Τον Ιανουάριο του 2019 η Εκτελεστική Επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αποφάσισε να ορίσει το έτος 2020 ως “Έτος Νοσηλευτών/τριών και Μαιών” προς τιμήν της 200ης επετείου από τη γέννηση της Florence Nightingale (12 Μαϊου 1820), της  Βρετανίδας πρωτοπόρου της σύγχρονης νοσηλευτικής Επιστήμης, με σημαντικό κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, καθώς και  αξιοσημείωτη παρουσία στον τομέα της στατιστικής.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και προφητική αυτή η απόφαση, γιατί ένα χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2020, η παγκόσμια νοσηλευτική κοινότητα εκλήθη να πολεμήσει με ένα άγνωστο εχθρό τον Sars-Cov-2 και με μία νέα αόρατη απειλή, την νόσο Covid-19.

Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, οι Μαίες και οι Μαιευτές  σε όλο τον κόσμο, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή απέναντι στην πανδημία και έγιναν οι ήρωες με τις μπλε και πράσινες μάσκες. Ενώθηκαν και συστρατεύτηκαν να δώσουν όλοι μαζί ένα τιτάνιο αγώνα ενάντια σε έναν εχθρό που στερεί χιλιάδες ζωές σε όλο τον πλανήτη.

Εκλήθησαν για άλλη μια φορά, να φέρουν εις πέρας μια δύσκολη αποστολή. Να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους με αγάπη και σεβασμό στον συνάνθρωπο, με επαγγελματισμό και υψηλό αίσθημα ευθύνης, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους την ζωή.

Τα έβαλαν με έναν άγνωστο εχθρό!

Φοβήθηκαν αλλά δεν έκαναν βήμα πίσω! Λύγισαν αλλά δεν έσπασαν!

Ανησύχησαν για την υγεία τους,  την ζωή τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα!

Για τις ευάλωτες ομάδες που έπρεπε να προστατέψουν.

Τους στερήθηκαν, προκειμένου να μην τους θέσουν σε κίνδυνο.

Εκτέθηκαν οι ίδιοι στον εχθρό! Κινδύνεψαν! Πολέμησαν με ότι μέσα είχαν, προκειμένου να βοηθήσουν και να σώσουν όσους περισσότερους μπορέσουν.

Πολλοί έχασαν την ζωή τους, υπερασπίζοντας την ζωή των ασθενών τους!

Μάχες όμως, δίνουν κάθε μέρα! 24 ώρες το 24ωρο! 365 μέρες το χρόνο!

Είναι οι επαγγελματίες υγείας που βρίσκονται δίπλα στον άνθρωπο από την πρώτη  στιγμή που έρχεται στην ζωή, κατά τις δύσκολες ώρες της ασθένειάς του, αλλά  και όταν  φεύγει από την ζωή.

Αυτό είναι το καθήκον τους! Αυτή είναι η αποστολή τους!

Εναρμονίζονται με τις νέες εξελίξεις της Ιατρικής, της Μαιευτικής και  της Νοσηλευτικής επιστήμης, ενημερώνονται, εκπαιδεύονται, εξελίσσονται και προσαρμόζονται αποτελεσματικά σε κάθε  νέα πρόκληση. Με εξειδικευμένη γνώση,  επιστημονική κατάρτιση και ειδικές δεξιότητες.

Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  με  υπευθυνότητα, σοβαρότητα,   ενσυναίσθηση,  αφοσίωση,  δύναμη ψυχής και αγάπη προς τον συνάνθρωπο.

Οι Νοσηλευτές /τριες, οι Μαίες/τές είναι οι στυλοβάτες του συστήματος Υγείας και αποτελούν την  κινητήριο  δύναμη του. Παρέχουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών υγείας στην κοινότητα και σε όλα τα επίπεδα της υγειονομικής περίθαλψης.

Παγκοσμίως, χρειάζονται επιπλέον 9 εκατομμύρια Νοσηλευτές /τριες, οι Μαίες/τές, για να επιτευχθεί η καθολική υγειονομική κάλυψη έως το έτος 2030.

Στην προσφορά των  Νοσηλευτών  και των Μαιών ήταν φέτος αφιερωμένη η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου αποδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου πληθυσμού. Είναι εκείνοι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή προσφέροντας υψηλής ποιότητας φροντίδα και θεραπεία, με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

Σημαντική είναι επίσης η προσφορά των Επισκεπτριών Υγείας  στην πρόληψη, την  προάσπιση και την προαγωγή της δημόσιας υγείας τόσο στην κοινότητα, όσο και σε κάθε δομή του συστήματος Υγείας.

Η συμβολή ΟΛΩΝ,  αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά πολύτιμη, στην δύσκολη φάση της πανδημίας της νόσου Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει: «Απλά χωρίς νοσηλευτές η αντίδραση στον ιό δεν θα ήταν δυνατή»

“Χωρίς νοσηλευτές και μαίες, δεν θα επιτύχουμε στόχους αειφόρου ανάπτυξης ή καθολική κάλυψη υγείας”, Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general,

World Health Organization

 «Η επένδυση στη νοσηλευτική και τη μαιευτική θα συμβάλει τεράστια στην ταχεία, οικονομικά αποδοτική και υψηλής ποιότητας κλιμάκωση της καθολικής υγειονομικής περίθαλψης», Nigel Crisp, co-chair, Nursing Now

 

“Το Έτος της Μαίας είναι μια γιορτή της συμβολής που προσφέρουν οι μαίες στις ζωές των οικογενειών”, Gill Walton, chief executive, Royal College of Midwives

 

Στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, το νοσηλευτικό προσωπικό καθημερινά δίνει την δική του μάχη και καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να επιτελέσει το καθήκον του με υπευθυνότητα, εργατικότητα και επαγγελματισμό.

Η πρόσφατη  ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας κινητοποίησε όλες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου και με την συμβολή όλων, δημιουργήθηκαν οι  συνθήκες ώστε να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στην νέα απειλή και να προσφέρει ασφαλείς και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Με την ευκαιρία της επετείου της Παγκόσμιας Ημέρας των Νοσηλευτών/τριών, η Δ/ση και Υποδ/νση  της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του ΓΝΑΝ, αισθανόμαστε  την ανάγκη να ευχαριστήσουμε  όλο το νοσηλευτικό προσωπικό  για  τον αγώνα που δίνει καθημερινά, σε  απαιτητικές συνθήκες εργασίας,  προσφέροντας ασφαλείς και ποιοτικές υπηρεσίες  στους πολίτες του νομού μας και

Να ευχηθούμε να έχει Υγεία, Δύναμη και κάθε Επιτυχία στην δύσκολη αποστολή του!

Επίσης ευχαριστούμε την Διοίκηση του Νοσοκομείου μας για την στήριξη και συνεργασία, την 7η ΥΠΕ για την έγκαιρη αποστολή προστατευτικού εξοπλισμού, όλες τις Διευθύνσεις και υπηρεσίες του νοσοκομείου μας, το τμήμα Λοιμώξεων για την πολύτιμη βοήθειά και καθοδήγηση, καθώς και όλους τους εργαζόμενους που με κάθε τρόπο προσπαθούν  για την καλύτερη δυνατή λειτουργία του.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διάφορους τοπικούς φορείς, ιδιώτες και επιχειρήσεις, που με τις αξιόλογες προσφορές τους στήριξαν την προσπάθεια του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού όλο αυτό το διάστημα.

Επίσης σε όλους τους πολίτες που τήρησαν τις οδηγίες των ειδικών του ΥΥ και συνέβαλαν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας ώστε  να μην επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας.

Τελειώνοντας με την ευχή, να ξεπεράσουμε γρήγορα την δύσκολη κατάσταση που βιώνει ολόκληρη η ανθρωπότητα και να ατενίσουμε το μέλλον με αισιοδοξία και πίστη στην αξία της ανθρώπινης ζωής!

Μανιάτη Αναστασία

Νοσηλεύτρια ΤΕ

Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΓΝΑΝ