Αποκατάσταση της Μονάδας Επεξεργασίας των τοξικών στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ Αγ. Νικολάου
Φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο του Portland στο Oregon επισκέφτηκαν το δήμαρχο Ιεράπετρας
Συνάντηση Αντιδημάρχου Γ. Κουγιουμουτζάκη με τους υδρονομείς του Δήμου Ιεράπετρας
Κηδεία Γεωργίου Κουρίνου
Η κούπα της ΑΕ Νεάπολης και τα συγχαρητήρια της ΕΠΣΛ
Οι κέδροι της Χρυσής συνεχίζουν να ξηραίνονται
Χανιά: Έκλεψε σακίδιο και έκανε ανέπαφη συναλλαγή με κάρτα
Εκδήλωση επίδειξης μαχητικών αθλημάτων στην Ιεράπετρα
Αυτοψία στο Δικταίο Άντρο για τα έργα που αφορούν στο  αναβατόριο και την πλατεία Ευρώπης

Συνάντηση των πολιτικών ηγεσιών Σερβίας και Κοσόβου στις 27 Ιουνίου στον Λευκό Οίκο

Με πρωτοβουλία των ΗΠΑ επανεκκινείται η διαδικασία για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Στις 27 Ιουνίου οι πρόεδροι της Σερβίας και του Κοσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χάσιμ Θάτσι θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον όπου θα έχουν συνομιλίες στον Λευκό Οίκο με τον ειδικό απεσταλμένο του προέδρου Τράμπ για το θέμα του Κοσόβου, Ρίτσαρντ Γκρένελ.

Την είδηση μετέδωσε ο ίδιος ο Γκρένελ με ανάρτηση του στο twitter. «Θαυμάσια νέα! Έχω λάβει διαβεβαιώσεις από τις κυβερνήσεις της Σερβίας και του Κοσόβου ότι θα αναστείλουν προσωρινά τις εκστρατείες απόσυρσης της αναγνώρισης και τα αιτήματα ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να συναντηθούν στην Ουάσινγκτον, στον Λευκό Οίκο στις 27 Ιουνίου και να αρχίσουν τον διάλογο» έγραψε στο twitter ο Ρίτσαρντ Γρένελ.

Ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς σχολιάζοντας την ανάρτηση του Γκρένελ επιβεβαίωσε ότι η Σερβία μπορεί προσωρινά να αναστείλει την εκστρατεία στο εξωτερικό κατά της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου εξέφρασε ωστόσο αμφιβολίες κατά πόσο θα τηρήσει η Πρίστινα τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι. «Η καθοδήγηση και η υποστήριξη των ΗΠΑ ήταν πάντοτε καθοριστικής σημασίας για την ευημερία του Κοσόβου. Χαιρετίζω την πρόσκληση να συνεχιστεί ο διάλογος για την εξομάλυνση των σχέσεων υπό την ηγεσία του ειδικού απεσταλμένου του προέδρου Τράμπ» σχολίασε στο twitter o Χάσιμ Θάτσι.

Μετά τις βουλευτικές που θα διεξαχθούν στη Σερβία την ερχόμενη Κυριακή (21 Ιουνίου) αναμένεται να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον του διεθνή παράγοντα για την οριστική επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου. Στις 22 Ιουνίου φτάνει στο Βελιγράδι ο ειδικός διαμεσολαβητής της Ε.Ε. Μίροσλαβ Λάιτσκ ενώ μία ημέρα αργότερα ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ακολουθεί η συνάντηση στην Ουάσιγκτον των πολιτικών ηγεσιών Σερβίας και Κοσόβου και στα μέσα Ιουλίου, κατά πάσα πιθανότητα στο Παρίσι, νέα συνάντηση στο πλαίσιο της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας. Στις εκλογές στη Σερβία σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις θα επικρατήσει με μεγάλο ποσοστό το κόμμα του Βούτσιτς κάτι που, όπως εκτιμάται, θα διευκολύνει την επίτευξη κάποιας συμφωνίας. Από την άλλη είναι γεγονός ότι οι ΗΠΑ βιάζονται να κλείσουν αυτό το θέμα διαδραματίζοντας καταλυτικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνίας κυρίως εξαιτίας των προεδρικών εκλογών.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist