Με χαμένο το μήνα Σεπτέμβριο, για τον οποίο οι επιχειρηματίες του Τουρισμού στην Κρήτη έτρεφαν μεγάλες ελπίδες, μήπως και αποκομίσουν κομμάτι από μια έτσι ή αλλιώς βαρέως τραυματισμένη τουριστική περίοδο και έντονα υποτονικό τον Οκτώβριο, που εμφανώς στέλνει μηνύματα για πολύ πρωιμότερο κλείσιμο των επιχειρήσεων, οι επιχειρήσεις αρχίζουν να κάνουν λογαριασμό για το ύψος των φετινών απωλειών και να μετρούν δυνάμεις για το αν μπορούν να συνεχίσουν για την επόμενη σεζόν, αν είναι να ξεκινήσουν κάτω από ανάλογες συνθήκες.

Με πολλές επιφυλάξεις προχωρούν οι τουρ οπερέιτορς σε συμβόλαια με τους ξενοδόχους για την επόμενη τουριστική περίοδο, αφού κυριαρχεί το αίσθημα της αβεβαιότητας για το πώς θα εξελιχθεί το ζήτημα αντιμετώπισης του covid-19.

«Αν και ο Σεπτέμβριος θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε ένα πολύ καλό μήνα, από απόψεως αφίξεων – κρατήσεων εισερχόμενου τουρισμού από τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, με το να κλείσει ουσιαστικά η αγορά της Αγγλίας για την Κρήτη, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση για Χανιά και Ηράκλειο, ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από τις πτήσεις τσάρτερ, κατευθύνθηκαν προς Κέρκυρα, Κω και Ρόδο», δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, τονίζοντας ότι μετά την εξέλιξη αυτή ουσιαστικά η Κρήτη συνέχισε μέχρι τώρα κυρίως με τη γερμανική αγορά (όπου συμπεριλαμβάνεται η Αυστρία και η Ελβετία) και λιγότερο τη γαλλική.

 

Υπερπλήρεις η Ρόδος και η Κως

Ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι η Ρόδος και η Κως είναι υπερπλήρεις. Η Κως έχει γεμίσει ασφυκτικά και τα περισσότερα από τα εν λειτουργία ξενοδοχεία της Ρόδου είναι γεμάτα και από 11 – 15 Οκτωβρίου σημειώνεται «overbooking»! Σημειώνει, όμως, ότι από το σύνολο των ξενοδοχείων της Ρόδου, λειτουργεί μόνο το 50%. Ένας επιπλέον παράγοντας που συνέβαλε στο όψιμο «μπουμ» στον τουρισμό της Δωδεκανήσου είναι και η απόφαση της Αγγλίας να κλείσει από το περασμένο Σάββατο την τουρκική αγορά, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορωνοϊού. Έτσι θα εξελιχθεί ο Οκτώβριος σε Κω και Ρόδο, όπου επικεντρώνει και την επαγγελματική δραστηριότητά του ο κ. Πελεκανάκης το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζοντας ότι η τάση είναι να συνεχιστεί η δυναμική αυτή μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου. Οι τιμές είναι οι κανονικές της περιόδου αυτής, διευκρίνισε.

Ρωτήσαμε τον κ. Πελεκανάκη, για το πώς «συμπεριφέρονται» στη φάση και υπό τις παρούσες συνθήκες οι «τουρ οπερέιτορς» στις συμφωνίες με τους ξενοδόχους, για την επόμενη τουριστική περίοδο. Εξήγησε ότι από τη μια π.χ. εκδηλώνεται πολύ έντονο ενδιαφέρον από Πολωνία και Τσεχία για του χρόνου, από την άλλη διαπιστώνουμε μια διστακτική «TUI» που προσανατολίζεται σε μειωμένο πτητικό πρόγραμμα τσάρτερ για την Ελλάδα, λόγω της αβεβαιότητας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη με τον covid-19.

«Η κατάσταση παραμένει ακόμη έντονα ρευστή. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η τουριστική περίοδος, στην καλύτερη των περιπτώσεων, θα κινηθεί στο 70% της περιόδου του 2019, που ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό. Αυτό, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε τα προβλήματα του «κλείνουμε» ή «ανοίγουμε» εκείνη ή την άλλη αγορά του εξωτερικού… Με τον όρο ότι θα έχει κάπου σταθεροποιηθεί η υπόθεση με τον κορωνοϊό. Ακόμη όμως και να σταθεροποιηθεί, η ζημιά που έχει προκληθεί ήδη αλλά και με το δεύτερο «κύμα covid» που βλέπουμε σε εξέλιξη, είναι τέτοια, οι «τουρ οπερέιτορς» θα πάθουν και τη χειμερινή τουριστική περίοδο, σε όποιους τουριστικούς προορισμούς συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται διεθνώς, πολύ μεγάλη ζημιά», τόνισε ο κ. Πελεκανάκης.

Όπως εξήγησε, οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς δε βασίζονται μόνο στους θερινούς τουριστικούς προορισμούς, συνεχίζουν και πωλούν διακοπές και το χειμώνα σε άλλες περιοχές του κόσμου, με αντίστοιχο πτητικό πρόγραμμα, προς Καραϊβική, Ασία, Άπω Ανατολή, Αφρική κ.α. Με τον κορωνοϊό σε έξαρση, ο οποιοσδήποτε θα φοβόταν να μπει σε αεροπλάνα, για πτήσεις των 8 και 10 ωρών. Αν προστεθεί μια νέα ζημιά στην ήδη μεγάλη ζημιά που έχουν υποστεί κατά την τουριστική περίοδο που κλείνει σε λίγο, μπορεί να απειλήσει σοβαρά τη βιωσιμότητα πολλών τουρ οπερέιτορς και αεροπορικών εταιρειών, είπε ο κ. Πελεκανάκης, τονίζοντας ότι αποτελεί «στοίχημα για το ποιοι από τους συνεργάτες μας θα κατορθώσουν, τελικά, να επιβιώσουν».

«Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στη φάση αυτή είναι να ευχηθούμε να βρεθεί όσο το συντομότερο γίνεται αποτελεσματικό εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή, για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ιός. Σε κάθε περίπτωση ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, για πάρα πολύ κόσμο», συμπλήρωσε.

 

Φόβοι για «κανόνια»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις πιθανότητες σύντομα να ακουστούν «κανόνια» στην τουριστική αγορά από τουριστικά γραφεία ή ακόμη και αεροπορικές εταιρείες,  ο κ. Πελεκανάκης δεν το απέκλεισε καθόλου. «Προς το παρόν μαζεύουν ακόμη χρήμα από την όποια αγορά κινήθηκε. Αλλά είναι γνωστό στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, ότι οι πληρωμές από τα τουριστικά γραφεία δεν εξελίσσονται και πολύ ομαλά. Άλλοι πληρώνουν εν μέρει, άλλοι με μεγάλη χρονική μετάθεση και άλλοι καθόλου! Και όσο περνά ο χρόνος και δεν υπάρχει ανατροπή του επιβαρυμένου κλίματος στην αγορά, τόσο και περισσότερα «φίδια» ζώνουν ξενοδόχους και όσους έχουν λαμβάνειν από την αγορά», κατέληξε.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.