Βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την ολοκλήρωση της φετινής προβληματικής τουριστικής περιόδου. Κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και αρκετά από αυτά που άνοιξαν έχουν ήδη κλείσει. Ρεπορτάζ του Λεωνίδα Κλώντζα στην ΑΝΑΤΟΛΗ αναφέρει ότι το ξενοδοχείο San Nicolas Bay θα κλείσει στις 24 Οκτωβρίου και ο διευθυντής του κ. Αλέξανδρος Γλυνός μας ενημέρωσε: «Δεν υπάρχει ζήτηση και η 24η Οκτωβρίου είναι η οριστική ημερομηνία που θα κλείσουμε».

Tο ξενοδοχείο Daios Cove έχει προγραμματίσει τελευταία διανυκτέρευση στις 31 Οκτωβρίου. Όσο για ζήτηση που θα μπορέσει να κρατήσει το ξενοδοχείο ανοιχτό και τις αρχές του Νοεμβρίου η απάντηση ήταν: «Υπάρχει κάποια ζήτηση αλλά είναι ελαχίστη, ώστε να μπορέσει να κρατήσει το ξενοδοχείο ανοιχτό. Αυτό έχει σχέση και με το μειωμένο αριθμό πτήσεων, ώστε να έχουμε ικανοποιητικές αφίξεις. Άρα για το Daios Cave, το οριστικό κλείσιμο για φέτος είναι η τελευταία ημέρα του μήνα».

Το ξενοδοχείο Domes of Elounda θα κλείσει την 1η Νοεμβρίου. Όσο για επέκταση της περιόδου η απάντηση ήταν ότι «φέτος όλα γίνονται την τελευταία στιγμή, αλλά σήμερα που μιλάμε ο προγραμματισμός είναι να κλείσουμε την 1η Νοεμβρίου».

Το ξενοδοχείο Minos Beach παραμένει ανοιχτό και ο διευθυντής του ξενοδοχείου κ. Στράτος Πατσάκης ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι το ξενοδοχείο θα κλείσει στις 25 Οκτωβρίου: «Προς το παρόν ενδιαφέρον για κρατήσεις μετά τις 25 Οκτωβρίου δεν υπάρχει. Το Candia Park ήταν ανοιχτό από 4 Ιουλίου έως την Κυριακή που μας πέρασε, 18 Οκτωβρίου. Eμείς ανοίξαμε στις 10 Ιουλίου και κλείνουμε στις 25 Οκτωβρίου.

Καλύτερη πληρότητα είχε το Minos Beach, καλύτερη από ότι περιμέναμε, δεδομένων βέβαια των φετινών συνθηκών. Τις τελευταίες εβδομάδες, έκπληξη προκαλεί κάποια έξαρση στη ζήτηση. Όμως, ζήτηση μετά τις 25 Οκτωβρίου που να μας αναγκάζει να παρατείνουμε το άνοιγμά μας δεν υπάρχει. Δυστυχώς χάσαμε την αγγλική αγορά και τώρα που άνοιξε είναι πια πολύ αργά. Είναι κρίμα γιατί ο νομός μας είναι από τους πιο ασφαλείς υγειονομικά. Θα μπορούσαμε να είχαμε καλές πληρότητες μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».

Όσο για τα μελλοντικά σχέδια, ο κ. Πατσάκης μας ενημέρωσε ότι «είχαμε προγραμματίσει μεγάλες ανακαινίσεις για να ολοκληρωθεί όλο το ξενοδοχείο, αλλά, τουλάχιστον φέτος, λόγω της πανδημίας, αυτές θα είναι περιορισμένες».

Όπως ανέφερε ο διευθυντής του ξενοδοχείου Blue Palace κ. Σωτήρης Κρεμαστιώτης «στον προγραμματισμό μας ήταν να κλείσουμε στις 20 Οκτωβρίου αλλά λόγω της ζήτησης που παρουσιάστηκε, κυρίως του ανοίγματος της αγγλικής αγοράς, μεταφέραμε το κλείσιμο για τις 31 Οκτωβρίου. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο είχαμε κρατήσεις για 270 νύχτες, κυρίως από την αγγλική αγορά. Δυστυχώς από την αμερικανική αγορά, στην οποία το ξενοδοχείο μας στηρίζεται αρκετά, οι αφίξεις μας ήταν μηδενικές.

Για το Νοέμβριο προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο. Θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα για παράταση δύο ακόμα εβδομάδων, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο δεδομένο. Όμως, αν συνεχιστεί σε σημαντικό βαθμό αυτό το ενδιαφέρον από τους τουρ οπερέιτορ, τότε θεωρώ ότι είναι εφικτή η παράταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατό για όλες τις μονάδες και για όλες τις περιοχές».

Όσο για την επέκταση γενικότερα της τουριστικής περιόδου, ο κ. Κρεμαστιώτης επισημαίνει ότι «απαιτείται γενικότερη μεθόδευση και δουλειά από πολλούς. Υπό κανονικές συνθήκες, για παράταση της σεζόν πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία, τα αεροπλάνα, οι τουρ οπερέιτορ, οι ξενοδόχοι και φυσικά η κοινωνία».

Όπως ανέφερε ο τουριστικός επιχειρηματία (Miramare – Αριάδνη) κ. Μανώλης Βαρκαράκης «εμείς περιμένουμε κρατήσεις». «Είπαμε ναι, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε οριστικές απαντήσεις. Αφορά την αγγλική αγορά και επέκταση μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, αν τελικά το καταφέρουμε.

Ούτως ή άλλως η χρονιά μας έβαλε μέσα, ας μας βάλει μέσα ακόμα δύο εβδομάδες. Ίσως όμως αυτό να γίνει μια πρόκληση μήπως και μπορέσουμε σιγά-σιγά να κάνουμε διεύρυνση της σεζόν.

Φαντάζομαι ότι 3-4 ξενοδοχεία στην Κρήτη θα κρατηθούν ανοιχτά και προσπαθούμε να είμαστε ένα από αυτά. Σίγουρα θα μπούμε μέσα γιατί οι τιμές είναι χαμηλές, τα έξοδα πολλά και λίγα τα δωμάτια, δηλαδή δεν υπάρχει μαζικότητα.

Σας επαναλαμβάνω, είναι μια προσπάθεια για μικρή επέκταση της τουριστικής περιόδου… να το δούμε λίγο μακροπρόθεσμα. Σήμερα που μιλάμε έχουμε 150 δωμάτια και αν δεν αλλάξει κάτι προγραμματίζουμε να κλείσουμε στις 28 Οκτωβρίου.

Η φετινή χρονιά ήταν καταστροφική για όλα τα ξενοδοχεία. Κάποια ξενοδοχεία μπορούν να διαφημίζουν τις πληρότητες τους, αλλά ποιο ήταν το οικονομικό αποτέλεσμα;» διερωτήθηκε ο κ. Βαρκαράκης.