Μέσα σε έναν χρόνο μειώθηκε το προσωπικό του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου κατά 19 άτομα
Χάος στην Αϊτή: 14 πτώματα εντοπίστηκαν σε προάστιο της Πορτ-ο-Πρενς
Σαρλ Μισέλ: Αν θέλει ειρήνη η Ευρώπη πρέπει να ετοιμασθεί για πόλεμο
Ο Τραμπ κινδυνεύει με κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων – Δεν εξασφάλισε εγγύηση 454 εκατ. δολαρίων για τα πρόστιμα
Αργεντινή: Συγκρούσεις αστυνομικών – διαδηλωτών, παραμονή των 100 ημερών της προεδρίας Μιλέι
Παγκόσμιο πρότυπο ασφάλειας επιβατών
Τριμερής σύνοδος κορυφής ΗΠΑ – Ιαπωνίας -Φιλιππίνων την 11η Απριλίου
ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ 19-3-2024
Η Δημόσια και δωρεάν Υγεία είναι δικαίωμα και αξίωμα για τη συνέχεια της κοινωνίας
Επιχειρησιακό σχέδιο για το λιμάνι Αγ. Νικολάου
Βραβεύτηκαν το Wyndham Grand Mirabello Bay και το Numo Ierapetra Beach
Αρχιερατικός Κατανυκτικός Εσπερινός της Συγχωρήσεως και επίκαιρη ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας

Η πρώτη πτήση με ενέργεια μόνο από τον ήλιο

Στις 29 Φεβρουαρίου και στις 14 Μαρτίου, όσες και όσοι έχουν την τύχη να βρίσκονται στο Μπουένος Άιρες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την κινηματογράφηση ενός ορόσημου στην προσπάθεια του ανθρώπου να πετάξει: την πρώτη πτήση χωρίς ορυκτά καύσιμα ή παράγωγά του, πτήση με ενέργεια μόνον από τον ήλιο.

Ο καλλιτέχνης Τομάς Σαρασένο ύψωσε ένα αερόστατο πάνω από τις αλυκές Salinas Grandes στην Αργεντινή και επέτυχε την πρώτη επανδρωμένη -πιλότος ήταν η Λετίσια Μάρκες- πτήση με όχημα το οποίο κινείτο με αέρα και ηλιακή ενέργεια. Έξι ρεκόρ, σύμφωνα με τη Fédération Aéronautique Internationale (FAI), καταρρίφθηκαν ως προς ύψος, απόσταση, διάρκεια πτήσης, τόσο στη γενική κατηγορία όσο και στην κατηγορία γυναικών. Το αερόστατο, το οποίο απορροφά υπεριώδη ακτινοβολία για να ανέλθει η θερμοκρασία του αέρα που περιέχει, μπορεί να μεταφέρει βάρος έως και 250 κιλών και να μεταφέρει δύο επιβάτες. Στην επίσημη πτήση του, διάνυσε απόσταση 2,56 χιλιομέτρων.

Το πρότζεκτ, που ακούει στο όνομα «Fly with Aerocene Pacha» -η λέξη «pacha» είναι ο διαχωρισμός του κόσμου σε διάφορες σφαίρες σύμφωνα με τη μυθολογία των Ίνκας-, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας δημόσιας τέχνης «CONNECT BTS» της νοτιοκορεάτικης εταιρείας BTS.

«Το “Fly with Aerocene Pacha” παρουσιάζει μια εφικτή ουτοπία και μια πρόκληση σε όλους εμάς να ενωθούμε και να αλλάξουμε τις συνήθειές μας, όχι το κλίμα μας», τόνισε, σε ανακοίνωση Τύπου, ο Τομάς Σαρασένο.

Επιπλέον στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση των διαφόρων κοινοτήτων στην περιοχή, των οποίων οι ζωές απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Οι Salinas Grandes είναι γνωστές για τα σημαντικά αποθέματα λιθίου -σημαντικού για τα φιλικά στο περιβάλλον κινητά τηλέφωνα και τις ηλεκτρικές μπαταρίες αυτοκινήτου-, του οποίου η εξόρυξη ενδέχεται να έχει καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της μόλυνσης των υδάτινων πόρων. Τέσσερις ομάδες, που εκπροσωπούσαν 33 κοινότητες αυτόχθονων των επαρχιών Jujuy και Saltas, παρέστησαν στην τελετή για το «Aerocene Pacha» και προασπίστηκαν το δικαίωμα τους να παραμείνουν «ελεύθερες από εξορύξεις» οι περιοχές τους (η Αργεντινή μαζί με τη Χιλή και τη Βολιβία συνιστούν το διαβόητο «τρίγωνο του λιθίου» στο οποίο υπάρχει πάνω από το 50% των αποθεμάτων λιθίου του πλανήτη). Στο μπαλόνι του αερόστατου ήταν γραμμένη η φράση «El agua y la vida valen más que el litio (Το νερό και η ζωή έχουν μεγαλύτερη αξία από το λίθιο)».

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist