Πλήθος κεραμικών θραυσμάτων έφερε στην επιφάνεια το τσαπάκι που άνοιγε χαντάκια στην Κιτροπλατεία
Έναρξη εγγραφών όλων των τμημάτων του ΝΟΑΝ
Οι κίτρινοι δρίλοι της εξοχής
Λασιθιώτικο ντέρμπι στο μπάσκετ αντρών- Ο Άγιος Νικόλαος Europlan υποδέχεται τον ΑΟΚ Ιεράπετρας
Οι Έλληνες είναι οι δεύτεροι «φτωχότεροι» καταναλωτές της Ευρώπης
Δύο πλάτανοι, δύο ιστορίες αισιοδοξίας
Στην υπηρεσία του δημότη πολυμηχάνημα αποψίλωσης των πρανών των οδών στο δήμο Σητείας
Στην Εθνική ομάδα σκοποβολής ο Φ. Σηφάκης για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα I.P.S.C. ραβδωτού τυφεκίου Rifle
Αποφασισμένοι για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας ΚρήτηςΠΟΠ, Αυγενάκης και εκπρόσωποι παραγωγικών και θεσμικών φορέων
4η Σύνοδο Φόρουμ Κυκλικών Πόλεων στο Ηράκλειο
Στην Κρήτη το 8ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Επιστημονικής Κατάδυσης

Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε σέλας σε έναν κομήτη

Τα όργανα στο διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) αποκάλυψαν κάτι απρόσμενο στον κομήτη 67Ρ «Τσουριούμοφ-Γκερσιμένκο»: ότι δημιουργείται γύρω του ένα υπεριώδες σέλας. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο γύρω από ένα κομήτη, παρόλο που αυτός δεν διαθέτει μαγνητικό πεδίο.

Στη Γη το σέλας στους δύο πόλους δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια από τον Ήλιο έρχονται σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη μας. Καθώς τα ηλιακά σωματίδια προσκρούουν στα άτομα και στα μόρια της γήινης ατμόσφαιρας, δημιουργούν λαμπερές «κουρτίνες» χρωματιστού φωτός (πράσινου-λευκού-κόκκινου) στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη.

Παρόμοια φαινόμενα έχουν εντοπισθεί επίσης σε αρκετούς πλανήτες (‘Αρη, Κρόνο, Δία, Ποσειδώνα, Ουρανό) και μερικούς δορυφόρους του ηλιακού συστήματος μας, ακόμη και γύρω από ένα άλλο μακρινό άστρο.

Αυτή τη φορά σέλας ανιχνεύθηκε γύρω από ένα κομήτη. Οι ερευνητές του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου και του Νοτιοδυτικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Τέξας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας “Nature Astronomy”, διαπίστωσαν ότι τα φορτισμένα σωματίδια του ηλιακού ανέμου αλληλεπιδρούν με τα αέρια που περιβάλλουν τον παγωμένο πυρήνα του κομήτη 67Ρ και δημιουργούν το σέλας. Η «κώμη» του κομήτη ενεργοποιείται από τα ηλιακά σωματίδια και λάμπει με υπεριώδες φως.

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist