Την Παρασκευή πέρασε από την Βουλή στο νομοσχέδιο για την υγεία, τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τα ζητήματα αυτά. Σε αυτό οι προτάσεις που είχαν καταθέσει οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λασιθίου ενσωματώθηκαν, όπως ενημερώθηκαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, κατά τη συνεδρίαση που έγινε με στελέχη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Λασιθίου στο  Εργατικό Κέντρο, όπου ήταν έκδηλη η ικανοποίηση για την δικαίωση των προσπαθειών.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ «ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ξενοδοχείων Νομού Λασιθίου με νομικά τεκμηριωμένη αίτηση που κατέθεσε στο Υπουργείο Εργασίας, την οποία κοινοποίησε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και εμπλεκόμενους φορείς, έκανε κρίσιμες παρεμβάσεις που δικαιώθηκαν και δείχνει πως επαγρυπνεί, πιέζει και απαιτεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πάντα σε συνεργασία με την Δικηγόρο μας κ. Σοφία Μακαντουνάκη και φυσικά με το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου», τόνισε η Γ.Γ. του Συνδέσμου Μαρία Μαρκάκη- Φαζού.

Οι εργαζόμενοι, των οποίων έχει ανακληθεί η αναστολή των συμβάσεων εργασίας τους, θα μπορούν να απολαμβάνουν των ευεργετημάτων της ένταξης στον μηχανισμό «Συν-Εργασία», που εισήχθη με την τροπολογία.

Όσον αφορά τους εποχιακά εργαζόμενους, που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, και λαμβάνουν το εποχικό επίδομα ανεργίας από 9/2019 έως 2/2020, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, «θα δικαιούνται μηναία έκτακτη αποζημίωση, ύψους ίσο με το τελευταίο μηνιαίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν και θα το πάρουν για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, με προϋπόθεση να παραμένουν στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ την περίοδο 9/2019 έως 2/2020.

Παράλληλα το κράτος θα ενισχύσει τις εποχικές επιχειρήσεις με έναν ακόμα τρόπο. Θα δώσει κίνητρα πρόσληψης εργαζομένων τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Θα καλύψει τις εργοδοτικές εισφορές όλων των εργαζομένων, που έχουν προσληφθεί ή θα προσληφθούν με μερική απασχόληση στις εποχικές αυτές επιχειρήσεις. Πρόκειται για εργαζόμενους που δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης και είχαν λάβει το τακτικό επίδομα εποχικής ανεργίας εντός του διαστήματος από Σεπτέμβριο 2019 έως Φεβρουάριο 2020.