«Μια τουριστική βιομηχανία με 5 περίπου εκατομμύρια τουρίστες στα αεροδρόμια της, πάνω από 3 δις ευρώ τζίρο, 45 εκ. διανυκτερεύσεις, 8,5 μέρες μέση διαμονή και 600 περίπου ευρώ ανά τουριστική δαπάνη, είναι μια διαδικασία που δεν κλείνει ποτέ», τονίζει στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού Κυριάκος Κώτσογλου, απαντώντας στο ερώτημα εάν οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών με τις οδηγίες Βρετανίας, Ολλανδίας και την αναστολή πτήσεων από την TUI οδηγούν σε ουσιαστικό κλείσιμο της φετινής – κουτσουρεμένης ούτως ή άλλως – τουριστικής σαιζόν για την Κρήτη.
«Έχουμε να κάνουμε», υπογραμμίζει, «με ένα πράγμα τόσο δυναμικό, που δεν σου επιτρέπει να πεις τίποτα ως δεδομένο. Ακόμη και 1.000 άνθρωποι να έλθουν σε μια μέρα, αυτό σημαίνει απλούστατα πάνω από μισό εκατομμύριο στην κρητική οικονομία». Τονίζει βέβαια πως ειδικά η εξέλιξη με την αγορά της Μ. Βρετανίας συντάραξε τον τουρισμό του νησιού, με την Κρήτη ωστόσο να πηγαίνει ακόμη και φέτος πολύ καλύτερα εν συγκρίσει με άλλους προορισμούς, λόγω της φέρουσας ικανότητάς της, του μεγέθους της, της αξιοπιστίας των δομών της.

Ρεαλιστικός στόχος, όπως αναφέρει, είναι να καταφέρουμε να πιάσουμε το 30% της προηγούμενης χρονιάς «κάτι δύσκολο, που δεν θα το καταφέρουμε ακριβώς». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, την φετινή σαιζόν ο συνολικός αριθμός των επισκεπτών στο νησί θα αγγίξει το 1 – 1,2 εκατομμύριο, που μεταφράζεται σε έναν τζίρο περίπου 800 εκατομμυρίων ευρώ. «Δεν τα παρατάμε, είμαστε Κρήτη, συνεχίζουμε, κάθε μέρα είναι για μας σημαντική, σε περίπτωση που η σαιζόν τελείωνε, ξενοδοχεία θα έκλειναν, περισσότερες πληρότητες θα πήγαιναν αλλού. Γερμανοί, Γάλλοι, Πολωνοί, Τσέχοι, συνεχίζουν να στηρίζουν».

Ενδεικτικό της φυσιογνωμίας της φετινής τουριστικής χρονιάς, είναι ότι κατά το ξεκίνημα της τον Ιούλιο άνοιξε το 81% των τουριστικών μονάδων, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κώτσογλου δημιούργησε το ασύμβατο δεδομένο να πρέπει αυτά να μοιραστούν ουσιαστικά το 25% του εκτιμώμενου συνολικά τζίρου – κάτι που σήμαινε και χαμηλές τιμές και χαμηλές πληρότητες – την ίδια ώρα που στα μέσα Ιουλίου απασχολούνταν το 25% του ξενοδοχειακού εργατικού δυναμικού που έπρεπε να πληρωθεί από το συμπυκνωμένο αυτό φετινό ποσοστό κερδών. Αυτό μαθηματικά οδηγεί, προϊούσης της περιόδου, στο κλείσιμο και άλλων ξενοδοχείων και θα βγαίνουν περισσότεροι εργαζόμενοι σε αναστολή.
Χαρακτηριστικά, λέει ο κ. Κώτσογλου, από αυτό το 81% συνεχίζει να λειτουργεί ένα ποσοστό περίπου 50% των ξενοδοχείων του νησιού.
Καμία κίνηση και καμία συνεισφορά σε τζίρο δεν παρατηρείται μέχρι τώρα, όπως λέει, από την αγορά της Ρωσίας, παρά το άνοιγμα προ δέκα ημερών, αφού δεν υπάρχουν καν πτήσεις.

Χειρότερα για το Λασίθι

Στα του Λασιθίου, ο κ. Κώτσογλου τονίζει πως ο τουρισμός φέτος για το Νομό κύλησε χειρότερα ίσως από όλους τους Νομούς της Κρήτης, με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να προσεγγίζουν στο σύνολο της «φαγωμένης» σαιζόν περίπου το 25%. Ενώ το Ηράκλειο κινήθηκε πιο ικανοποιητικά, η κατάσταση στην περιοχή μας δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά λόγω της κατακόρυφης μείωσης Σκανδιναβών επισκεπτών (σε ποσοστό 94%) των οποίων το Λασίθι αποτελεί έναν από τους καινούργιους αγαπημένους τους προορισμούς, την ίδια ώρα που οι Βρετανοί έφυγαν νωρίς. «Είναι κάτι που τονίσαμε και στον κ. Χαρδαλιά, ωστόσο οι Σκανδιναβοί είναι άνθρωποι που κάνουν ό,τι τους πει ο Πρωθυπουργός τους.»

«Έπρεπε να ‘χτυπήσουν’ το αίτιο»

Αναφερόμενος στις σχετικές οδηγίες της Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Κώτσογλου σημειώνει σε επαφές που είχε με επίσημους παράγοντες της χώρας του μεταφέρθηκε πως αυτές δεν προήλθαν λόγω της δικής μας κατάστασης με τα κρούσματα, αλλά εξαιτίας των θετικών κρουσμάτων που κατά κύματα κατέφθαναν από την Ελλάδα, τόσο λόγω της απερισκεψίας που υπήρχε εκ μέρους των Βρετανών αλλά και επειδή η χώρα μας επέτρεψε να αναπτυχθεί αυτή η απερισκεψία και ο συγχρωτισμός σε μαγαζιά, μπαρ, κλαμπ, κλπ.
Στην ερώτηση εάν πιστεύει ότι έγινε άνοιγμα του τουρισμού πρόχειρο, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού σημειώνει πως η Περιφέρεια Κρήτης από την αρχή «φώναζε» στα σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης των εργαζομένων στον τουρισμό να ενταχθεί και το σύνολο του κοινωνικού ιστού της Κρήτης προκειμένου να εκπαιδευτεί και να γνωρίζει για τον ιό. Προσθέτει δε πως «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήξεραν πού είναι οι εστίες μόλυνσης και υπερμετάδοσης, και δεν μπορεί η Κρήτη να κλείνει για 10 κουμπαριές εδώ και 20 μαγαζιά από εκεί», υπογραμμίζοντας πως «έπρεπε να πάνε και να ‘χτυπήσουν’ με αυξημένους ελέγχους το αίτιο και όχι να κλείσει η Κρήτη».
Εξάλλου, όπως αναφέρει, στο νησί δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι ή νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, ενώ και τα κρούσματα στις κλινικές covid και στα ξενοδοχεία covid είναι, όπως λέει, ελάχιστα.

Υποδειγματική αντιμετώπιση από τα ξενοδοχεία

Ερωτώμενος για την κατάσταση με τα κρούσματα στα ξενοδοχεία της Κρήτης, τονίζει πως «η εικόνα αντιμετώπισης των θετικών κρουσμάτων από όλες τις μονάδες είναι υποδειγματική και δεν υπάρχει διασπορά», με αυτές που αντιμετώπισαν θέματα να είναι αυτές που δεν πρόλαβαν να συμμετάσχουν στα επιμορφωτικά σεμινάρια. Ζητήματα υπήρξαν σε συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης με έναν μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων (εργαζομένων και πελατών) σε κάποια ξενοδοχεία, χωρίς ωστόσο η κατάσταση να μην ελέγχεται ή να εγκυμονεί ανησυχία. «Υπάρχουν», συμπληρώνει, «ξενοδοχεία που ξοδεύουν 20 κιλά αντισηπτικό κάθε μέρα στις ξαπλώστρες, το πρόβλημα είναι στα μπαρ, στο συγχρωτισμό και στις πύλες εισόδου».

Το 2021

Ξεκαθαρίζει δε ότι η τουριστική σαιζόν του 2021 σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χειρότερη της φετινής. Ακόμη, όπως λέει, και να μην έχει βγει μέχρι τότε το εμβόλιο του κορωνοϊού, η επόμενη σαιζόν θα φτάσει περί το 60% σε σχέση με το 2019, ποσοστό που θα μπορεί να είναι και μεγαλύτερο εφόσον έχει βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

5.000 επισκέπτες από Γερμανία το Νοέμβριο

Σε ότι αφορά τις ενέργειες τούδε και στο εξής της Περιφέρειας στην κατεύθυνση της στήριξης στον τουρισμό, ο κ. Κώτσογλου τονίζει ότι ετοιμάζεται σε πρώτη φάση μαζί με διεθνή εταιρία μία μελέτη αξιοπιστίας προορισμού που θα παρουσιαστεί με τη συνεργασία των Συλλόγων Ξενοδόχων και θα αποδεικνύει πόσο αξιόπιστος προορισμός είναι η Κρήτη, «τόσο για την εκπαίδευση που έχει όσο και για τα Νοσοκομεία αναφοράς, την ενδοχώρα της».
Έχει κλειστεί επίσης, όπως σημειώνει, συμφωνία με την Condor για να μπορέσει να γίνει επέκταση της σαιζόν, με 24 πτήσεις εντός του Νοεμβρίου από Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Μόναχο σε ανατολική και δυτική Κρήτη. Ο αριθμός δεν είναι μεγάλος για το νησί, «ωστόσο θα έχουμε 5.000 ανθρώπους που θα έλθουν από βασικές πόλεις της Γερμανίας και θα πουν ότι ο Νοέμβριος στην Κρήτη είναι μάλαμα».
Έχει γίνει ήδη, προσθέτει, το Παρατηρητήριο Τουρισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, που εξασφαλίζει για τα επόμενα χρόνια αυτοτέλεια στα στοιχεία για να μπορούν να γίνονται προβλέψεις.

Τα σποτάκια

Τα προωθητικά σποτάκια δε που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια «είναι με διαφορά τα καλύτερα», με 13 ακόμη θεματικά βιντεάκια να αναμένονται.
Ενώ υπάρχει και ένα πλάνο για πρόγραμμα τουριστικής προβολής 3 εκ. για τα επόμενα 3 χρόνια, «τονώνοντας όπου χρειάζεται τον κρητικό τουρισμό».
Θα πρέπει στην προσπάθεια αυτή τουριστικής προβολής, όπως σημειώνει, «να συνδράμουν και οι Δήμοι του Λασιθίου, παίρνοντας αυτή την ‘ομπρέλα’ και να την εξειδικεύσει ο καθένας στα δικά του καλούδια. Ο Δήμος Αγίου Νικολάου έκανε τα σποτ του, το ίδιο πρέπει να κάνουν όλοι. Εάν κάθε Δήμος δεν διαφημίσει τις ομορφιές του όπως πρέπει, δεν θα καταλάβει κανείς ότι αυτές είναι εκεί».