Άρθρο του Βασίλη Χατζηδάκη που δημοσιεύτηκε στην ΑΝΑΤΟΛΗ:

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να επισημάνω ότι από την αρχή της πανδημικής κρίσης, πιστεύω απόλυτα στην ύπαρξη και στην επικινδυνότητα του κορωνοϊού. Όμως επίσης από την πρώτη στιγμή διατύπωσα την άποψη ότι ο χειρισμός της κρίσης από κυβερνήσεις που είναι υπηρέτες του μεγάλου κεφαλαίου, κάνει την κατάσταση ακόμα πιο επικίνδυνη.

Μέχρι τώρα, με όλα όσα έγιναν με το ασθενικό σύστημα Δημόσιας Υγείας, με τα υγειονομικά πρωτόκολλα, με την κατάσταση στα σχολεία, στα μέσα μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, αλλά και με τα νομοθετήματα σε εργασιακά, συνδικαλιστικά, πτωχευτικά θέματα, ή τις ταξικά ανισόμετρες ενισχύσεις στους πληγέντες… αυτή η κυβέρνηση με δικαιώνει καθημερινά.

Μπορεί βέβαια το ταξικό πρόσημο της ΝΔ να ήταν γνωστό… Να ήταν δηλαδή γνωστό, το ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο. Όμως πραγματικά αυτή η κυβέρνηση της «αριστείας» έχει πάρει διαζύγιο εκτός από τις λαϊκές ανάγκες και με την κοινή λογική.

Ας πάρουμε το τελευταίο παράδειγμα με το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται (σωστά) ότι οι επιδημικοί δείκτες είναι πολύ ψηλά και η κατάσταση σε κλινικές και ΜΕΘ είναι εύθραυστη. Άρα θεωρεί (σωστά) ότι ένα άνοιγμα της αγοράς θα είχε ως αποτέλεσμα να αυξήσει τη κοινωνική κινητικότητα και άρα τη μεταδοτικότητα στο γενικό πληθυσμό. Ποιο εργαλείο χρησιμοποιεί για να λειτουργήσει η αγορά και ταυτόχρονα να μην γίνει αυτό αιτία μετάδοσης του ιού και αύξησης των κρουσμάτων; Το ραντεβού στο κατάστημα. Εξαιρετικά μέχρι εδώ. Θα μπορούσαν λοιπόν απλά να πουν ότι όποιος θέλει να ψωνίσει κάτι, θα πρέπει να πάρει τηλέφωνο, να κλείσει ραντεβού και να επισκεφτεί το κατάστημα για 15-20 λεπτά όπως κάνει π.χ. στα κομμωτήρια; Κι ας έβαζε όριο για παρουσία μόνο ενός πελάτη στο κατάστημα κατά τη διάρκεια του ραντεβού. Ακραίο θα ήταν αλλά κατανοητό. Προσέξτε όμως τι σαχλαμάρες επέβαλαν…

1) Ο πελάτης θα πρέπει να παραγγείλει κάτι χωρίς να το δει, να το δοκιμάσει, να το συγκρίνει

2) Ο πελάτης θα παραμένει εκτός καταστήματος, στο κρύο και τη βροχή του χειμώνα μέχρι να ολοκληρωθεί η συναλλαγή ή και συνωστισμένος στην ουρά για πολύ περισσότερο.

3) Ο πελάτης θα πρέπει να πληρώσει μόνο με κάρτα(!!!). Αλήθεια ξέρουν οι «άριστοι» πόσοι πελάτες δεν έχουν ή δεν θέλουν να χρησιμοποιούν κάρτα;

4) Αντί ένα απλό τηλεφωνικό ραντεβού, επιβάλλεται ο πελάτης όταν βγει έξω για να παραλάβει την παραγγελία του, να διαθέτει εκτός του κωδικού 2, ένα επιπλέον μήνυμα που θα του στείλει το κατάστημα με συγκεκριμένη ώρα, τόπο, και με τα στοιχεία πελάτη και καταστήματος. Να θυμίσω εδώ ότι πολλοί ηλικιωμένοι και κάτοικοι της υπαίθρου ούτε ξέρουν να στείλουν ούτε και να παραλάβουν μηνύματα.

5) Όταν δεν υπάρχει προπληρωμή μέσω ίντερνετ (δηλαδή σε όλα τα μαγαζιά που δεν έχουν e-shop) απαιτείται πληρωμή εκτός καταστήματος μέσω ασύρματου POS. Αλήθεια ξέρουν ότι το 70% των μικρομάγαζων δεν έχουν ασύρματο αλλά ενσύρματο POS;

Δεν ξέρω πώς και γιατί τα σκέφτηκαν όλα αυτά, αλλά το μόνο που αποδεικνύουν είναι ότι οι άνθρωποι είναι άσχετοι με την αγορά και με την κοινή λογική. Με λίγα λόγια. Εκτός από δεξιοί είναι και αδέξιοι.

Βασίλης Χατζηδάκης

έμπορος