Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Πολλά τα προβλήματα από την ανάπλαση της Λίμνης», οι καταστηματάρχες τα εξέθεσαν...

«Πολλά τα προβλήματα από την ανάπλαση της Λίμνης», οι καταστηματάρχες τα εξέθεσαν σε νέα συνάντηση με τον Δήμαρχο

Από

Ημερομηνία

Νέα συνάντηση είχε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός με καταστηματάρχες της ανατολικής πλευράς της λίμνης στο Δημαρχείο, όπου τους έκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί από πλευράς τους ενέργειες και πρακτικές στο επίπεδο εφαρμογής όσων προβλέπει η μελέτη ανάπλασης. Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Γιάννης Μελισσουργάκης, ο Αντιδήμαρχος Κων. Καστελλιανάκης και ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Γιάννης Στεφανάκης.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ «ουσιαστικά τους ζήτησα να τηρηθούν οι διατάξεις οργάνωσης και λειτουργίας του χώρου, διότι από τη στιγμή που μπήκαμε στη λογική της εξέτασης του τύπου και όχι της ουσίας, πρέπει όλοι να είμαστε συνεπείς σ’ αυτά που έχουν καταγραφεί και εφαρμοστεί, είτε από τη μελέτη με βάση και τις εγκρίσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας  είτε τις ενημερώσεις σε επίπεδο διαβουλεύσεων», είπε ο Δήμαρχος.

 

Παρατηρήσεις των καταστηματαρχών

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες επεσήμαναν ορισμένα από τα προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο εφαρμογής και αφορούν τη λειτουργικότητα του χώρου. Ένα από τα σημαντικότερα, για το οποίο επέμειναν ότι θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και άμεση παρέμβαση, είναι η εξασφάλιση επαρκούς σκίασης σε ορισμένα από τα καταστήματα, όπου από το μεσημέρι και μετά που γέρνει ο ήλιος, είναι αδύνατον, όπως τόνισαν, να καθίσει κανείς για φαγητό ή καφέ, αφού στους υπαίθριους χώρους που τους παραχωρήθηκαν επικρατεί αφόρητη ζέστη. Ορισμένοι εξ αυτών ζήτησαν να τους επιτραπεί να τοποθετούν τις ώρες εκείνες κάποιες μικρού μεγέθους κινητές ομπρέλες, αλλιώς, όπως τόνισαν, θα αναγκαστούν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

Επίσης άλλο ένα ζήτημα, για το οποίο ζήτησαν από το Δήμο να μεριμνήσει να επιλυθεί, είναι να προστατευτούν οι είσοδοι των καταστημάτων τους, γιατί στα μπαλκόνια των ορόφων πάνω από τα καταστήματά τους τρέχουν συχνά νερά από υδρορροές (κουτσουνάρες ή από λάστιχα που συνδέονται με κλιματιστικά) και εκτός της ενόχλησης και ρύπανσης που προκαλούν στους δικούς τους χώρους, υπάρχει και υγειονομικός κίνδυνος, όταν μπορεί βρώμικα νερά να στάξουν στους δίσκους με τα φαγητά όταν τα βγάζουν έξω οι σερβιτόροι. Και αυτό συμβαίνει, όπως εξήγησαν, μετά τον σχεδιασμό ακάλυπτου διαδρόμου πλάτους 2,5 μ. μεταξύ της προσόψεως και του νέου σκιάστρου που τοποθετήθηκε.

 

Αυστηρά ελεύθερος διάδρομος 4 μέτρων

Αυστηρά ελεύθερος από κάθε αντικείμενο θα πρέπει να αφεθεί ο διάδρομος πλάτους 4 μ. μεταξύ του ορίου των τραπεζοκαθισμάτων και της λίμνης, τόνισε ο δήμαρχος.

Επίσης διευκρινίστηκε ότι ο υπαίθριος χώρος μπροστά από το περίπτερο του Δ. Λιμενικού Ταμείου, που στέγασε παλιά την Τουριστική Αστυνομία δεν θα παραχωρείται πλέον για τραπεζοκαθίσματα.

Όταν εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, θα αποκατασταθεί ο στεγασμένος χώρος για να φιλοξενεί πολιτικούς γάμους, απάντησε ο δήμαρχος, όταν του επισημάνθηκε από επιχειρηματία, ότι οι συνθήκες που φέτος έχουν γίνει ορισμένοι γάμοι στον συγκεκριμένο χώρο, είναι απαράδεκτες.

Ο συγκεκριμένος διάδρομος, όπως ζήτησε ο δήμαρχος από τους καταστηματάρχες θα πρέπει να παραμείνει ελεύθερος και κοινόχρηστος και τους ζήτησε να απομακρύνουν κάθε ογκώδες αντικείμενο, ψυγείο, βαρέλια κλπ.,  που έχουν τοποθετήσει στον διάδρομο αυτό, εκτός από ένα μικρό έπιπλο για σέρβις.

Οσον αφορά την προστασία από τα νερά και σταγονίδια από τα άνωθεν μπαλκόνια, αλλά και την επιπλέον σκίαση που χρειάζονται ορισμένα από τα καταστήματα, υποσχέθηκε ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί επί τόπου κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας, για να διαπιστώσει τα προβλήματα και να προτείνει λύσεις.

Διαχωριστικά ανάμεσα στους χώρους που έχουν παραχωρηθεί δεν θα μπουν τουλάχιστον φέτος, είπε ο δήμαρχος, γιατί δεν προβλέπονταν από τη μελέτη. Αν διαπιστωθεί ότι χρειάζονται, θα γίνει μελέτη μέσα στο χειμώνα, για να κατασκευαστούν και να τοποθετηθούν την επόμενη χρονιά. Η διαδικασία ανάθεσης κατασκευής τους ματαιώθηκε, αφού δεν προβλέφθηκαν εξ αρχής στην εγκεκριμένη μελέτη, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενες ενστάσεις που θα ακύρωναν συνολικά την εφαρμογή της παρέμβασης.

Παρά τις εκκλήσεις του παρισταμένου εκ των δύο καταστηματαρχών που διαθέτουν τουριστικά καταστήματα στην ανατολική πλευρά της λίμνης, ο δήμαρχος υπήρξε κάθετος στην τήρηση του νόμου, που όπως είπε επιτρέπει την παραχώρηση υπαίθριου κοινόχρηστου χώρου μόνο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

 

Προτάσεις για άλλα σημεία της πόλης

Επίσης, ο δήμαρχος είπε ότι στο «συρτάρι» υπάρχουν οι κατ’ αρχήν προτάσεις της πρώην τεχνικής συμβούλου Ίριδος Περουλιού- Σεργάκη, που αφορούν αντίστοιχες παρεμβάσεις στους παραχωρούμενους χώρους σε καταστήματα και στη βόρεια πλευρά της λίμνης, στο πέταλο του λιμανιού, στην Κιτροπλατεία και στην Άμμο. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν σε επόμενη φάση σε διαβούλευση ώστε να οριστικοποιηθούν οι διαμορφώσεις και η νέα λογική οργάνωσης των παραχωρούμενων χώρων, ώστε να ωριμάσουν και στη συνέχεια να υλοποιηθούν, τόνισε ο κ. Ζερβός.

 

Να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους

Τέλος, σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις των καταστηματαρχών που εκμεταλλεύονται υπαίθριους χώρους στη χερσαία λιμενική ζώνη, ο δήμαρχος κάλεσε τους επιχειρηματίες να είναι συνεπείς, αξιοποιώντας και τις ελαφρύνσεις που αποφασίστηκαν για την τρέχουσα περίοδο αλλά τηρώντας και τις ρυθμίσεις υποχρεώσεών τους παρελθόντων ετών, για να μπορέσει το Δ.Λ.Τ. να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του, να προσφέρει τις υπηρεσίες και να συντηρήσει υποδομές, που αφορούν την εικόνα και λειτουργικότητα της πιο νευραλγικής οικονομικά ζώνης της πόλεως. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις καταστηματαρχών προς το Δ.Λ.Τ. υπερβαίνουν το μισό εκατομμύριο ευρώ!

 

 

Πρόσφατα άρθρα