εξακολουθεί να σηκώνει τα χέρια ψηλά και να παραπέμπει στο μέλλον για κάθε ζήτημα των αγροτών. Είναι η απαξίωση ενός πραγματικού και ουσιαστικού διαλόγου. Είναι η ηχηρή απουσία μιας συνεκτικής Εθνικής Στρατηγικής για το λάδι αλλά και για την στήριξη της παραγωγής.

Η σημερινή στάση της Κυβέρνησης δεν είναι τυχαία. Αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο αυταρχισμού της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Xθες ήταν οι φοιτητές, σήμερα είναι οι αγρότες. Αύριο πιθανότατα μια ακόμη ομάδα που τολμά να υψώνει μέτωπο απέναντι σε μια Κυβέρνηση που με το όπλο της καταστολής παίζει το παιχνίδι των «ημετέρων», των «λίγων» και «ισχυρών» φίλων της. Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων απέναντι σε αυτό το ενορχηστρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης είναι η μόνη απάντηση».

Γραμματεία ΠΑΜΕ Ηρακλείου: “Επιτέθηκαν με χημικά στους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωσή τους”

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ υπογραμμίζει:

“Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταδικάζει τη σημερινή απρόκλητη επίθεση της Κυβέρνησης η οποία έκανε χρήση των ΜΑΤ σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών. Η κινητοποίηση έγινε μετά από κάλεσμα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων για την διεκδίκηση αποζημιώσεων για την κατεστραμμένη παραγωγή λαδιού λόγω δάκου.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες, που αντιμετωπίζουν τεράστιες καταστροφές σε όλο το νομό, που φτάνουν ακόμα και το 90%, ζήτησαν να περάσει αντιπροσωπεία τους από κοινού με συνδικαλιστές από εργατικά σωματεία ώστε να επιδοθεί υπόμνημα με τα αιτήματα στον Υπουργό ο οποίος βρισκόταν σε σύσκεψη με όλους τους «πρόθυμους», δηλαδή την Περιφερειακή αρχή, τους εκπροσώπους των ΝΔ/ΚΙΝΑΛ/ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και την τοπική διοίκηση, τους μεγαλέμποροους, βιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες παραγωγούς.

Αντί να αφήσουν να ακουστούν τα αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών η Κυβέρνηση διέταξε την αστυνομία να επιτεθούν απρόκλητα με χημικά και ρόπαλα στους αγρότες που παλεύουν για την επιβίωση τους!

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την περιφερειακή αρχή, έχουν μεγάλες ευθύνες γιατί, αφού οδήγησαν με την πολιτική της υποχρηματοδότησης του προγράμματος της δακοκτονίας σε αυτή την καταστροφή, καταστέλλουν τις κινητοποιήσεις με βίαιο τρόπο.

Η πολιτική που ξεκληρίζει και καταστρέφει τους μικρούς παραγωγούς προς όφελος της μεγάλης ιδιοκτησίας και της μεγάλης επιχειρηματικής γεωργίας είναι ίδια που θέλει καθηλωμένους μισθούς πείνας και πετσοκομμένα δικαιώματα στους εργάτες για να αβγαταίνουν οι μεγαλοβιομήχανοι και επιχειρηματίες τα κέρδη τους.

Το δόγμα «νόμος και τάξη», που είναι πάει χέρι – χέρι με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική που, δε θα περάσει!

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα εργατικά σωματεία να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τους μικρομεσαίους αγρότες που δίνουν αγώνα επιβίωσης.

Απαιτούμε από την Κυβέρνηση να υλοποιήσει άμεσα τα αιτήματα του Παγκρήτιου Συντονιστικού Αγροτικών και κτηνοτροφικών Συλλόγων :

  • Άμεση καταγραφή και οριζόντια αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για την απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, για το σύνολο των παραγωγών, όχι μόνο των ασφαλισμένων, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Κατώτερη εγγυημένη τιμή για το λάδι που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και αφήνει εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας. Άμεση πληρωμή κατά την παράδοση, όχι στο αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Φτηνό προϊόν για τις λαϊκές ανάγκες.
  • Εξασφάλιση την επόμενη χρονιά ενιαίας πανελλαδικής, ολοκληρωμένης επιστημονικά άρτιας, ασφαλούς εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες του απαραίτητου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά/μισθολογικά δικαιώματα, εξασφάλιση μέτρων προστασίας.
  • Να σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους (είτε ιδιώτες είτε Δήμους) το πρόγραμμα δακοκτονίας, που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία, να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς.
  • Απαλλαγή πληγέντων από φόρους/εισφορές/χαράτσια (δημοτικά τέλη, άρδευση)”.

Πηγή: cretalive.gr