Με voucher για μελλοντικές διακοπές, προσπαθούν τα μεγάλα τουριστικά γραφεία στο εξωτερικό να μην προχωρήσουν σε επιστροφή χρημάτων στους υποψήφιους ταξιδιώτες του φετινού καλοκαιριού που έχουν κλείσει πακέτα διακοπών, αλλά λόγω του Κορονοϊού ο προγραμματισμός ανατράπηκε, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλακη στην ΑΝΑΤΟΛΗ.

Επί της ουσίας τα τουριστικά γραφεία στοχεύουν να παγώσουν το οικονομικό στάτους στην έναρξη της τουριστικής σεζόν για να αποσοβηθούν τα μεγάλα προβλήματα από τώρα.
«Για εμάς είναι σημαντικό να εξελιχθεί θετικά αυτή η προσπάθεια. Αν αρχίσουν να ζητούν οι ιδιώτες τα χρήματά τους, στη συνέχεια οι τουριστικοί πράκτορες θα ζητήσουν τις προκαταβολές από τους ξενοδόχους. Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονται για να κινηθεί η τουριστική αγορά στην προετοιμασία της σεζόν. Είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι εύκολο να αποδοθούν τα χρήματα αυτά», τονίζει ο Πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων της χώρας Γιώργος Πελεκανάκης.
Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα γίνει και με την έναρξη της τουριστικής σεζόν αλλά κυρίως τη λήξη της. Το γεγονός πως οι Σκανδιναβοί άρχισαν να τοποθετούν την έναρξη την 1η Ιουλίου, δείχνει πως οι συνθήκες δεν ευνοούν παράτολμες κινήσεις για μια αφετηρία τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Είναι σαφές πάντως, πως όποτε και να ξεκινήσει θεωρητικά η χρονιά, δεν θα υπάρχει επαρκής χρόνος για να λειτουργήσει με στοιχειώδεις αποδόσεις που θα εξασφαλίζουν βιωσιμότητα, δεδομένο που μαρτυρεί πως πολλά τουριστικά γραφεία θα υποστούν μεγάλες πιέσεις.
«Στο τέλος της σεζόν το φθινόπωρο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε όσους ζορίζονται από τα μικρά γραφεία να προκαλούν κανόνια στην αγορά. Είναι σχεδόν δεδομένο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί διότι το φθινόπωρο θα είναι δύσκολο. Αυτό που θεωρώ πως πρέπει να κάνουμε είναι να ζητούν οι ξενοδόχοι προπληρωμές πριν μπαίνουν οι πελάτες», σημειώνει ο κ. Πελεκανάκης.