Μέσα στο Δεκέμβριο στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου θα γίνει τοποθέτηση ψηφιακού συστήματος, το οποίο θα καθοδηγεί άτομα που πάσχουν από τυφλότητα για να μπορούν με ακρίβεια να περιηγηθούν στο εσωτερικό και να κατευθύνονται με ακρίβεια στα γραφεία στα οποία επιθυμούν να εξυπηρετηθούν για διάφορες υποθέσεις τους.

Χθες ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης συναντήθηκε με τον Γενικό Διευθυντή Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης Σπύρο Επιτροπάκη, τον αντιπρόσωπο της εταιρείας «Almera» που θα προμηθεύσει την Περιφέρεια εισάγοντας το σύστημα από το Ισραήλ, καθώς και τον εκπρόσωπο του ΙΤΕ Κρήτης.

Όπως είπε ο κ. Επιτροπάκης στην ΑΝΑΤΟΛΗ, το σύστημα αυτό έχει αγοραστεί μετά από συνεργασία  της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης με Ισραηλίτες. Αφορά εφαρμογή (application) στο κινητό τηλέφωνο, η οποία αξιοποιεί σύστημα GPS, οι «φάροι» του οποίου θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία στους τοίχους εσωτερικά του Διοικητηρίου. Από τα σημεία αυτά εκπέμπεται σήμα σε οποιουδήποτε τύπου κινητό τηλέφωνο (android ή άλλης τεχνολογίας) και τον πληροφορεί φωνητικά και τον καθοδηγεί στην Υπηρεσία που έχει επιλέξει να μεταβεί. Το λογισμικό μπορεί ο κάθε χρήστης να το κατεβάσει όπως κάθε άλλη εφαρμογή (app).

Το Ίδρυμα Τεχνολογίας – Έρευνας Κρήτης διαδραμάτισε ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ της Περιφέρειας για την υλοποίηση της καινοτόμου αυτής πρωτοβουλίας. Το σύστημα αυτό ήδη έχει εγκατασταθεί στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και πρόκειται να εφαρμοστεί και στα Διοικητήρια των Αντιπεριφερειών Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων. Ο κ. Επιτροπάκης διευκρίνισε ότι εφόσον διαπιστωθεί ότι είναι πολύ λειτουργικό και αποτελεσματικό, η εφαρμογή του θα επεκταθεί και σε άλλες Υπηρεσίες που στεγάζονται σε κτίρια εκτός των κεντρικών κτιρίων της Περιφέρειας Κρήτης. Με την προϋπόθεση, να διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή βρίσκει πρακτική χρήση στην ευαίσθητη ομάδα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Απαντώντας στην ερώτηση αν προηγήθηκε «χαρτογράφηση» του εσωτερικού του Διοικητηρίου για να υπολογιστούν αποστάσεις και διαδρομές, ο κ. Επιτροπάκης είπε ότι έχουν σταλεί όλα τα σχέδια των Διοικητηρίων της Κρήτης και στους Ισραηλινούς και στο ΙΤΕ,  έχουν τοποθετηθεί σε σχεδιαστικό επίπεδο οι «φάροι» και έχει δοκιμαστεί και στην πράξη. Το κόστος όλου του προγράμματος ήταν 26.000 ευρώ για τα τέσσερα διοικητήρια της Περιφέρειας. Η εγκατάσταση και δοκιμή του συστήματος καθοδήγησης τυφλών στο Διοικητήριο της Αντιπεριφέρειας στον Άγιο Νικόλαο θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο εβδομάδες, διαβεβαίωσε ο κ. Επιτροπάκης.

 

Ευχαριστίες

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης  ευχαρίστησε τον κ. Επιτροπάκη, σημειώνοντας ότι είναι από τα στελέχη της Περιφέρειας που πρωτοστατεί αναλαμβάνοντας δράσεις και πρωτοβουλίες με κοινωνικό χαρακτήρα, απ’ όποιο πόστο και αν υπηρέτησε ως σήμερα. Διαβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα η συνεργασία τους ήταν άριστη και ως Διευθυντής Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας έχει βοηθήσει πολύ το Νομό Λασιθίου σε θέματα της αρμοδιότητας του, χειριζόμενος πολύ δύσκολες υποθέσεις. Έμμεσα ανέφερε τη συμβολή του και στο ζήτημα της διαχείρισης του προβλήματος με τη μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Ιεράπετρα, όπου χρειάστηκε να ληφθούν αυστηρές αποφάσεις και σε άλλα ευαίσθητα, κοινωνικά, θέματα.

Ο κ. Γουλιδάκης δήλωσε ικανοποιημένος για την πρωτοβουλία αυτή που θα βοηθήσει μια ιδιαίτερα ευαίσθητη ομάδα πολιτών με προβλήματα όρασης, να μπορεί να έχει καλύτερη πρόσβαση στις Υπηρεσίες της Αντιπεριφέρειας, σημειώνοντας ότι η επισκεψιμότητα στο κτίριο από ημεδαπούς και αλλοδαπούς είναι μεγάλη.

Η Αντιπεριφέρεια πρόκειται να έλθει σε επικοινωνία με εκπροσώπους των τυφλών, ώστε να γίνει παρουσίαση και επίδειξη του τρόπου λειτουργίας του σε κινητό τηλέφωνο ώστε σταδιακά να γίνει ένα πρακτικό εργαλείο για τους ανθρώπους αυτούς, που θα θέλουν να εξυπηρετηθούν προσωπικά από τις Υπηρεσίες. Δήλωσε ότι η Αντιπεριφέρεια θα συνεργαστεί μέχρι η εφαρμογή αυτή να λειτουργήσει πλήρως και να γίνει ευρέως γνωστή στους ενδιαφερόμενους χρήστες.

Παρατήρησε, τέλος, ότι ευχής έργον θα ήταν να εξεταστεί η δυνατότητα τοποθέτησης της εφαρμογής αυτής και στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας που λειτουργούν στην Ιεράπετρα και στη Σητεία, για ίση αντιμετώπιση και μεταχείριση.

 

 

Η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Λασιθίου Μαρία Μωυσάκη, ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας – Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Κρήτης Σπύρος Επιτροπάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Γουλιδάκης και ο εκπρόσωπος της εταιρείας «Almera»