Αρχική Άλλα νέα Κόσμος Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: 500 δισ. και αναλογία...

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης: 500 δισ. και αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων στα 60-40 ή 70-30

Σημαντική θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα σύμφωνα με τον Martin Selmayr (επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Αυστρία) καθώς την Τετάρτη, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μετά την κρίση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στην Αυστριακή εφημερίδα Der Standard και άλλα αυστριακά μέσα ενημέρωσης μέσω τηλεδιάσκεψης, 500 δισεκατομμύρια θα συγκεντρωθούν για το λεγόμενο ταμείο ανάκαμψης μέσω ομολόγων από τις αγορές. Τα χρήματα θα εισέλθουν στον προϋπολογισμό της ΕΕ και το ταμείο στη συνέχεια θα χρησιμοποιείται όπως τα κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε  ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στη Βιέννη, “προβλέπονται επίσης δάνεια” και “η ακριβής σχέση μεταξύ επιδοτήσεων και δανείων θα είναι 60% – 40% ή 70% έως 30%” κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν το σχέδιο στα μέσα Ιουνίου. Ωστόσο, ο Martin Selmayr είναι σαφής στο ότι “η Κομισιόν δεν θα προτείνει μια ένωση χρέους”.

Μαζί με το σχέδιο ανάκαμψης, η Κομισιόν θα και την πρότασή της για το ΠΔΠ 2021 έως 2027. Ο στόχος είναι να κλιμακωθεί η συζήτηση του Φεβρουαρίου, δήλωσε ο Martin Selmayr (το σχέδιο Charles Michel έφτανε το 1,07% του κοινοτικού ΑΕΠ ή τα 1.095 τρις ευρώ).

Τα πρόσθετα κονδύλια για το ταμείο ανασυγκρότησης θα διατεθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέσω τεσσάρων καναλιών. Περίπου τα μισά προορίζονται για ένα “μέσο ανάκαμψης” που υποστηρίζει μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της ανθεκτικότητας των κρατών μελών της ΕΕ. Το άλλο ήμισυ της βοήθειας ανασυγκρότησης της ΕΕ προορίζεται να προσελκύσει την ενίσχυση της συνοχής της ΕΕ, και περιλαμβάνει το “ταμείο μετάβασης” για τη χρηματοδότηση της μετάβασης σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα και το πρόγραμμα “Invest EU” το πρώην Ταμείο Juncker, το οποίο προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις.

Ο Martin Selmayr αναφέρθηκε ακόμη σε έναν ψηφιακό φόρο, έναν φόρο στο CO2, έναν φόρο στα πλαστικά και έναν φόρο εσωτερικής αγοράς για μεγάλες εταιρείες. Αυτοί οι ίδιοι πόροι προορίζονται να υπερβούν το δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027.
www.real.gr