Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που η ανθρωπότητα ζει με τον εφιάλτη του Covid-19. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, τα μέσα που διαθέτει ο άνθρωπος σήμερα, βοήθησαν στην ταχύτατη εξάπλωση του εξαιρετικά λοιμογόνου ιού.

Το κακό πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Ο πρώτος γιατρός που χτύπησε το καμπανάκι κινδύνου, μολύνθηκε ο ίδιος, αρρώστησε και πέθανε. Η έκθεση στα νοσοκομεία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο αυξημένο ιικό φορτίο του νοσοκομειακού περιβάλλοντος τους καθιστά ευάλωτους στη μόλυνση και στην πιθανότητα κακής έκβασης της λοίμωξης.

Οι ιοί, όταν προσβάλουν ένα οργανισμό, πολλαπλασιάζονται μέσα του, τον |αποικίζουν και στην συνέχεια τον μεταδίδουν.

Όσο περισσότερους ιούς δεχθεί ένας οργανισμός αρχικά, τόσο περισσότερο δύσκολο για το ανοσοβιολογικό του σύστημα να αντεπεξέλθει. Βέβαια τίποτα δεν είναι ακόμα τεκμηριωμένο με τον Sars-Cov-2. Ερευνητικές ομάδες απ’ όλο τον κόσμο τον παρατηρούν, τον χαρτογραφούν, προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά του και να βρουν τρόπους προφύλαξης και θεραπείας.

Τελευταία άρθρα στο Science αναφέρουν ότι 14% των βαρέων πασχόντων οφείλεται σε γενετικές μεταλλάξεις των ιδίων και στην ύπαρξη αυτοαντισωμάτων ενάντια στις ιντερφερόνες του πάσχοντος. Το 94% των πασχόντων με αυτοαντισώματα στις ιντερφερόνες είναι άντρες.

Μια θετική διάγνωση για παρουσία του ιού δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους. Η πληθώρα του αρχικού ιικού φορτίου στο οποίο εκτίθεται κάποιος, το γενετικό του υπόβαθρο και το ανοσοβιολογικό του σύστημα διαφοροποιούν και την εξέλιξη της λοίμωξης.

Η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης της λοίμωξης Covid-19 είναι η μοριακή ανίχνευση του γενετικού υλικού του ιού στα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα των φορέων και των νοσούντων. Η διάγνωση γίνεται με πολλαπλασιασμό του ιού με την αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Αν υποθέσουμε ότι υπάρχει ένα μόριο γενετικού υλικού στο δείγμα, με την επεξεργασία θα δώσει δύο μόρια, τα δύο μόρια θα δώσουν τέσσερα, τα τέσσερα οκτώ κ.ο.κ. εξής. Όσο περισσότερο αριθμό μορίων θα δώσει το 1ο δείγμα, τόσους λιγότερους κύκλους πολλαπλασιασμού θα χρειαστούμε για να πούμε ότι το δείγμα είναι θετικό.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να αξιοποιήσουν αυτή την πληροφορία.

Άλλο ιικό φορτίο φέρει αυτός που χρειάστηκε 25 κύκλους για την ανίχνευση και άλλο αυτός που χρειάστηκε 35 και συνεπώς την δεδομένη στιγμή κουβαλούσε λιγότερους ιούς. Γάλλοι επιστήμονες ανακοίνωσαν αυξημένη μολυσματικότητα των ασθενών με υψηλό ιικό φορτίο.

Όσον αφορά τα εργαστήρια, το ίδιο δείγμα μπορεί να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά εργαστήρια. Ασθενείς με μεγάλο ιικό φορτίο στην αρχή της λοίμωξης, είναι δυνατόν μετέπειτα να δώσουν χαμηλό ιικό φορτίο, πιθανώς λόγω καλής λειτουργίας του ανοσοβιολογικού συστήματος.

 

ΠΡΟΣΟΧΗ ο κάθε ένας από εμάς ας εφαρμόσει τα μέτρα που έχει θεσπίσει η πολιτεία για την προστασία του ίδιου και όλων των άλλων, συγγενών, φίλων, συνεργατών, πελατών κ.τ.λ. Ας καταλάβουμε όλοι ότι η λοίμωξη Covid-19 είναι μια εξελισσόμενη επικίνδυνη λοίμωξη με δραματικές πολλές φορές επιπτώσεις για τη ζωή των πασχόντων. Ας προσέξουν οι νέοι και αυτοί είναι ευάλωτοι, και αυτοί νοσούν και αυτοί πεθαίνουν, άσχετα αν είναι νέοι. Ας μη ζουν με απατηλά όνειρα, ας μην είναι αφελείς, απερίσκεπτοι, επιπόλαιοι. Μπορεί να πληρώσουν πολύ ακριβά την απερισκεψία τους. Ας τους βοηθήσουμε να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο και να προφυλαχθούν.

Τέλος ας ευχηθούμε ότι οι προσπάθειες όλων, ιατρών, νοσηλευτών, ερευνητικού προσωπικού, εταιρειών, κρατικών ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων θα ευοδωθούν για να ευρεθεί γρήγορα ασφαλές εμβόλιο, αξιόπιστη φαρμακευτική και ανοσοενισχυτική αγωγή για τους πάσχοντες.

Ήδη έχουμε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των προσπαθειών. Ένα πειραματικό μονοκλωνικό εξουδετερωτικό αντίσωμα μείωσε σημαντικά έπειτα από μερικές ημέρες θεραπείας το φορτίο του κορoναϊού και τα συμπτώματα στους πάσχοντες που χορηγήθηκε.

Ο Covid-19 και οι μεταλλάξεις του θα συνοδεύουν από τώρα και στο εξής τον άνθρωπο.

ΤΑΣΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Παιδίατρος