Αρχική_Τοπικά νέαΛασίθι γενικάΤρία τμήματα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι είναι ώριμα για ένταξη στο Ταμείο...

Τρία τμήματα του ΒΟΑΚ στο Λασίθι είναι ώριμα για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης

Από

Ημερομηνία

Τα τμήματα του ΒΟΑΚ που προκρίνονται στην παρούσα περίοδο για να περιληφθούν στη λίστα των προτάσεων που θα καταθέσει το Υπουργείο Υποδομών για την χρηματοδότησή τους από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, φαίνεται να κλείνουν σύντομα, με το Λασίθι να έχει τρία κομμάτια του δρόμου δεδομένα στον κατάλογο.

Μπορεί πρόσφατα ο Γενικός Διευθυντής Συγκοινωνιών του Υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης να περιόρισε την επίσκεψή του μόνο στα Χανιά και στο Ηράκλειο, αλλά ενημερώθηκε αναλυτικά από την Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Έργων του ΟΑΚ και τον διευθυντή της Γιώργο Αγαπάκη, αναλυτικά για τα έργα του ΒΟΑΚ. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ στο πλαίσιο αυτό έγινε ξεχωριστή συζήτηση και για τα τμήματα που αφορούν το Λασίθι. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καρνέσης εξέφρασε την θετική άποψή του για την ένταξη των «ώριμων τμημάτων» του Λασιθίου στον κατάλογο του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, το τμήμα Καλό Χωριό- Παχειά Άμμος, η παράκαμψη της Παχειάς Άμμου, έχουν υψηλό βαθμό ετοιμότητας και χρειάζονται βατές μελετητικές και γραφειοκρατικές παρεμβάσεις για να προωθηθούν. Προφανώς, και το τμήμα από το Καβούσι έως τη Σητεία, είναι στην ατζέντα της πλήρους προώθησης, αλλά όλοι αναγνωρίζουν πως θα χρειαστεί περισσότερη, συστηματικότερη προσπάθεια και μεγάλη επιμονή στον αγώνα ταχύτητας που θα απαιτηθεί προκειμένου να προλάβουν τις ημερομηνίες.

Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά και το γεγονός πως θα πρέπει να έχει ετοιμότητα σε μελετητικό και γραφειοκρατικό επίπεδο μέχρι το 2022, γνωρίζουν όλοι πως αποτελεί ένα δύσκολο έργο. Το βέβαιο είναι όμως πως μέχρι τώρα αρχίζει και διαμορφώνεται ταύτιση απόψεων και θέσεων γύρω από την τεχνοκρατική πρόταση που έχει διατυπωθεί από τον Γιώργο Αγαπάκη και τον ΟΑΚ, στοιχείο που θεωρείται εξόχως θετικό για να προχωρήσουν τα τμήματα του Λασιθίου.

Έτσι, σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο το Λασίθι αρχίζει να έχει σοβαρές προοπτικές να εντάξει το μεγαλύτερο τμήμα του ΒΟΑΚ.

 

Τα τμήματα από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία

 Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Αγαπάκης, το σύνολο των έργων από τον Άγιο Νικόλαο έως τη Σητεία, είναι συνολικού μήκους 37,58 χλμ. Έχει 11 κόμβους, σήραγγες μήκους 5.238 μ. και γέφυρες μήκους 2.585 μ.

¡ Ξεκινά από την παράκαμψη του Αγίου Νικολάου, μήκους δύο χιλιομέτρων, που έχει ένα κόμβο, θα είναι έργο διπλού κλάδου και θα κοστίσει 6,36 εκ. ευρώ.

¡ Συνεχίζει με το τμήμα Καλό Χωριό – Γέφυρα Φρουζή μήκους 4,88 χλμ. με δύο κόμβους και 450 μέτρα σήραγγες καθώς και 807 μέτρα γέφυρες. Θα είναι μονού κλάδου και θα κοστίσει 52,04 εκ. ευρώ.

¡ Έπεται η παράκαμψη της Παχειάς Άμμου με μήκος 5,70 χλμ. Έχει δύο κόμβους, 165 μ. σήραγγα και γέφυρα 220 μ. Θα είναι δρόμος μονού κλάδου και θα κοστίσει 31,35 εκ. ευρώ.

Τα τμήματα αυτά παρουσιάζουν υψηλή ωριμότητα και μπορούν να βρεθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης, αρκεί να αποτελέσουν επιλογές που θα στηριχθούν εγκαίρως και με ουσιαστικό τεχνοκρατικό τρόπο για να προχωρήσουν οι απαιτούμενες ενέργειες και να συμβασιοποιηθούν μέχρι το 2022, που είναι η καταληκτική ημερομηνία.

¡ Προτελευταίο τμήμα, το οποίο χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια και επιμονή για να ωριμάσει είναι το τμήμα Καβούσι – Αυχήν Αγκαθιά μήκους 21 χλμ. στο οποίο υπάρχουν τέσσερις κόμβοι. Είναι το πιο δύσκολο τεχνικά έργο, αφού έχει σήραγγες 4.623 μ. και γέφυρες 1.558 μ. Είναι μονού κλάδου και το κόστος του είναι 133,36 εκατ. ευρώ.

¡ Το τελευταίο τμήμα είναι το μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων τμήμα πριν τη Σητεία. Σαραντάπηχος – Σητεία. Μήκος 4 χλμ. δύο κόμβοι και 8,79 εκατ. ευρώ για την τελική διαμόρφωση πριν την πόλη σ’ ένα έργο μονού κλάδου.

 

Πρόσφατα άρθρα