Το πλοίο Typhoon του Ιδρύματος Λασκαρίδη είναι ειδικά εξοπλισμένο για καθαρισμούς απομακρυσμένων παραλιών και προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Ήδη συμπλήρωσε τον πρώτο του χρόνο στη μάχη με τη θαλάσσια ρύπανση και ο απολογισμός της δράσης του είναι εντυπωσιακός. Το πλήρωμα του πλοίου μαζί με ομάδες εθελοντών συνέλεξε 107.416 κιλά απορριμμάτων, πραγματοποιώντας επιχειρήσεις καθαρισμού σε 1036 ελληνικές παραλίες.

Το Typhoon πέρασε και από παραλίες της Κρήτης και συνέλεξε τόνους από σκουπίδια. Ήταν απορρίμματα δεκαετιών προερχόμενα από άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, κυρίως την Τουρκία και το Λίβανο. Συνολικά, το Typhoon, το δίμηνο της παρουσίας του στην Κρήτη καθάρισε 166 παραλίες: 46 στα Χανιά, 29 στο Ρέθυμνο, 34 στο Ηράκλειο και 57 στο Λασίθι. Το πλοίο το είχαμε δει είδαμε ανοιχτά του Αγίου Νικολάου.

Είναι γεγονός ότι ανάλογα τον καιρό, ιδίως όταν επικρατούν νότιοι άνεμοι, βλέπουμε πόσο γρήγορα και πόσα πολλά σκουπίδια μαζεύονται μέσα στο λιμάνι του Αγίου Νικολάου, δίπλα στο βίντσι. Το μεγάλο βέβαια πρόβλημα το έχει η Παχειά Άμμος, όπου η ροή σκουπιδιών είναι συνεχής και για αυτό η διάρκεια του καλοκαιριού είναι απαραίτητη η καθημερινή συλλογή τους. Ευτυχώς φέτος, όπως ενημερώσαμε προ ημερών στην εφημερίδα, τα σκουπίδια είναι πολύ λιγότερα λόγω κορονοϊού, κυρίως λόγω της μείωσης των πλοίων που κυκλοφορούν στη Μεσόγειο και της κίνησης γενικότερα.
ΛΕΩΝ.Κ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.