Στο ζενίθ βρίσκεται η ελαιοκομική περίοδος στην περιοχή της Σητείας, καθώς φέτος -σε αντίθεση με άλλες χρονιές- η ελαιοσυγκομιδή ξεκίνησε πολύ νωρίτερα. «Η συγκομιδή», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας Σταύρος Κολυδάκης, «προχωρεί με πολύ καλές ποιότητες στην περιοχή του Δήμου Σητείας.

Οι αποδόσεις ωστόσο δεν είναι συνολικά, ικανοποιητικές. Φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε νωρίτερα κι αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου να έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 90% περίπου. Άλλες χρονιές το μάζεμα το ελιών ολοκληρωνόταν Φεβρουάριο, Μάρτιο ή και Απρίλιο, στο μακρινό παρελθόν. Βέβαια οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και δη οι καιρικές. Επίσης οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες πλέον.

“Θεωρώ ότι βιάστηκαν και σε κάποιες περιοχές, έπρεπε να μην ξεκινήσουν στις αρχές του Νοέμβρη. Οι ελιές περισσότερο ήταν αγίνωτες -παρά έτοιμες για μάζεμα”

«Λόγω των δεινών της περυσινής χρονιάς -όπως φαίνεται- και των ιδιαιτεροτήτων της τρέχουσας, οι παραγωγοί φέτος ξεκίνησαν νωρίς την συγκομιδή. Θεωρώ ότι βιάστηκαν και σε κάποιες περιοχές, έπρεπε να μην ξεκινήσουν στις αρχές του Νοέμβρη. Οι ελιές περισσότερο ήταν αγίνωτες -παρά έτοιμες για μάζεμα. Σε αρκετές περιοχές και ειδικά πρώιμες, όπως είναι ο κάμπος της Σητείας, έπρεπε να περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες ακόμη ή ίσως κι ένας μήνας -ανάλογα την περιοχή- για να είναι οι ελιές σε μία τέτοια κατάσταση που να αποδώσουν καλά».

 

Εξαιρετικής ποιότητας μεσοβεντέμα

«Η ποιότητα του ελαιολάδου», συνέχισε, «φέτος είναι εξαιρετική. Πιστεύω ότι είναι η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Βάσει των στοιχείων έως τώρα του ελαιουργείου του Συνεταιρισμού -εκ των μεγαλυτέρων στην επικράτεια- στην πλειοψηφία τους τα ελαιόλαδα είναι της τάξης των 3 και 4 γραμμών, πολύ λίγα στις 5 γραμμές και ελάχιστα πάνω από 5 έως 7, μία αμελητέα ποσότητα της τάξης του 5%».

Ως προς την ποσότητα του ελαιολάδου «στην περιοχή της Σητείας η φετινή εκτιμάται ότι θα είναι μία χρονιά λίγο περισσότερο από μία μεσοβεντέμα. Παρ’ ότι πέρυσι σε ό,τι αφορά την επαρχία μας η παραγωγή ήταν πολύ καλή -όμως υπήρξε υποβάθμιση της ποιότητας και πολύ χαμηλές τιμές- και η φετινή φαίνεται ότι θα είναι καλή.

Δεν αναμενόταν, ειδικά σε πρώιμα ελαιόφυτα να κάνουν μία πολύ καλή παραγωγή. Ελαιόφυτα κοντά στη θάλασσα ή σε περιοχές που ευνοούσαν την καρπόδεση της ελιάς. Θα έχουμε μία παραγωγή της τάξης του 60% όσον αφορά την επαρχία Σητείας. Λίγο πάνω από την μεσοβεντέμα.

Κάποιες περιοχές δεν έχουν μεγάλη παραγωγή, όπως η γραμμή μετά τα Αχλάδια ως την Χρυσοπηγή. Παραδόξως, ενώ χτυπήθηκε από το χαλάζι φέτος ο βόρειος άξονας, έμεινε κάποια παραγωγή. Αδικήθηκαν όμως αυτές οι περιοχές γιατί είχαν να καρπίσουν τέσσερα-πέντε χρόνια και φέτος είχαν μία καλή βεντέμα που -δυστυχώς- λόγω των καιρικών συνθηκών χάθηκε.

Άλλες περιοχές που έχουν καλή παραγωγή, όπως φαίνεται, είναι το Παλαίκαστρο, η Αγιά Φωτιά κι άλλες. Αντίθετα δεν είναι πολύ καλή προς την Ζάκρο κι άλλες».

 

Δείτε επίσης: Πως θα διαμορφωθεί η τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή της Σητείας