Άρθρο του Φωτη Κοκοτού που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ:

 

Η βίλα που ενοικιάζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Α. Τσίπρας στο Σούνιο βρίσκεται μόλις 16 μέτρα από το κύμα, όπως το μέτρησα. Κι αυτό είναι σημαντικό, διότι για πολλά χρόνια υπήρχε στην πατρίδα μας μια λανθασμένη και προσχηματική αντίθεση στη δόμηση κοντά στη θάλασσα. Το γεγονός πως ένας πρώην πρωθυπουργός δείχνει σε όλους μας πόσο ωραίο είναι το σπίτι πάνω στο κύμα, αναδεικνύει αυτό που ανέκαθεν έλεγα: η Ελλάδα έχει τεράστιο πλούτο στην ακτογραμμή της, μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, κι ένα μέρος αυτής μπορεί και πρέπει να τύχει ποιοτικής οικιστικής ανάπτυξης.

Δεν έχω καμία διάθεση να υπεισέλθω σε κομματικούς διαξιφισμούς για το εάν η επιλογή που έκανε ο πρώην πρωθυπουργός είναι συμβατή ή όχι με την ιδεολογία της παράταξής του. Είμαι αρκετά μεγάλος για να θυμάμαι τον Ανδρέα Παπανδρέου να μετακομίζει σε μια βίλα στην Εκάλη, άλλωστε. Αυτό που έχει σημασία είναι ο συμβολισμός για την ουσία της πράξης: η βίλα πάνω στο κύμα, όπως και η βίλα στην Εκάλη, δεν είναι «ταμπού» και δεν πρέπει να θεωρείται «απαγορευμένος καρπός». Η βίλα πάνω στο κύμα μπορεί και πρέπει να θεωρείται ως κάτι κανονικό και κοινωνικά αποδεκτό.

Εδώ στην Κρήτη έχουμε πολλά κτίσματα πάνω στο κύμα: στην Πλάκα, απέναντι από τη Σπιναλόγκα, στα ξενοδοχεία της Ελούντας και του Αγίου Νικολάου, αλλά και στο Ηράκλειο το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στα Χανιά τα Ταμπακαριά. Όλη η Ελλάδα έχει υπέροχα παραθαλάσσια κτίσματα: η Μύκονος (Βενετιά, Θεοξένια), η Μήλος, η Σαντορίνη, ο Γερολιμένας, κλπ. Θα ήταν ανόητα αυθαίρετο να πούμε πως αυτά είναι αρκετά και δεν μπορούμε να φτιάξουμε άλλα. Και μόνον τους αυθαίρετους μαχαλάδες να ξηλώσουμε, που ρίχνουν τα λύματα απευθείας στη θάλασσα, θα κερδίσουμε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα για ποιοτική οικιστική εκμετάλλευση που θα έχει όλα τα περιβαλλοντικά εχέγγυα.

Τέλος, όπως έχω εξηγήσει σε άλλα άρθρα, η δόμηση πάνω στη θάλασσα δεν είναι καθόλου απαγορευμένη. Φυσικά μπορείς να χτίσεις νομίμως μέσα στη θάλασσα (π.χ. μια μαρίνα), και μπορείς να χτίσεις νομίμως και στο έδαφος που μπάζωσες μέσα στη θάλασσα. Πρέπει να ξεπεράσουμε τις προσχηματικές ιδεοληπτικές αγκυλώσεις περί απαγορεύσεων της ανάπτυξης πάνω στη θάλασσα. Και η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα να μένει πάνω στο κύμα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Και μπράβο του.