ΑρχικήΑθλητισμόςΠοδόσφαιροΣτην ΑΕ Νεάπολης ο τίτλος της πρωταθλήτριας Λασιθίου για το 2020

Στην ΑΕ Νεάπολης ο τίτλος της πρωταθλήτριας Λασιθίου για το 2020

Από

Ημερομηνία

Με έγγραφο το οποίο απέστειλε προς την ΕΠΣ Λασιθίου το πρωί της Παρασκευής η ΕΠΟ, γνωστοποίησε την απόφαση της νομικής υπηρεσίας της σχετικά με την τελική κατάταξη της Α’ κατηγορίας για τη σεζόν 2019/2020 έπειτα από την διακοπή του πρωταθλήματος μια αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση του λόγω κορονοϊού, που διατηρεί την βαθμολογία ως έχει την ημέρα απόφασης να σταματήσει κάθε αγωνιστική δραστηριότητα και την ΑΕ Νεάπολης στην πρώτη θέση σε ισοβαθμία με την Αναγέννηση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τον αριθμό αγώνων της κάθε μιας.

Αναλυτικά το έγγραφο αναφέρει:

«Κύριε πρόεδρε, Με τα υπ’ αριθμ. Πρωτ. 342/15-5-2020 και 353/25-5-2020 έγγραφα σας, που έλαβαν αριθμ. Πρωτ. ΕΠΟ 10172/2020 και 10400/2020 αντίστοιχα, μας τις απόψεις μας προκειμένου να «επικυρώσετε την βαθμολογία της Α’ τοπικής κατηγορίας» και μας γνωρίζετε τα εξής:
Στην 1η θέση της βαθμολογίας είναι ισόβαθμες δύο (2) ομάδες α) η ΑΕ Νεάπολης και η Αναγέννηση Ιεράπετρας με 49 βαμούς. Ακολουθεί στην 3η θέση η ομάδα της Νίκης Σητείας με 46 βαθμούς. Ακόμη μας γνωρίζετε ότι η ομάδα της ΑΕ Νεάπολης έχει ολοκληρώσει τους αγώνες της, ενώ οι άλλες δύο ομάδες Αναγέννηση Ιεράπετρας και Νίκη Σητείας έχουν δώσει από έναν (1) αγώνα λιγότερο. Επιπλέον μας γνωρίζετε ότι μόνο αυτός ο ένας αγώνας (μια αγωνιστική) υπολείπεται για την λήξη του πρωταθλήματος και μας επισυνάπτεται χωριστά έγγραφα με τα αιτήματα των δύο ενδιαφερόμενων ομάδων για την παροχή άδειας διεξαγωγής αυτής της αγωνιστικής. Τέλος με το δεύτερο έγγραφο σας, μας ενημερώνετε για τα αποτελέσματα μεταξύ των υποψηφίων ομάδων, όπως σας ζητήσαμε, που είναι τα εξής:
ΑΟ Νίκη Σητείας-ΑΕ Νεάπολης 1-0
ΑΕ Νεάπολης-ΑΟ Νίκης Σητείας 1-0
ΑΟ Νίκης Σητείας-ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας 3-4
ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας-ΑΟ Νίκης Σητείας 1-0
ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας-ΑΕ Νεάπολης 0-1
ΑΕ Νεάπολης-ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας 0-0

Σε απάντηση των ερωτημάτων που τίθενται με τα ανωτέρω έγγραφα σας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ, κατά την υπ’ αριθ. 33/29-04-2020 συνεδρίαση της, κατόπιν εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων, μεταξύ άλλων, αποφάσισε:

Α. Την λήξη όλων των Πρωταθλημάτων των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων. Η επικύρωση της οριστικής κατάταξης των ομάδων σε όλα τα Πρωταθλήματα θα γίνει με βάση τη βαθμολογία όπως διαμορφώθηκε κατά τη διακοπή τους. Στα πρωταθλήματα Α’ κατηγορίας, Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία κατά τη διακοπή τους και προβιβάζεται στην Γ’ εθνική. Σε περίπτωση ισοβαθμίας ομάδων τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 20 του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου Επαγγελματιών και Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων…
Σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ. 5 του ΚΑΠ, Σε περίπτωση που από τον ανωτέρω πίνακα προκύπτει ισοβαθμία ομάδων για τις θέσεις της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός πίνακας με τα ακόλουθα κατά σειρά, κριτήρια:
i.Το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά στους μεταξύ τους αγώνες.
ii.τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.
iii.τη διαφορά τερμάτων στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντνων.
iv.την καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
v.την καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.
Η σειρά που παίρνει η κάθε ομάδα στους παραπάνω ειδικούς βοηθητικούς πίνακες, μεταφέρεται στον αρχικό βαθμολογικό πίνακα, για την –κατά σειρά- κατάληψη των θέσεων των ομάδων που είχαν ισοβαθμήσει.

Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν ισχύουν τα εξής:
Α) Δεδομένου ότι αποφασίσθηκε η λήξη όλων των πρωταθλημάτων, δεν μπορούν να γίνουν νέοι αγώνες, έστω και αν υπολείπεται μόνο μια αγωνιστική για την ολοκλήρωση αυτών, άρα αυτό το αίτημα των σωματείων δεν μπορεί να γίνει δεκτό.
Β) Σύμφωνα με την απόφαση της Ε.Ε. της ΕΠΟ η κατάταξη των ομάδων σε όλα τα Πρωταθλήματα θα γίνει με βάση τη βαθμολογία που είχαν κατά τη διακοπή τους. Συνεπώς η ομάδα ΑΟ Νίκη Σητείας που έχει 46 βαθμούς καταλαμβάνει την 3η θέση του πρωταθλήματος και τα κριτήρια του άρθρου 20 του ΚΑΠ θα ελεγχθούν μόνο για τις ομάδες που ισοβαθμούν στην 1η θέση.
Γ’ Το πρώτο κριτήριο του άρθρου 20 παρ. 5 του ΚΑΠ είναι το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε μια από τις ισοβαθμούσες ομάδες στους μεταξύ τους αγώνες. Σε αυτούς τους δύο αγώνες η ομάδα ΑΕ Νεάπολης συγκέντρωσε τέσσερις (4) βαθμούς και η ομάδα ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας έναν (1).
Συνεπώς, με βάση τα ανωτέρω, η κατάταξη στον βαθμολογικό πίνακα διαμορφώνεται ως εξής:
1η ομάδα ΑΕ Νεάπολης
2η ομάδα ΑΟ Αναγέννηση Ιεράπετρας
3η ομάδα ΑΟ Νίκη Σητείας

Πρόσφατα άρθρα