Αρχική Άλλα νέα Κόσμος ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει σε εισαγγελείς να απαγγέλουν ενάντια σε βίαιους...

ΗΠΑ: Ο υπουργός Δικαιοσύνης προτείνει σε εισαγγελείς να απαγγέλουν ενάντια σε βίαιους διαδηλωτές κατηγορίες για «στάση»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρότεινε σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να κάνουν χρήση ενός νόμου περί καταστολής στασιαστικής δράσης για να συντάσσουν κατηγορητήρια εις βάρος διαδηλωτών που διαπράττουν πράξεις βίας, ανέφεραν χθες μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ουίλιαμ Μπαρ, από τα κύρια στελέχη της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, πρότεινε την επιλογή αυτή σε μια τηλεφωνική συνομιλία που είχε την περασμένη εβδομάδα με ομοσπονδιακούς εισαγγελείς όλης της χώρας, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλέστηκαν οι New York Times, Wall Street Journal, CNN και NBC.

Μετά το θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, ενός 46χρονου Αφροαμερικανού που πέθανε από ασφυξία κατά τη σύλληψή του από έναν λευκό αστυνομικό στις 25 Μαΐου, οι ΗΠΑ εδώ και μήνες βιώνουν τις πλέον μαζικές και δυναμικές αντιρατσιστικές διαδηλώσεις μετά το κίνημα πολιτικών δικαιωμάτων της δεκαετίας του 1960.

Οι πορείες σημαδεύονται συχνά από βίαια επεισόδια και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία, κάτι που ο Τραμπ, μαχόμενος για την επανεκλογή του, έχει ανάγει σε ένα από τα κύρια θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας.

Κατηγορώντας τις τοπικές αρχές Δημοκρατικών για χαλαρότητα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος υπόσχεται, αν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, να αποκαταστήσει τον «νόμο και την τάξη» στη χώρα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Μπαρ τάσσεται για εβδομάδες υπέρ μιας ισχυρής απάντησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και τα περισσότερα εγκλήματα και πλημμελήματα εμπίπτουν στη δικαιοδοσία των 50 Πολιτειών.

Περίπου 300 άτομα έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, με κατηγορίες όπως εμπρησμός σε ομοσπονδιακά κτίρια ή επίθεση σε ομοσπονδιακούς πράκτορες, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης Κέρι Κούπεκ την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο Μπαρ, επιθυμώντας να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, ζήτησε από τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς να εξετάσουν τη σύνταξη κατηγορητηρίων με βάση έναν νόμο που σπανίως χρησιμοποιείται και προβλέπει ποινές για στασιαστική δράση κατά της κυβέρνησης.

Ο νόμος αυτός μπορεί να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μια χώρα όπου η ελευθερία έκφρασης κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα.

Οι τελευταίες αγωγές για «στάση» το 2012 εναντίον μιας ένοπλης πολιτοφυλακής στο Μίσιγκαν, κατέληξαν σε απελευθέρωση των κατηγορουμένων.