Αρχική Άλλα νέα Ελλάδα Αίτημα αύξησης του ΠΔΠ παρουσίασε ο Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο για τον...

Αίτημα αύξησης του ΠΔΠ παρουσίασε ο Μητσοτάκης στην έκτακτη Σύνοδο για τον προϋπολογισμό

Το μήνυμα ότι “δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα”,  επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της  Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του στη διάρκεια των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε στον Τύπο ελληνική κυβερνητική πηγή στο περιθώριο της Συνόδου.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες της Συνόδου έχουν επισήμως διακοπεί από τις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης, όπως προβλεπόταν, ώστε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να προβεί σε ξεχωριστές διμερείς επαφές με τους ηγέτες. Ο Σ. Μισέλ συναντά τους 27 με τη σειρά που αναλαμβάνουν την εξάμηνη κυλιόμενη προεδρία της ΕΕ και η Σύνοδος αναμένεται να επανέλθει σε κανονική σύνθεση στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, τοπική ώρα.

Συγκεκριμένα κατά την παρέμβασή του στο εσωτερικό της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε πως “οι υφιστάμενες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέχουν πολύ από αυτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και, κυρίως, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.  Καθώς η απόσταση που χωρίζει τις προτάσεις αυτές υπερβαίνει τα 200 δισ. ευρώ, όπως υπενθύμισε, “σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να βολιδοσκοπηθούν οι προθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να υπάρξει η μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των δύο τόσο σημαντικών για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, οργάνων”. “Δεν πρέπει να εμφανιστούμε ως νέοι αλχημιστές”, συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έφερε ως παράδειγμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα, εξηγώντας ότι “οι περικοπές στον τομέα αυτό δεν είναι οι σωστές και είναι στην αντίθετη κατεύθυνση από τις προσδοκίες των πολιτών”.

Επιπλεόν σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ανέφερε πως “η Πολιτική Συνοχής δεν θα πρέπει να θεωρείται απλά ως μεταφορά πόρων από τις πλούσιες χώρες προς τις φτωχότερες”. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “η Πολιτική Συνοχή αποτελεί σημείο αναφοράς”, εξηγώντας ότι “οι συγκεκριμένοι πόροι είναι, για αρκετές χώρες, σημαντικοί έτσι ώστε να υλοποιηθούν έργα υποδομών, εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού που ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών”.

Υπογράμμισε δε πως ενώ “οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί δίνουν στην Ελλάδα αυξημένους πόρους, στο σύνολό τους δεν επαρκούν για να καλύψουν επιπτώσεις που άφησε η κρίση στη χώρα”. “Το Ταμείο Συνοχής και η Κοινή Αγροτική Πολιτική συνέβαλαν στο να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ`, συμπλήρωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως “η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι άκρως σημαντική για τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα”.

Όσον αφορά το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ο Πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός πως αυτό είναι σημαντικό, αλλά θα έπρεπε να “επιβραβεύει τις χώρες που κινούνται ταχύτερα” και υπογράμμισε την απόφαση της Ελλάδας” να κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες έως το 2023, πλην μίας που θα κλείσει έως το 2028″.
www.real.gr