Μια ακόμα σημαντική ιστορική φωτογραφία προστέθηκε στην ομάδα FB «Παλιές φωτογραφίες στο Δήμο Αγίου Νικολάου». Δημοσιεύθηκε στο βιβλίο: «Crete, Pastand Present» του M.N. ELLIADI (BritishVice-ConsulinCandia, 1933).

Στη φωτογραφία διακρίνουμε το Σταθμό Ανεφοδιασμού της Imperial Airways στον κόλπο της Ελούντας και το πλοίο Μ.Υ. IMPERIA.

Ο Γιώργος Μακράκης (στο βιβλίο του «Ελούντα, η Ιστορία της μέσα από την Ιστορία της Κρήτης») αναφέρει: Το υδροπλάνο μετά την προσθαλάσσωσή του προσδενόταν με κάβο σε μόνιμη σημαδούρα. Οι επιβάτες κατέβαιναν για ξεκούραση στο σκάφος της Ιμπέριαλ αλλά και στην Ελούντα, όσες ώρες διαρκούσε ο ανεφοδιασμός σε καύσιμα. Όταν ο καιρός ήταν άσχημος διανυκτέρευαν στο σπίτι του τροφοδότη της εταιρείας Πετράκη Μιχάλη, στο ισόγειο του οποίου ήταν το καφενείο – στέκι των ανθρώπων της Ιμπέριαλ.

Δύο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσώρτσιλ και ο Ινδός ηγέτης Μαχάτμα Γκάντι διανυκτέρευσαν στην Ελούντα.
Στις 22 Αυγούστου 1936 κατέπεσε από μηχανική βλάβη το υδροπλάνο “Σκηπίων” προερχόμενο από Αλεξάνδρεια, ενώ προσπαθούσε να προσθαλασσωθεί. Ένας επιβάτης ο Θωμάς Φόρμπς 63 ετών και ένα μέλος του πληρώματος ο Ριχάρδος Ντίξον, αξιωματικός 27 ετών, έχασαν τη ζωή τους. Οι νεκροί τάφηκαν στο νεκροταφείο της Αγίας Τριάδας Ελούντας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ