Κοινωνός της αγωνίας του χώρου της ξενοδοχίας – ξενοδόχων και ξενοδοχοϋπαλλήλων – αλλά και της εστίασης έγινε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, των εργαζομένων και τους Δημάρχους του Νομού Λασιθίου, στο Επιμελητήριο Λασιθίου.

Ο εκτελών ατύπως χρέη προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Νομού Λασιθίου Μαν. Βαρκαράκης και οι πρόεδροι των Ξενοδόχων Ιεράπετρας & Ν.Α. Κρήτης Γ. Βαρδάκης και Σητείας Ιωαν. Κακουράκης  περιέγραψαν την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, μίλησαν για την υπερφορολόγηση του κλάδου, την αρνητική μεταχείρισή τους από τις τράπεζες, χαρακτηρίζοντας ασήμαντα τα χρηματικά ποσά που θέσπισε η κυβέρνηση για στήριξη.

Τόνισαν τη δραματική έλλειψη ρευστότητας, παράλληλα εξήγησαν ότι με το άνοιγμα και λειτουργία των ξενοδοχείων οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές απαιτούν πληρωμές με μετρητά και ότι οι υποχρεώσεις προς ασφαλιστικά ταμεία είναι υπέρογκες.

Εξήγησε ότι αποτελεί μείζον πρόβλημα που σχετίζεται πλέον με τη βιωσιμότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, το καθεστώς που ισχύει για πληρωμή από τα τουριστικά γραφεία μετά από 40 – 60  μέρες μετά την έκδοση των τιμολογίων, ενώ περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα σε ό,τι αφορά την κατάσταση που επικρατεί με τις εκκρεμούσες από πέρυσι πληρωμές συμβολαίων και επιταγών από τους τουρ οπερέιτορς και ζήτησε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να πάψει αυτό το καθεστώς και να πληρώνουν στην ώρα τους. Πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί «συνεγγυητικό κεφάλαιο» για να μπορούν να παίρνουν τα χρήματά τους οι ξενοδόχοι σε περίπτωση πτώχευσης ή άρνησης πληρωμής από τους τουρ οπερέιτορς.

Περιέγραψε ως μείζον πρόβλημα την αστική ευθύνη σε περίπτωση αγωγών από πελάτες που θα διεκδικήσουν υπέρογκες αποζημιώσεις σε περίπτωση που νοσήσουν από κορονοϊό στη διάρκεια διαμονής τους και διερωτήθη κατά πόσον η νομοθετική ρύθμιση που έκανε το υπουργείο, καλύπτει τους επιχειρηματίες, σε περίπτωση που οι πελάτες καταφύγουν στο Ευρ. Δικαστήριο ή δικαστήρια των χωρών τους.

Ο υπουργός απάντησε ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα δοκιμαστεί στην πράξη, θεωρώντας, όπως είπε ότι από πλευράς του ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα και θα μεταφέρει το αντίστοιχο αίτημα που του κατέθεσαν και οι επιχειρηματίες εστίασης.

Ο κ. Βαρκαράκης ζήτησε επίσης να μην επιβάλλεται κλείσιμο του ξενοδοχείου σε περίπτωση ενός – δύο κρουσμάτων σε ένα ξενοδοχείο, κάτι με το οποίο και ο υπουργός συμφώνησε.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί τις τοποθετήσεις τους:

Βίντεο: Νίκος Σγουρός