Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της εκπαιδευτικής κοινότητας βρίσκεται αυτές τις ημέρες ξανά το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης και αποκατάστασης φθορών του κτιριακού συγκροτήματος του Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Σγουρού στην ΑΝΑΤΟΛΗ ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της περιοχής έχει μπει πλέον στην τελική του ευθεία και οι εργασίες μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο του 2021. Ωστόσο, από τα δύο σχολεία και τους γονείς ζητήθηκε και αποφασίστηκε η προσωρινή μεταφορά στο ΕΠΑΛ Νεάπολης και άρα και η έναρξη των εργασιών να λάβουν χώρα μετά το τέλος της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.425.000 Ευρώ (με Φ.Π.Α. 24 %), με χρηματοδότηση από ιδίους πόρους του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Οι παρεμβάσεις

Σύμφωνα με την μελέτη της Διεύθυνσης Μελετών του Δήμου, βασικοί στόχοι των παρεμβάσεων είναι η συνολική συντήρηση, η αισθητική αποκατάσταση, η ριζική ενεργειακή αναβάθμιση και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος λειτουργίας του κτιριακού συγκροτήματος, το οποίο παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές από το πέρασμα του χρόνου και από άλλες αιτίες.

Μεταξύ άλλων, θα απαιτηθεί επισκευή των εκτεταμένων βλαβών στα στοιχεία σκυροδέματος εκτιμώμενης επιφάνειας 500 τ.μ., ενώ θα βαφούν όλες οι εξωτερικές επιφάνειες, με υλικά και τεχνικές σύγχρονα και βασισμένα σε πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές ώστε να εμποδιστεί για αρκετά χρόνια η είσοδος υγρασίας και γενικά βλαπτικών περιβαλλοντικών παραγόντων.

Επίσης, προβλέπεται να σφραγιστούν οι αρμοί μεταξύ των κτιρίων με νέο υλικό, να γίνει μόνωση του κεντρικού ανεστραμμένου δοκαριού στο κλειστό Γυμναστήριο και τμήματα δωμάτων στις αίθουσες και στα λουτρά καθώς και στο δώμα της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ενώ για να λυθεί οριστικά το θέμα της εισόδου νερού στην αίθουσα του κλειστού Γυμναστηρίου, θα αποξηλωθούν τα πάνελ της στέγης για να τοποθετηθούν νέα μεγαλύτερα σε μήκος.

Ακόμη, θα αντικατασταθούν όλες οι μεταλλικές στήλες αποχέτευσης ομβρίων με νέες αλουμινίου και θα διανοιχτεί αδιατάρακτα οπή επίσκεψης στο δώμα του Γυμναστηρίου, για παρακολούθηση και έλεγχο της υγρασίας από τους συντηρητές, αλλά και επειδή θα χρειαστεί για τις εργασίες τοποθέτησης.

Προκειμένου το περιβάλλον διδασκαλίας να γίνει από υγρό σε κατά προσέγγιση ιδανικό, θα αποξηλωθούν και θα αντικατασταθούν όλα τα αλουμινένια κουφώματα σε όλο το συγκρότημα και θα τοποθετηθούν νέα, ίδιου σχεδίου κουφώματα αλουμινίου χρώματος γκρι, με θερμοδιακοπή και με υποδοχή διπλών ενεργειακών υαλοπινάκων ασφαλείας, σε συνδυασμό με το ότι οι στέγες θα επικαλυφθούν με πάνελ διπλής λαμαρίνας, με νέα μόνωση και την αναβαθμισμένη σε απόδοση κεντρική θέρμανση.

Όλο, σχεδόν, το τμήμα του πεζοδρομίου που περιβάλει τις αίθουσες και τις συνδέει μεταξύ τους και με τα κεντρικά και βοηθητικά κτίρια έχει υποστεί σημαντική καθίζηση θα καθαιρεθεί, όπως και ολόκληρο το μηχανολογικό κανάλι και τα δίκτυα που φιλοξενεί και θα κατασκευαστούν από την αρχή.

Καινοτόμο σύστημα θέρμανσης

Σημαντικό κομμάτι αποτελεί και η προβληματική και μη αποδοτική κεντρική θέρμανση. Λόγω της τεχνικά προβληματικής θέσης του λεβητοστασίου της εγκατάστασης κεντρικής θέρμανσης και του μεγάλου κόστους χρήσης συμβατικών μορφών θέρμανσης, αποφασίστηκε να γίνει μελέτη και εφαρμογή καινοτόμου συστήματος θέρμανσης μέσω της μεθόδου της αβαθούς γεωθερμίας, η οποία θα έχει σημαντικά οφέλη για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, την απόδοση του συστήματος, ταχεία οικονομική απόσβεση και βελτίωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος από την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Τα σώματα θέρμανσης σε όλο το συγκρότημα θα αντικατασταθούν με νέα.

Επιπλέον, προβλέπεται η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας led, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του κόστους συντήρησης και διόρθωση του συντελεστή άεργης ισχύος. Προβλέπεται, επίσης, αλλαγή του γενικού πίνακα ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του συγκροτήματος και των αντίστοιχων πινάκων στις περισσότερες αίθουσες.

Ακόμη, προβλέπονται: η τοποθέτηση ανελκυστήρα κλίμακας σε κατάλληλη θέση και κατασκευή ραμπών ΑμεΑ σε δύο – τρία σημεία, η επένδυση του δαπέδου της αίθουσας πολλαπλών με σανίδες laminate απομίμησης φυσικής ξυλείας και η μόνωση της οροφής της και η τοποθέτηση νέων υδρορροών, η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης  που αφορά στο σύνολο του σχολικού συγκροτήματος και θα αποτυπώνει την κατάσταση πριν και μετά την έναρξη των εργασιών, η εγκατάσταση δικτύου δεδομένων (data) στο σύνολο των αιθουσών,

Τέλος, στην τεχνική έκθεση αναφορά γίνεται και στη μελλοντική δυνατότητα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάνελ επί των στεγών, με δεδομένη και την ύπαρξη ελεύθερου χώρου 2.000 και πλέον τετραγωνικών με σχεδόν ιδανικό προσανατολισμό.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.