Η ποίηση και η μουσική πρωταγωνίστησαν την Τετάρτη το βράδυ στην εκδήλωση στον πεζόδρομο του λιμανιού, στις πάπιες. Το αφιέρωμα, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ, διοργάνωσε το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας με την στήριξη του ΔΟΚΑΣ, στο πλαίσιο των «Κορναρείων 2020».

«Ποιητές και τροβαδούροι της Σητείας» ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που παρακολούθησαν αρκετοί θεατές, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης.

Η συγκεκριμένη αποτέλεσε την πρώτη μίας σειράς εκδηλώσεων που στοχεύει να πραγματοποιήσει το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας, αφού το επιτρέψει αυτή η παράξενη κατάσταση που ζούμε, όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Σωματείου κ. Αντωνέλλα Ψαρουδάκη καλωσορίζοντας τους παριστάμενους. Σκοπός της εκδήλωσης και εκείνων που θα ακολουθήσουν είναι να κοινωνήσουν το έργο των δημιουργών της Σητείας, κυρίως στην ποίηση, αλλά και στον πεζό λόγο καθώς και στην μουσική.

Η κ. Ψαρουδάκη ευχαρίστησε παράλληλα τους ποιητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Λυκείου Ελληνίδων και απάγγειλαν ποιήματα, καθώς και τους μουσικούς Μανόλη Καναβάκη και Μανόλη Καμπανάκη που τραγούδησαν μελοποιημένα ποιήματα σε μελοποίηση του κ. Καναβάκη. Επίσης ευχαρίστησε τον κ. Βασίλη Σολιδάκη που φιλοτέχνησε το σχέδιο της αφίσας που θεματικά σχετίζεται με τον έρωτα καθώς η εκδήλωση είχε να κάνει με τον έρωτα, όπως συμπλήρωσε η κ. Ψαρουδάκη. Ακόμη ευχαρίστησε την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, το Δήμο Σητείας, το ΔΟΚΑΣ για την στήριξη της εκδήλωσης, το Περιφερειακό Τμήμα Σητείας του ΕΕΣ για την κάλυψη της εκδήλωσης

Η κ. Ψαρουδάκη θέλησε να μνημονεύσει έναν, όπως τόνισε, υπέροχο άνθρωπο, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τον Βαγγέλη Μητσακάκη. Πρόκειται για ένα Στειακό καλλιτέχνη, που οι περισσότεροι πιθανόν τον ξέρετε ως ζωγράφο -ήταν ένας εξαιρετικός σουρεαλιστής ζωγράφος- ωστόσο έγραφε και ποίηση»,  διαβάζοντας ένα ποίημα του «για να τιμήσουμε τη μνήμη του».

Τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας Μαρία Ζωγραφάκη και Παρασκευή Καφεσάκη ακολούθως παρέλαβαν την σκυτάλη και αναφέρθηκαν στο περιεχόμενο και την στοχοθεσία της εκδήλωσης. Παρουσίασαν και τους τιμώμενους ποιητές της βραδιάς, που με την σειρά τους απάγγειλαν ποιήματα εν μέσω μουσικής, μελοποιημένων ποιημάτων.

Οι πηγές και το νάμα

«Η αξία της ποίησης», όπως τονίστηκε, είναι ακόμα μεγαλύτερη σε καιρούς δύσβατους, υλιστικούς. «Η ποίηση κατά τον Ελύτη αποτελεί τον μόνο φόρο, όπου η δύναμη του αριθμού δεν έχει πέραση. Και εν τέλει μας λέει ο Γιώργος Θεοτοκάς στο 1929, ότι “η ποίηση όπως η κάθε μορφή τέχνης είναι μία προσφορά, χαρίζει στους άλλους ότι πολυτιμότερο έχει ο δημιουργός μέσα του. Τους βοηθά να γνωρίσουν βαθύτερα τον εαυτό τους, τους κάνει να συναισθανθούν την αξία της ζωής, τους εξυψώνει”. Η αλλιώς, όπως το διατυπώνει ο Τίτος Πατρίκιος, “η ποίηση βοηθά να μεγαλώνει ο κόσμος, να ψηλώνει ο άνθρωπος”.

Ιδού λοιπόν γιατί η ποίηση, γιατί εδώ σε αυτόν τον τόπο. Στην Κρήτη των γραμμάτων και των αρμάτων, όπου ομάδι κατοικούν ο έρωτας, η ποίηση και οι πνευματικοί δημιουργοί.

Αρετές και πληγές ταυτόχρονα κατά την μαντινάδα που πάντα αίμα τρέχουν, αλλά και πηγές που γεννούν Χορτάτσηδες και Κορνάρους, Βεργαδίτες και Ανταίους και Δερμιτζογιάννηδες και Δικταίους και τόσους άλλους ακόμα που αιώνες τώρα κάνουν να ανθεί και να καρποδένει στην Κρήτη το δεντρό της ποιητικής δημιουργίας.

Ιδιαίτερα όμως εδώ στο πιο ανατολικό άκρο της Κρήτης, στην χερσόνησο των Ετεοκρητών, των μειλίχιων και εκλεπτυσμένων Μινωιτών, έχει παρατηρηθεί πως η ποιητική δημιουργία είναι τόσο πλούσια λες και έχει μπολιάσει το αίμα των κατοίκων του. “Η Κρήτη βγάνει ποιητές και προπαντός η Στεία και όλοι το παραδέχονται πως έχει τα πρωτεία”, λέει το λαϊκό δίστιχο του Ιωάννη Θεοδωράκη. Το τεκμηριώνει και ο Ιωάννης Χασαπλαδάκης: “Στεία είσαι ποιήτρια, δεν είναι αυτό τυχαίο, το να γεννήσεις Δερμιτζή, Καβρό, Κορνάρο, Ανταίο”.

Η Σητειακή κακοτράχαλη γη γέννησε -όπως επισημάνθηκε- και ανέθρεψε τον Στειακό σαραντάπηχο της ποίησης, όπως τον αποκαλεί ο Ανταίος, ο οποίος έθρεψε γενιές με τον ποιητικό νάμα του. Με το αθάνατο έργο του ο Βιτσέντζος Κορνάρος μπόλιασε τον τόπο με φύτρες και αρωδαμούς ποιητικούς».

Άξιοι επίγονοι συνεχίζουν την παράδοση

«Σήμερα άξιοι επίγονοι συνεχίζουν και πλουτίζουν την βαριά αυτή κληρονομία με το ποιητικό έργο τους. Τη γλυκιά καρποφορία του έργου αυτού θα γευτούμε απόψε χάρη στους τιμώμενους συντοπίτες μας, ποιητές και τροβαδούρους.

Το Λύκειο Ελληνίδων Σητείας επιθυμεί να τιμήσει τους Σητειακούς δημιουργούς για την προσφορά τους, να προβάλει το έργο τους, να το κάνει γνωστό σε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, να το μεταδώσει ή δυνατόν σε όλους για να το χαρούν και να το εκτιμήσουν.

Αξίζει στ’ αλήθεια να σκύψουμε με ενδιαφέρον και αγάπη στα έργα των ντόπιων ποιητών. Αξίζει να μελετούμε τα έργα των δημιουργών της γενέθλιας γης, γιατί έτσι θα νιώσουμε και θα προσλάβουμε εις βάθος το πνεύμα και την ψυχή του τόπου μας. Θα συνειδητοποιήσουμε ποιοί είμαστε, ποιοί μπορούμε να γίνουμε, τί μπορούμε να καταφέρουμε», ανέφερε η κ. Ζωγραφάκη.

Οι τιμώμενοι δημιουργοί κατά την εκδήλωση ήταν ο Αντώνης Ανηψητάκης, η Άννα Τακάκη, ο Θεόδωρος Βουτυράκης, ο Μανόλης Λυκάκης, ο Μιχάλης Γιαννακάκης, ο Νίκος Πετράκης, ο Γιάννης Πετράκης.