«Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι οι εκκλησίες θα ανοίξουν, έστω και με περιοριστικά μέτρα, είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αφού η εκκλησία είναι το “οξυγόνο” για τους ανθρώπους που πιστεύουν. Και είναι και ένα δικαίωμα των ανθρώπων της εκκλησίας να μπορούν να πάνε στην εκκλησία, να προσευχηθούν, να ανάψουν το κερί τους και κυρίως να μεταλάβουν».

Αυτό απάντησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, στο ερώτημα εάν ανοίξουν οι εκκλησίες πριν από τα Χριστούγεννα.

O ίδιος πικραίνεται, όπως λέει, «από την αρνητική αντιμετώπιση που τυγχάνει η Εκκλησία. Γιατί σε αυτούς τους μεγάλους Ναούς που έχουμε να μην μπορεί να μπει κάποιος να προσευχηθεί; Την Μεγάλη Παρασκευή κινδύνευε να πληρώσει πρόστιμο όποιος περνούσε το κατώφλι του 800 τ.μ. Ναού της Μεγάλης Παναγίας για να προσκυνήσει τον επιτάφιο και την ίδια στιγμή στα σούπερ μάρκετ απέναντι μπαινόβγαιναν ανά δεκάδες, ενώ και τώρα στα αεροπλάνα, π.χ., είναι ο ένας δίπλα στον άλλο. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται σαν βιολογικό ον μονάχα και όχι σαν σύνθετη προσωπικότητα, που αποτελείται και από ήλιο και από ψυχή».

«Προσευχόμαστε για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή»

Περιγράφοντας το πώς ο ίδιος ζει και αισθάνεται αυτή την περίοδο, σημειώνει πως «βρισκόμαστε και πάλι σε μια δύσκολη περίοδο, σε έναν περιορισμό που επιβάλλεται να γίνει από αγάπη για το συνάνθρωπο, για να βοηθήσουμε κι εμείς να μην διασπαρθεί ο ιός. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η δεύτερη καραντίνα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα διότι ο κόσμος ήταν ήδη κουρασμένος από την πρώτη, απελπισμένος από τις οικονομικές δυσκολίες που αυξάνονται. Είδατε και πόσα προβλήματα πλημμυρικά αντιμετωπίσαμε ειδικά στο δυτικό κομμάτι της Μητροπόλεως (Σίσι, Μάλια, Σταλίδα και Λασίθι). Αυτά σε συνδυασμό με τον εγκλεισμό δημιουργούν μια ιδιαίτερη φθορά και μια απογοήτευση στους ανθρώπους. Η Εκκλησία πάντοτε προσεύχεται, πάντοτε ελπίζει στον Κύριο, του οποίου τη γέννηση αναμένουμε να εορτάσουμε σε λίγες ημέρες. Πάντα η προσευχή μας είναι αυτή, η οποία μας δίνει δύναμη και παρηγοριά για να προχωρά και ο κόσμος, όλη η οικουμένη, οι άνθρωποι που νοσούν, που εργάζονται στα Νοσοκομεία, στην πρώτη γραμμή. Παρακαλούμε τον Κύριο να τους δίνει δύναμη, φώτιση για να βοηθήσουν με γενναιότητα και επιστημοσύνη τους ανθρώπους που τους έχουν ανάγκη».

Και η καθημερινότητα και του Σεβασμιωτάτου, αλλά και όλων των κληρικών, άλλωστε, έχει αλλάξει. «Δεν μπορούμε ούτε να περιοδεύσουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο στα χωριά, στις πόλεις με αφορμή και τις πολλές πανηγύρεις που έχει αυτή η περίοδος της Σαρακοστής των Χριστουγέννων».

 

«Όλοι να τηρούμε τα μέτρα, αλλά να μην τρομοκρατούμαστε»

Σε ένα «μήνυμά» του προς τους πιστούς, ο Σεβασμιώτατος σημειώνει πως «δεν θα πρέπει να τρομοκρατούμαστε. Είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη περίοδος, όλοι πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες και θεσπίζει η Πολιτεία. Να μην αισθανόμαστε, όμως, μόνοι μας, γιατί δεν είμαστε. Οι Χριστιανοί ξέρουν πολύ καλά και το έχουν ζήσει σε πολλές περιπτώσεις της ζωής τους ότι στα δύσκολα έρχεται περισσότερη χάρις και βοήθεια από τον Πατέρα μας. Πρέπει λοιπόν με πίστη, ευλάβεια και επίγνωση της καταστάσεως να προστρέξουμε στον γεννηθέντα Κύριο, προετοιμαζόμενοι για τα Χριστούγεννα και βοηθώντας τον, ανοίγοντάς του την πόρτα καρδιάς μας, για να ενσταλάξει μέσα μας τη χάρη του, το φως του, τη χαρά και τη βοήθειά του».

Ευχές στον υπουργό Γ. Πλακιωτάκη

Εξάλλου ο κ. Γεράσιμος έχει επικοινωνήσει με το περιβάλλον του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, που συνεχίζει να νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός. «Όπως μας είπαν, η υγεία του σταθεροποιείται, ευελπιστούμε ότι η χάρις της Μεγάλης Παναγίας θα τον βοηθήσει να επανέλθει γρήγορα στο σπίτι και στα καθήκοντά του».

Η εορτή του Αγίου Νικολάου

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στην εορτή του πολιούχου Αγίου Νικολάου την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, που φέτος λόγω των περιορισμών θα εορτασθεί εντελώς διαφορετικά, με λειτουργίες, αλλά χωρίς παρουσία πιστών. «Εμείς θα προσευχηθούμε και στον Άγιο Νικόλαο να βοηθήσει να εξέλθουμε από την οδυνηρή αυτή κατάσταση και οι άνθρωποι από τα σπίτια τους και ας συντονιστούν στις ραδιοφωνικές συχνότητες, ώστε όλοι μαζί να προσευχηθούμε να μας βοηθήσει ο προστάτης μας Άγιος να μην έχουμε θανάτους στον τόπο μας και σε όλο τον κόσμο», τονίζει.