Σε εξωδικαστικό συμβιβασμό οδηγείται η πολύχρονη διαφορά μεταξύ των Δήμων Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου, που αφορά οφειλή του δεύτερου προς τον Δήμο Αγίου Νικολάου για τη μεταφορά και εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ το θέμα συζητήθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης στην πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αγίου Νικολάου, η οποία έγινε με τηλεδιάσκεψη για ορισμένα από τα μέλη, ενώ άλλα παρακολούθησαν με φυσική παρουσία στο Δημαρχείο.

Όπως είπε ο Δήμαρχος, το ζήτημα αυτό εκκρεμεί από το 2010. Μάλιστα, η υπόθεση είχε παραπεμφθεί για επίλυση της διαφοράς, στο δικαστήριο. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου είχε καταθέσει αγωγή κατά του Δήμου Οροπεδίου, ως όφειλε, προκειμένου να μην κατηγορηθεί η δημοτική αρχή για απεμπόληση δημοσίων εσόδων. Ανταγωγή κατέθεσε και ο Δήμος Οροπεδίου, αμφισβητώντας το ύψος της οφειλής, ζητώντας το «κούρεμά» του. Αφορούσε αρχική οφειλή ύψους 104.756 ευρώ, που με το πέρασμα των χρόνων είχαν προστεθεί προσαυξήσεις που διαμόρφωσαν τη συνολική οφειλή στο υπερδιπλάσιο, δηλαδή 213.000 ευρώ! Υπήρξε μακρά διαπραγμάτευση, μεταξύ των δύο δήμων, που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική περίοδο και το χειρισμό της είχε κινήσει η πρώην Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δέσπω Καρνιαδάκη. Όπως είπε ο Δήμαρχος, η διαπραγμάτευση κατέληξε σε πρόταση, ώστε ο Δήμος Οροπεδίου να αποπληρώσει στο Δήμο Αγίου Νικολάου μόνο το «κεφάλαιο», δηλαδή τα 104.756 ευρώ σε πέντε ετήσιες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί στον ερχόμενο Νοέμβριο. Οι προσαυξήσεις θα διαγραφούν. Και έτσι θα κλείσει η εκκρεμότητα αυτή που κακώς παραμένει ανοιχτή τόσο πολύ καιρό, τόνισε ο κ. Ζερβός. Για το θέμα την οριστική απόφαση θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Πάντως, εδώ και μερικά χρόνια, ο Δήμος Οροπεδίου συνεργάζεται με το Δήμο Χερσονήσου σε ό,τι αφορά την αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων του.

Με αφορμή το παραπάνω θέμα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης πρότεινε να συσταθεί άτυπη, διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα εξετάζει κάθε περίπτωση που αφορά χειρισμό οικονομικών θεμάτων, άνω των 60.000 ευρώ, πριν φτάσουν στην Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο.

Το εκτός ημερησίας θέμα, πάντως, πέρασε με τη θετική ψήφο του κ. Κοκκίνη, αλλά την αρνητική του επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Ιωαν. Ανδριώτη.