Υπό συνθήκες κορωνοιού αλλά και υπό βροχή εορτάστηκε στην Σητεία η Εθνική Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940.  Οι βροχοπτώσεις ξεκίνησαν από το πρωί και λόγω της συνεχούς διάρκειας τους δεν κατέστη δυνατή η τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης στο Ηρώο των Πεσόντων. Κατατέθηκαν ωστόσο στεφάνια – σταδιακά και μεμονωμένα – από  εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, Αρχών, Σχολείων, Φορέων, Σωματείων, Εθελοντικών Οργανώσεων της περιοχής.

Λίγο νωρίτερα τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης η Δοξολογία κι εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από την εκπαιδευτικό κα Στεργιανή Καραγιώργου. “Μία μεγάλη ημέρα η σημερινή για τον ελληνισμό, μία ημέρα υπέρτατης θυσίας. Αποτείνουμε σήμερα φόρο τιμής σε εκείνους που επέλεξαν να μην συνθηκολογήσουν, να μην πέσουν αμαχητί, να μην που το ναι μα το μεγάλο ΟΧΙ” σημείωσε η κα Καραγιώργου αναφερόμενη στα γεγονότα που δημιούργησαν  τις σελίδες της ιστορίας  της χώρας μας, της Ευρώπης, του κόσμου.

Διαφορετικές οι φετινές συνθήκες εορτασμού της Εθνικής Επετείου. Στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μέτρων λόγω κορωνοιού στην εκκλησία παρέστησαν  αντιπροσωπείες σχολείων αποτελούμενες από τους Διευθυντές και τους σημαιοφόρους ενώ γενικότερα περιορισμένος ήταν ο αριθμός των  ατόμων για λόγους δημόσιας υγείας.

Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την τέλεση της Δοξολογίας ήταν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Γιώργος Ζερβάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Τσιφετάκης, εκπρόσωποι Αστυνομικών, Στρατιωτικών Λιμενικών Αρχών της περιοχής .

Σε δηλώσεις του ο κ. Ζερβάκης τόνισε “εν μέσω προκλήσεων κι απειλών και με μία δυστυχώς οικουμενική πανδημία, καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους  οι οποίοι πραγματικά σε δύσκολες εποχές, με πενιχρά μέσα, αντιστάθηκαν στην Γερμανική κατοχή. Είπαν το μεγάλο ΟΧΙ κι έδειξαν σε όλους εμάς ότι πρώτιστο αγαθό είναι η ελευθερία, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και η υπερηφάνεια. Έχουμε χρέος να μεταλαμπαδεύσουμε στις νέες γενιές τα ιδανικά και τις αρχές αυτές που μας μετέδωσαν οι πρόγονοι μας διότι μόνο όταν στηρίζεται η ζωή του ανθρώπου σε αξίες και ιδανικά, μόνο τότε θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε τώρα αλλά και θα  μπορέσουμε κι ως έθνος να κρατήσουμε το φως που έχουμε μεταλαμπαδεύσει τόσα χρόνια σε όλη την οικουμένη . Χρόνια Πολλά κι εύχομαι του χρόνου να μπορέσουμε να γιορτάσουμε με καλύτερες συνθήκες μια και φέτος δεν κατέστη δυνατό λόγω κορωνοιού”.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ