Η κυβέρνηση, έτσι, λίγες μόλις ημέρες πριν από την εορτή του Δεκαπενταύγουστου και με την φετινή τουριστική σαιζόν να μοιάζει επί της ουσίας ήδη χαμένη, αναγκάστηκε υπό τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα και το φόβο μιας μεγάλης έξαρσης, να λάβει ένα μέτρο δύσκολο που δημιούργησε ήδη «βροχή» αντιδράσεων από τους επαγγελματίες της εστίασης, να κλείνει τα καταστήματα στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

Σε δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό, ο πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Εστίασης Ιεράπετρας Μανόλης Μιχελαράκης ανέφερε:  “την ίδια ώρα που στο νησί καταφθάνει μεγάλος αριθμός και Ελλήνων και ξένων τουριστών, τα καταστήματα της εστίασης «κλείνουν για να στηριχθεί ο τουρισμός. Σε Αττική και Πελοπόννησο, π.χ., βλέπουμε ότι τα μαγαζιά θα παραμείνουν ανοικτά”.

Εκφράζει επίσης την απορία «γιατί να κλείνουν τα μαγαζιά στις 12 στο Νομό Λασιθίου, από τη στιγμή που τα κρούσματα είναι τόσο περιορισμένα και αφορούν μέχρι τώρα μόνο τουρίστες;»

«Γιατί να κλείνουν τα μαγαζιά στις πόλεις στις 12 το βράδυ και οι τουρίστες στα ξενοδοχεία να μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα εντός των ξενοδοχειακών μονάδων;» αναρωτιέται ο κ. Μιχελαράκης. «Μας λένε ουσιαστικά ‘ας στηρίξουμε τον τουρισμό και εσείς κλείστε’».

Αναμονή υπάρχει, προσθέτει, για τα take away καταστήματα, κάποια εκ των οποίων ανοίγουν στις 5 τα ξημερώματα.

Έλεγχοι-πρόστιμα

Την ίδια ώρα, αναμένεται να σταλεί στις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες το σχετικό ΦΕΚ για το πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι στα καταστήματα για την τήρηση των μέτρων (για το εάν π.χ. θα υπάρχουν περισσότερα νυχτερινά κλιμάκια κλπ).

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, πάντως, οι έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. είχαν ενταθεί και στον Άγιο Νικόλαο και σε όλο το Νομό Λασιθίου.

Την Κυριακή, μάλιστα, ήλθε και το πρώτο «λουκέτο», σε μπαρ στην Ιεράπετρα, στο οποίο, λόγω του περισσότερου κόσμου από το επιτρεπόμενο, επιβλήθηκε κλείσιμο για 15 ημέρες και πρόστιμο 3.000 ευρώ.