Για «ένα πάρα πολύ συγκροτημένο, επαγγελματικό σχέδιο» σε τουρισμό και αγορά, βοηθούντων και των καλών επιδημιολογικών δεδομένων το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Στο θέμα του τουρισμού υπογράμμισε δηκτικά: «το παράδοξο του πράγματος, η… ανυπόληπτη Ελλάδα να έχει καταστεί βαρόμετρο για τον χαρακτηρισμό των χωρών ως ασφαλών ή όχι. Όλες οι χώρες, ιδίως της Ευρώπης, αλλά και του πλανήτη, έχουν μια προδιάθεση να μπουν στην καλή μας λίστα», διευκρινίζοντας ότι εκτός από το κομμάτι των επισκεπτών που θα έρθουν, επιπροσθέτως έχει αναπτυχθεί και ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Επικρατείας έκανε λόγο, ειδικότερα, για σταδιακό άνοιγμα τριών φάσεων:

  • από σήμερα και ως τις 15 Ιουνίου, διάστημα κατά το οποίο θα γίνονται «έλεγχοι για όλους τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα, όποιος μπαίνει σήμερα στην ελληνική επικράτεια τεστάρεται, παραμένει για μια διανυκτέρευση έως ότου υπάρχουν αποτελέσματα».
  • Από τις 15 Ιουνίου ως 30 Ιουνίου, με αεροδρόμια υποδοχής την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη «όποιος έρχεται από ‘ασφαλές’ αεροδρόμιο (σ.σ. δηλαδή από περιοχή χωρίς μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο) θα υπόκειται σε δειγματοληπτικό έλεγχο ενώ όλοι οι υπόλοιποι που προέρχονται από μη ασφαλείς προελεύσεις θα υπόκεινται σε καθολικό έλεγχο». Αν υπάρξει κρούσμα, τότε ακολουθεί η γνωστή διαχείριση. Όμως, ο υπουργός Επικρατείας επεσήμανε και κάτι ακόμη, ότι «στο πλαίσιο των δειγματοληπτικών ελέγχων εκείνο που θα αξιολογούμε, είναι η αρχική χώρα προέλευσης, άρα εκείνος που έρχεται transit από επικίνδυνη χώρα, εν τέλει θα ελέγχεται».
  • Από 1 Ιουλίου θα ανοίξουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας.