“Για να πάρουμε μία απόφαση, επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται, θα πρέπει πρώτα να ενημερωθούμε επισήμως και υπεύθυνα από την Πολιτεία και από επιστημονικές κοινότητες, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, κλπ, για να δούμε τι ακριβώς είναι αυτό το νέο εμβόλιο, που τόσο βιαστικά βγήκε στην κοινωνία”.

Αυτή είναι η απάντηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου στην ερώτηση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ εάν ο ίδιος θα κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το οποίο ήδη έλαβε προχθές τη σχετική έγκριση για κυκλοφορία στη Μεγάλη Βρετανία.

“Η θέση η δική μου, θα είναι και η θέση της Εκκλησίας στο συγκεκριμένο θέμα. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα εμβόλια έχουν βοηθήσει την ανθρωπότητα, σε ασθένειες, πανδημίες, κλπ. Ακούγαμε προ μηνών ότι για να παραχθεί ένα εμβόλιο χρειάζεται από 3 έως 10 έτη για να δοκιμαστεί και να γίνουν οι κλινικές μελέτες ώστε να ξέρουμε τις παρενέργειες και ποιο όφελος έχουμε από αυτή την παραγωγή εμβολίων. Τελικά βλέπουμε το εμβόλιο να έρχεται πολύ γρήγορα, θα πρέπει και εμείς πρωτίστως να ενημερωθούμε επισήμως και υπευθύνως ώστε να πάρουμε μια απόφαση για το τι θα πράξει η Εκκλησία”.

Επίσης, θέτει θέμα ατομικών ελευθεριών. «Όταν ακούγεται ότι κάποιος δεν έχει το δικαίωμα εάν δεν έχει εμβολιαστεί να ταξιδέψει, να πάει τα παιδιά του στο σχολείο, αυτά δεν είναι στέρηση ελευθερίας; Και θα επιβάλλουν σε κάποιον να έχει και κάποιο πιστοποιητικό υγείας, ελεγχόμενο».

Ο ίδιος ωστόσο, συμφωνεί πως το εμβόλιο είναι ο δρόμος για να την έξοδο από την πανδημία. «Σίγουρα θα βοηθήσει να βγούμε από την πανδημία. Το ερώτημα όμως, είναι εάν αυτό το εμβόλιο που θα γίνει είναι και το κατάλληλο, χωρίς να δημιουργηθούν παρενέργειες και άλλα προβλήματα στην ανθρωπότητα».

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Σεβασμιώτατος και που δημοσιεύεται στη σημερινή έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ