Τη Δευτέρα το πρωί θα απολογηθεί ο 43χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία στις Κουρούνες του 73χρονου Μανόλη Φινοκαλιώτη και του τραυματισμού του γιου του και του γαμπρού του. Θυμίζουμε ότι ο 43χρονος παραδόθηκε την Πέμπτη το πρωί και εμφανίστηκε συνοδεία του δικηγόρου του Γιώργου Στειακάκη ενώπιον του Εισαγγελέα κ. Θανάση Γαλήνα. Ο Εισαγγελέας του άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση και δίωξη για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

 

Η πράξη και το αλκοόλ

Ο ίδιος, μιλώντας σε οικεία πρόσωπα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, έδειξε να αντιλαμβάνεται τη διάσταση της πράξης του. Ωστόσο, δεν φάνηκε να μπορεί να την εξηγήσει αν και επιβεβαίωσε πως «είχα κοπανήσει κάμποσες ρακές». Ήταν μετά το δικαστήριο της Δευτέρας, όπου κατηγορούνταν για ξυλοδαρμό και δόθηκε τέταρτη αναβολή.
Ήταν λοιπόν υπό την επήρεια αλκοόλ;

Τι λέει η οικογένεια του θύματος

«Προφάσεις εν αμαρτίαις. Μπορεί να λέει ότι θέλει στο πλαίσιο μιας υπερασπιστικής γραμμής», τονίζει ο Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος της οικογένειας του Μανόλη Φινοκαλιώτη.
«Ήταν σε νηφάλια και διαυγή κατάσταση», λέει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο δικηγόρος και επικαλείται την εξιστόρηση των τραγικών γεγονότων από τις μαρτυρίες των ανθρώπων της οικογένειας: Πρώτα, πυροβόλησε στην κοιλιά το γιο, όπως έχει ήδη καταγράψει η προανάκριση αλλά και το ρεπορτάζ και στη συνέχεια τον πατέρα που ήταν άοπλος.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο δικηγόρος στο ότι επιτέθηκε σε άοπλους και πυροβόλησε έξι φορές, πράξη, στην οποία, όπως τονίζει, προχώρησε χωρίς δισταγμό. «Συνέχισε να πυροβολεί εν ψυχρώ. Ήταν προαποφασισμένη η πράξη του. Αυτά που λέγονται περί αλκοόλ τα ακούμε βερεσέ», είναι οι χαρακτηριστικές φράσεις του Γ. Κοκοσάλη, που κάνει λόγο για «παραμύθια της Χαλιμάς» και υπογραμμίζει πως «το πρόβλημα με τέτοιες συμπεριφορές είναι πως αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν να έχουν την ανοχή των τοπικών κοινωνιών». Φέρνοντας μάλιστα για παράδειγμα τον πρότερο βίο του δράστη αλλά και την πρωινή δίκη που είχε την Δευτέρα, λίγο πριν το φόνο, σημειώνει πως πρόκειται για πρόσωπο που αντιδρούσε με την πρακτική πως όσοι δεν πήγαιναν με τα νερά του, θα τύγχαναν των πειθαναγκασμών του.

Οι δηλώσεις Στειακάκη

«Ο εντολέας μου είναι απολύτως συντετριμμένος», δήλωσε από την πλευρά του ο συνήγορος του δράστη Γιώργος Στειακάκης, αναφερόμενος σε ένα άλλο θρίλερ όπως το αποκάλεσε. Εξήγησε μάλιστα πώς το έζησαν η οικογένειά του και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι προσπάθησαν να τον βρουν μετά το φόνο, καθώς είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει τέλος στη ζωή του.
«Αυτό κινητοποίησε την οικογένεια του. Προσπάθησαν να τον εντοπίσουν, μετά δυσκολίας βρέθηκε. Αναγκάστηκε η σύζυγος του να βάλει να του μιλήσουν τα παιδιά του για να τον κάνουν να αλλάξει γνώμη. Τα δύο αυτά 24ωρα τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα, εκείνος ήταν αποφασισμένος. Το ίδιο είπε και στην κυρία εισαγγελέα, ότι ‘δεν έχει νόημα έτσι που κατέστρεψα τη ζωή μου. Όποιος λόγος, όποια αφορμή κι αν υπήρχε εγώ δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος και δεν έχω συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί’. Ο πελάτης μου ήταν δακρυσμένος και βουρκωμένος. Ζητάει από όλους φυσικά συγγνώμη, είναι κάτι που τον έχει συγκλονίσει. Αυτό που συνέβη έχει αναιρέσει όλη την προηγούμενη ζωή του. Έχει δύο ανήλικα παιδιά και μια κόρη μεγάλη. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δούλευε και στήριζε την οικογένεια του και τώρα συνειδητοποίησε αυτό που έγινε», είπε ο συνήγορος.

 

Κρυβόταν στο Οροπέδιο

Από την άλλη πλευρά ο κ. Κοκοσάλης τονίζει πως είχε βρει καταφύγιο σε κτηνοτροφική οικογένεια του Οροπεδίου Λασιθίου. «Λίγο πριν την πραγματική σύλληψη από την Αστυνομία παραδόθηκε. Δεν είχε κάτι άλλο να κάνει. Δεν υπήρχαν επιλογές. Είχε το χρόνο να αυτοκτονήσει αν ήθελε πραγματικά να λυτρωθεί. Επέλεξε να εξαφανιστεί επί τέσσερις ημέρες για να προετοιμάσει την υπεράσπιση του. Είναι ξεκάθαρο. Έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα του αποδώσει την μομφή που του αξίζει, δηλαδή της ισόβιας κάθειρξης», είπε.