Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για τη μετατροπή τριών εκ των έξι συμβατικών κλινών της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου σε κλίνες covid, ώστε να προστεθούν στις τρεις κλίνες covid που λειτουργούσαν ήδη σε ειδικό θάλαμο ΜΕΘ. Αυτό σημαίνει ότι με την απόφαση της ΔΥΠΕ Κρήτης, διπλασιάζονται οι κλίνες ΜΕΘ-covid και υποδιπλασιάζονται, περιοριζόμενες στις μισές, οι κανονικές κλίνες ΜΕΘ.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Διευθυντής της  ΜΕΘ Χάνι Μασούντ, από την αρχή που ξεκίνησε η λειτουργία της MΕΘ-covid στο ΓΝΑΝ, έχουν νοσηλευτεί τέσσερα άτομα ως θετικά περιστατικά covid. Επιπλέον, από την ΜΕΘ-covid πέρασαν άλλα δώδεκα «ύποπτα» για covid περιστατικά, που επίσης είχαν διασωληνωθεί. Όλα τα ύποπτα περιστατικά αποδείχθηκαν, στην πορεία, αρνητικά ως προς τον covid.

Στην Μονάδα  Εντατικής Θεραπείας covid εξακολουθεί να παραμένει διασωληνωμένος ένας 76χρονος άνδρας, από τις 19 Νοεμβρίου. Την κατάστασή του ο Διευθυντής της ΜΕΘ τη χαρακτήρισε «βαριά, σταθεροποιημένη κατάσταση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μασούντ είπε ότι η ΜΕΘ-covid του ΓΝΑΝ λειτουργεί ομαλά, δεδομένου ότι κανένα περιστατικό covid (ύποπτο ή θετικό) δεν έχει διαμετακομιστεί στο Ηράκλειο.

Επεσήμανε δε ότι η ΜΕΘ (γενική και covid) εξακολουθεί να λειτουργεί με τους τέσσερις εντατικολόγους που διέθετε εδώ και χρόνια και δυστυχώς δεν προκηρύχθηκε καμιά θέση για τη ΜΕΘ του ΓΝΑΝ ούτε με τις τελευταίες προκηρύξεις προσλήψεων. Στη ΜΕΘ το νοσηλευτικό προσωπικό έχει αυξηθεί με προσλήψεις από 6 νοσηλεύτριες, αλλά ουσιαστικά αυτές καλύπτουν κενά που δημιουργούνται συχνά από νοσηλεύτριες που φεύγουν με διάφορες άδειες (3 εξ αυτών απουσιάζουν με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια). Συνολικά στη ΜΕΘ υπηρετούν σήμερα 20 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Οι νέοι νοσηλευτές εκπαιδεύτηκαν στα πρωτόκολλα covid κλπ. από τους ιατρούς και τις υπηρετούσες από παλιά συναδέλφους τους νοσηλεύτριες και όπως είπε ανταποκρίθηκαν πολύ καλά και προσφέρουν άριστου επιπέδου υπηρεσίες, σηκώνοντας μεγάλο βάρος της συνολικής δουλειάς που καλείται να προσφέρει η ΜΕΘ στους θετικούς ή τους αρνητικούς covid νοσηλευόμενους.

Μέχρι την περασμένη Παρασκευή η πληρότητα στη συμβατική ΜΕΘ ήταν 100%, δηλ. ήταν καλυμμένες με νοσηλευόμενους σε καταστολή και οι έξι κλίνες. Η υλοποίηση της απόφασης του συντονιστικού κέντρου covid, να μετατραπούν οι τρεις από τις έξι κανονικές κλίνες της Γενικής ΜΕΘ σε κλίνες ΜΕΘ-covid, δεν ήταν εφικτό να υλοποιηθεί άμεσα γιατί έπρεπε πριν να αποσωληνωθούν τρεις από τους νοσηλευόμενους ώστε να ξεκινήσει  η διαδικασία μετατροπής ολόκληρης της κανονικής κλινικής ΜΕΘ σε covid και της ΜΕΘ-covid που είχε 3 κρεβάτια, σε κανονική ΜΕΘ.

Οι τρεις διασωληνωμένοι της κανονικής ΜΕΘ μεταφέρθηκαν προσωρινά σε αίθουσα των Χειρουργείων μέχρι να ολοκληρωθούν οικοδομικές εργασίες στην κανονική ΜΕΘ για να λειτουργήσει ως ΜΕΘ-covid.

Ο διευθυντής της ΜΕΘ επισημαίνει ότι η ΜΕΘ-covid θα είναι σε θέση να δέχεται βαριά περιστατικά covid για νοσηλεία, με πρώτον τον 76χρονο που συνεχίζει να νοσηλεύεται εκεί. Kαι αφού προηγηθούν οι αναγκαίες απολυμάνσεις και ό,τι άλλο χρειάζεται να συνεχίσει τη λειτουργία της ως κανονική ΜΕΘ, οι τρεις μη covid ασθενείς θα μεταφερθούν εκεί.