Στην ΑΝΑΤΟΛΗ μίλησε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου Εμμ. Καζαμίας και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται όσο διαρκούν οι περιορισμοί για την προστασία από τον κορονοϊό και στο ρόλο της Αστυνομίας σε όλο αυτό, είπε ότι ο κάθε πολίτης έχει ατομική ευθύνη να προγραμματίσει τις αναγκαίες μετακινήσεις του λαμβάνοντας όλα τα επιβαλλόμενα μέτρα προστασίας αλλά και να περιορίσει κάθε άσκοπη μετακίνηση. Μπορεί, λόγου χάριν, να δίνεται η δυνατότητα να μεταβεί κανείς στο σουπερμάρκετ μία ή και πέντε φορές την εβδομάδα, θα πρέπει λοιπόν να επιλέξει τις όσο το δυνατόν λιγότερες μετακινήσεις.

Στο Νομό Λασιθίου κανένας αστυνομικός δεν βρέθηκε θετικός στον covid από τα επανειλημμένα τεστ που έχουν γίνει στις Υπηρεσίες της Αστυνομίας

Εξήγησε ότι η συμπεριφορά των πολιτών και τα μέτρα που επιβάλλεται να τηρούν, σε μεγάλο βαθμό τα εφαρμόζουν, αλλά δεν λείπουν και εκείνοι που παραλείπουν από αμεριμνησία ή άλλους λόγους να τα λαμβάνουν, οπότε η Αστυνομία βεβαιώνει παραβάσεις επιβάλλοντας τα προβλεπόμενα πρόστιμα. Υπάρχουν δυστυχώς και οι ασυνείδητοι, τόνισε.

Εκείνο που πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε, όσο διαρκεί η πανδημία και είναι παρούσα η απειλή μόλυνσης από τον ιό, οι περιττές μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται κάνοντας μόνο τις απολύτως απαραίτητες εξόδους από το σπίτι, με κάθε προστατευτικό μέτρο.

 

Στις Εορτές

 Ρωτήσαμε τον Διευθυντή, πώς θεωρεί ότι θα αντιδράσει ο κόσμος ενόψει της μεγάλης εορτής των Χριστουγέννων, στερούμενος συγγενών και φίλων, ταξιδιών και δώρων, ακόμη και του εκκλησιασμού αυτές τις Άγιες Ημέρες, διαπνεόμενος από τον διάχυτο φόβο για την απειλή της υγείας ή και της ζωής του ακόμη. Ο κ. Καζαμίας απάντησε ότι ο κόσμος δεν είναι κακό να διακατέχεται στην περίπτωση αυτή και στις συνθήκες που ζούμε από το φόβο, που μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά για την υγεία και τη ζωή του σε πολλές περιπτώσεις. Μάλιστα επικαλέστηκε το γεγονός ότι πριν μερικές ημέρες  η Αστυνομία έχασε δύο αστυνομικούς που δεν έπασχαν από υποκείμενα νοσήματα αλλά και αρκετοί έχουν νοσηλευτεί για covid. Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και παραμονεύει όλους μας, είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Αστυνομίας και δεν δικαιολογούνται ξεσπάσματα όπως εκείνα που είδαμε την τελευταία βραδιά πριν την επιβολή των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων. Αυτή ήταν αντίδραση που μαρτυρεί ασυνειδησία, τόνισε.

Στο Νομό Λασιθίου κανένας αστυνομικός δεν βρέθηκε θετικός στον covid από τα επανειλημμένα τεστ που έχουν γίνει στις Υπηρεσίες της Αστυνομίας, είπε ο κ. Καζαμίας, αλλά όπως σημείωσε η ένδειξη ενός τεστ δεν έχει παρά αξία εκείνη τη στιγμή που γίνεται και για το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε, αλλά αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να κολλήσει ιό, μερικά λεπτά μετά το τεστ που θα κάνει. Βοηθά σε περίπτωση θετικού κρούσματος να απομονωθεί αυτό και να αναζητηθούν όσοι είχαν επαφές με τον φορέα ώστε να διακοπεί η ανθρώπινη αλυσίδα μετάδοσης. Το τεστ covid έχει στιγμιαίο διαπιστωτικό χαρακτήρα και όχι προστατευτικό από τον ιό, είπε.

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι όσο πλησιάζουν οι Εορτές εκείνο που έχει σημασία είναι οι πολίτες να αποφύγουν τον συνωστισμό, τις άσκοπες μετακινήσεις και την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας με τη χρήση μάσκας και απολυμαντικών.

Σχετικά με το αν η Αστυνομία έχει λάβει ειδικές οδηγίες για τα μέτρα που πρέπει να λάβει μέσα στις Εορτές, ο Διευθυντής είπε ότι είναι σε αναμονή σχετικών οδηγιών, ανάλογα και με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το τι και πού και πότε θα γίνουν περαιτέρω «ανοίγματα», τι θα ισχύσει για διαφόρων τύπου καταστήματα, τις εκκλησίες κλπ.

Δείτε επίσης: Σημαντικό βήμα για την στελέχωση του Α.Τ. Νεάπολης, πρόσκληση για έκτακτες μεταθέσεις από την ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε επίσης: Εξερευνώντας την περιοχή του Αη- Γιώργη του Τραγοπιάστη

Δείτε επίσης: Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Κρήτη για σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα