Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουλίου η τετραήμερη συνάντηση της οργανωτικής ομάδας του Θερινού Σχολείου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με τίτλο: «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!».

Μετά την αναβολή, λόγω της πανδημίας, του πρώτου Θερινού Σχολείου του Γεωπάρκου της Σητείας, το οποίο είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουλίου του 2020, αποφασίστηκε να γίνει η συνάντηση της οργανωτικής ομάδας, με στόχο την αρτιότερη οργάνωση του Θερινού Σχολείου για το 2021.

Ακολουθήθηκε το οργανωτικό πρωτόκολλο και το οποίο αφορούσε στην οργάνωση της κατασκήνωσης και του χώρου, στη σίτιση, στις παρουσιάσεις, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και στις εκπαιδευτικές διαδρομές σε Γεώτοπους του Γεωπάρκου.
Η διαπίστωση των προβλημάτων που έχει μια τέτοια οργάνωση, σε έναν χώρο στον οποίον οι υποδομές είναι ελάχιστες για την υποστήριξη και φιλοξενία περισσότερων από 50 εκπαιδευτικών, καθώς και οι προτεινόμενες λύσεις για την αντιμετώπισή τους ήταν από τα σημαντικότερα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης, όπως επισημάνθηκε από όλους τους συμμετέχοντες.
Έτσι, ο Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και ο Δήμος Σητείας έχουν όλον τον χρόνο, μέχρι το επόμενο έτος, να υλοποιήσουν μια σειρά από παρεμβάσεις σε απαραίτητες υποδομές στον χώρο φιλοξενίας. Επιπλέον, η οργανωτική ομάδα έχει τον απαιτούμενο χρόνο στη διάθεσή της, προκειμένου να καταρτίσει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα περιέχει όλα όσα απαιτεί ένα σχολείο με θεματική αναφορά στα Γεωπάρκα και στον ρόλο τους στην εκπαίδευση.

Σε όλη τη διάρκεια αυτού του άτυπου Θερινού Σχολείου πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις από τον Δρ. Φασουλά Χαράλαμπο, εκ μέρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, για την κλιματική αλλαγή, τον Καλούστ Παρακαμιάν για το φυσικό περιβάλλον ,την Λέα Βεντούρα, η οποία παρουσίασε το έργο Interreg ADRION IMPRECO, παρουσίαση φωτογραφιών του Δημήτρη Τηνιακού και τον Μιχάλη Περάκη, προετοιμάζοντας «αστρονομικά» το 1ο θερινό σχολείο του Γεωπάρκου Σητείας.
Επίσης, οι εκπαιδευτικοί από τα συνεργαζόμενα Κ.Π.Ε. παρουσίασαν εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις σχετικά με τη θεματολογία του Θερινού Σχολείου.

Μια από τις δράσεις η οποία έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφερθεί ήταν η συμμετοχή μας στην πανελλήνια διαμαρτυρία, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουλίου, με πεζοπορία στα βουνά της Σητείας, διαμαρτυρόμενοι για την αυθαίρετη και καταστροφική εγκατάσταση ΒΑΠΕ στο Γεωπάρκο μας.

Ευχαριστούμε όλους τους εκπαιδευτικούς των Κ.Π.Ε. Ιεράπετρας, Αρχανών, Βάμου και Ανωγείων και το 2ο ΕΚΦΕ Ηρακλείου για τη συνεργασία.

Σε αυτήν μας την προσπάθεια, είχαμε την ουσιαστική υποστήριξη των επιχειρήσεων και των εθελοντών του Γεωπάρκου, οι οποίοι ενίσχυσαν, αυτές τις ημέρες, τις δράσεις μας στο Καρύδι. Ευχαριστούμε την εταιρία Si-Mel Σαββιδάκης, τον Παντελή Κουβαράκη, τους Βιοκαλλιεργητές Σητείας και τη Μονή Τοπλού, την εταιρία Ζαργιανάκη «Σητειακό Νερό», τον Ροδανάκη Μανώλη NUTRICRETA ,το Supermarket Χαλκιαδάκη, την κάβα Βιτσεντζάκη, το εστιατόριο Βάι, τη Στέλλα Αϊλαμάκη, το κρεοπωλείο Στέλιου Περάκη, τον Σύλλογο Εστίασης και Ψυχαγωγίας Καταστημάτων Δήμου Σητείας, το εστιατόριο ‘’NOSTOS’’ τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καρυδίου, τον Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και τον Δήμο Σητείας. Επίσης, τους σπουδαστές του τμήματος Συνοδοί Βουνού του Δ.Ι.Ε.Κ. Σητείας για την πολύπλευρη βοήθεια τους.
Είμαστε σίγουροι ότι την επόμενη χρονιά, εφόσον δεν υπάρξουν απρόοπτες καταστάσεις, το 1ο Θερινό Σχολείο του Γεωπάρκου της Σητείας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα.

Η οργανωτική ομάδα
του Θερινού Σχολείου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, με τίτλο: «Γεω-διαδρομές στα χνάρια του Δεινοθήριου της Σητείας!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.