ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΕλαιόλαδο, ο «θησαυρός της Σητειακής γης»

Ελαιόλαδο, ο «θησαυρός της Σητειακής γης»

Από

Ημερομηνία

Το Σητειακό ελαιόλαδο, ο «θησαυρός της Σητειακής γης» αποτέλεσε το επίκεντρο των συζητήσεων και των αναφορών του πρόσφατου διημέρου που έλαβε χώρα στο Πολύκεντρο Σητείας, στο πλαίσιο της επίσημης ανακοίνωσης και παρουσίασης της νέας εταιρείας που ιδρύθηκε με την σύμπραξη των εταιρειών της «Ένωσης Σητείας ΑΕΣ ΑΕ», «ΡΑΔΑΙΣΤΟΣ ΑΕ», του ομίλου «Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ», «INSPIRING EARTH»με την θυγατρική της στον αγροτικό τομέα «OLYMPIAN GREEN» και «GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ».

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ ,«ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ – LA SITIA» είναι η νέα εταιρεία, μέσω της οποίας όπως επισημάνθηκε ανοίγεται μία νέα σελίδα για τη Ένωση Σητείας σε ότι αφορά την προώθηση και διάθεση του ποιοτικού ελαιολάδου της περιοχής καθώς και την υποστήριξη των παραγωγών σε όλη την καλλιεργητική και παραγωγική διαδικασία.

Η ανακοίνωση της νέας εταιρείας έγινε παρουσία των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, του Βουλευτή Λασιθίου Μανόλη Θραψανιώτη, του Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Σητείας κ. Γιώργου Ζερβάκη, στελεχών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της αυτοδιοίκησης, φορέων αλλά και του συνόλου των εκπροσώπων των Συνεταιρισμών της περιοχής της Σητείας.

 

Ο τρόπος λειτουργίας της νέας εταιρείας

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή του συνεταιριστικού κλάδου της περιοχής και το πρωί της Παρασκευής, στην διάρκεια της οποίας έγινε συζήτηση επί της ουσίας, σε ότι αφορά την συνεργασία και τον τρόπο λειτουργίας της νέας εταιρείας. Πολλά και τα ερωτήματα που τέθηκαν, εκτενής η συζήτηση που έγινε, αναδεικνύοντας το ενδιαφέρον όλων για το τοπικό προϊόν, στο οποίο ως γνωστό στηρίζεται εν πολλοίς η τοπική οικονομία και ανάπτυξη.

Με την ολοκλήρωση του διημέρου ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Σητείας κ. Μανόλης Μαυροματάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του επισημαίνοντας «είναι πραγματικά μία καινούρια ημέρα για την Ένωση Σητείας, τους παραγωγούς της περιοχής, το ελαιόλαδο της Σητείας. Αυτή είναι η άποψη που έχω αποκομίσει στη διάρκεια του διημέρου και το αιτιολογώ αναφέροντας ότι την πρώτη ημέρα δόθηκε το στίγμα από την πολιτική ηγεσία, την κεντρική, την περιφερειακή, τους φορείς που είδαν όλη αυτή την προσπάθεια να στέφεται με επιτυχία από την πλευρά της σύστασης της εταιρείας. Λίγο πριν φύγει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδης μου είπε επί λέξει ‘’Αυτή η προσπάθεια αποτελεί πρότυπο και θα την μεταφέρω σε όλη την Ελλάδα”. Αυτό για εμάς είναι η ανταμοιβή των προσπαθειών δύο ετών.

Το δεύτερο θετικό αποτέλεσμα και ανταμοιβή επίσης αφορά το γεγονός ότι και το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής βρέθηκαν στο πολύκεντρο όλοι οι συνεταιρισμοί. Μάλιστα στην διάρκεια της δεύτερης ημέρας, συγκινήθηκαν ακούγοντας να αναφέρουν ότι και συνεταιρισμοί που δεν είχαν έρθει στην Ένωση λόγω των καταστάσεων που επικράτησαν για διάφορους λόγους, είναι σήμερα διατεθειμένοι να έρθουν στην Ένωση, να είναι δίπλα και να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτά είναι λοιπόν τα θετικά σημεία που προέκυψαν συν του γεγονότος ότι οι άνθρωποι που στελέχωσαν την προσπάθεια, οι συνεργάτες μας που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, δεν ζήτησαν χρήματα, έβαλαν χρήματα. Έχουμε υπογράψει ένα συμφωνητικό το οποίο αναφέρει ότι η εταιρεία θα λειτουργήσει μόνο το Σητειακό ελαιόλαδο. Η προσπάθεια της εταιρείας στην οποία συμμετέχουν τρεις παγκοσμίους φήμης εταιρείες στοχεύουν στο να βάλουν στο ράφι το brand που λέγεται «ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου Κρήτη». Αυτή είναι η υπόσχεση που έχουν δώσει γραπτά και προφορικά. Όλα αυτά λοιπόν με κάνουν να αισιοδοξώ ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους μας.»

 

Σύμπραξη

Επιπρόσθετα αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις είναι θετικές για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής, ο κ. Μαυροματάκης εστίασε στην επιθυμία των συνεταίρων για την σύμπραξη με τους συνεταιρισμούς αλλά και στην θέση των εταιρειών της «ΕΛΑΙΑ ΣΗΤΕΙΑΣ» οι οποίες όπως τόνισε «οι εταιρείες αυτές δεν έχουν σκοπό να δώσουν μόνο μία τιμή στον παραγωγό η οποία όπως είπαμε θα είναι πάντα συν από την αγορά. Είναι και η συνδρομή στην καλλιεργητική παραγωγική διαδικασία η οποία θα έχει υποστήριξη ώστε η τιμή του κόστους του προϊόντος να κατέβει πολύ περισσότερο από ότι είναι σήμερα. Αν καταφέρουμε νε μειώσουμε κατά μισό ευρώ το κόστος και δώσουμε και μία τιμή η οποία θα είναι πέρα από την αγορά σημαίνει ότι ο παραγωγός θα κερδίσει από δύο πλευρές. Οι παραγωγοί το δέχτηκαν, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε ώστε να έχουμε δίπλα μας τον παραγωγό και να έχουμε όλοι τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Στόχος είναι η αξιοποίηση και η τυποποίηση μόνο Σητειακού ελαιολάδου που σημαίνει το δικό μας brand να μπει στο ράφι σαν πραγματικά εξαιρετικό ελαιόλαδο. Δεν περιμένουμε να γίνει αυτό την πρώτη χρονιά αλλά ευελπιστούμε τα επόμενα χρόνια να το καθιερώσουμε και να λάβει ο παραγωγός ακόμα μεγαλύτερη τιμή. Τα δείγματα σήμερα που είχαμε από τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών που ήταν εδώ, μας έδωσαν τη δυνατότητα να πιστεύουμε ότι θα επιτύχει αυτή η προσπάθεια όπως επετεύχθη και αυτό το αποτέλεσμα για την Ένωση Σητείας».

 

Σημαντικά αποτελέσματα

Η συμμετοχή των Συνεταιρισμών στην προσπάθεια αυτή αναμένεται να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε βάθος χρόνου. Σε πρώτο χρόνο όπως ανέφερε ο κ. Μαυροματάκης, η νέα εταιρεία επισήμανε στους παραγωγούς ότι το ζητούμενο δεν είναι να βάλει κανέναν σε «καλούπι». «Τον πρώτο χρόνο θα λειτουργήσουμε ελεύθερα και οι παραγωγοί και εμείς. Ο δεύτερος χρόνος θα έχει να κάνει με κάποιες συγκεκριμένες διαδικασίες. Θα δώσουμε και θα πάρουμε. Ο παραγωγός θα πάρει από εμάς και και εμείς θα του διασφαλίσουμε την παραγωγή του, την ποιότητα και την τιμή του. Πιστεύουμε ότι και μία ομάδα, ένας Συνεταιρισμός να έρθει μαζί μας θα είναι η αρχή για να προσχωρήσουμε και με τους υπόλοιπους. Διαπίστωσα ότι όλοι θέλουν το κάτι παραπάνω, είτε αυτό αφορά την τιμή, είτε την υποστήριξη, οπότε σε βάθος χρόνου όπως προανέφερα πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε όλη την παραγωγή του λαδιού. Ο στόχος και η προοπτική είναι η εμφιάλωση όλου του λαδιού της περιοχής. Αυτό δεν το λέω σαν σχήμα λόγου αλλά σαν πραγματικότητα γιατί και οι τρεις εταιρείες έχουν αυτή τη δυνατότητα. Έχουν θυγατρικές στο εξωτερικό, συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες, στην Ιαπωνία, στην Γερμανία, στην Αμερική κλπ. Ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε κλείσει συμφωνίες. Γι αυτό είπαμε ότι θα ξεκινήσουμε φέτος και μάλιστα η ποσότητα που θα διακινήσουμε θα είναι αρκετά μεγάλη. Επομένως αν αυτό γίνει από την πλευρά μας και αν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη ακόμη περισσότερο των παραγωγών πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να τυποποιήσουμε όλη την παραγωγή της περιοχής. Αυτό είναι το πρόγραμμα μας, τυποποιημένο και όχι χύμα λάδι».

Όπως επίσης πρόσθεσε ο κ. Μαυροματάκης – αλλά όπως ζητήθηκε και από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών – η επαφή της εταιρείας με τους Συνεταιρισμούς θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες στην κατεύθυνση της ενημέρωσης. «Θα είμαστε παρόντες σε όσες Γενικές Συνελεύσεις μας χρειαστούν, να εξειδικεύσουμε και να ενημερώσουμε για το πλαίσιο που θα ακολουθήσουμε και από του χρόνου θα περάσουμε στην εφαρμογή όσων είπαμε σήμερα. Θα είμαστε δηλαδή δίπλα στους Συνεταιρισμούς είτε μας δώσουν είτε όχι το λάδι. Εμείς θέλουμε να ενημερωθούν, να αξιολογήσουν αυτά που θα ακούσουν και που σκοπεύουμε να κάνουμε και από κει και πέρα είναι θέμα δικό τους αν θα έρθουν μαζί μας ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι και η εμπιστοσύνη που δείχνουν μέχρι σήμερα αλλά και βάσει της συνέχειας θα ενδυναμωθεί, και τα κίνητρα που θα δοθούν θα αποτελέσουν το ερέθισμα για να είμαστε όλοι μαζί».

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα