ΑρχικήΣητείαΠολιτισμόςΗ νέα χρονιά να είναι σαν ένα ωραίο τραγούδι… Πρωτοχρονιάτικη συναυλία...

Η νέα χρονιά να είναι σαν ένα ωραίο τραγούδι… Πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Στέλιου Πετράκη από τη Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος»

Από

Ημερομηνία

Σε ένα μουσικό ταξίδι προσκαλεί η Στέγη «Βιτσέντζος Κορνάρος» την Πρωτοχρονιά με την ευχή η νέα χρονιά να είναι σαν ένα ωραίο τραγούδι…

Η Στέγη, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της ΑΝΑΤΟΛΗΣ, διοργανώνει πρωτοχρονιάτικη συναυλία του Στέλιου Πετράκη. Το «Οργανικό Πορτρέτο» θα μεταδοθεί στις 8 το βράδυ σε LiveStreaming από διάφορες πηγές, όπως μέσω F/B, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων και από την ιστοσελίδα της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.

Ο κ. Νάσος Ζαγκότης, από την επταμελή Διαχειριστική Επιτροπή – υπεύθυνη για την λειτουργία της Στέγης, μας λέει ότι η συγκεκριμένη δράση στόχο έχει «να ευχηθούμε σε όλους, το 2021 να είναι μία καλή και δημιουργική χρονιά που θα μας επιτρέψει επιτέλους να επιστρέψουμε σε μία κανονικότητα και για να συνεχίσουμε τη ζωή μας πιο αισιόδοξα.

Θέλουμε όλα αυτά να τα μοιραστούμε με τον κόσμο και γι’ αυτό οργανώνουμε την συγκεκριμένη δράση. Είναι μία πρωτότυπη συναυλία. Ο Στέλιος Πετράκης και οι συνεργάτες του θα παίξουν δικά του τραγούδια, αλλά και άλλα. Θα ακούσουμε κοντυλιές του Καλογερίδη, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει ο “Ερωτόκριτος” από μία συναυλία της Στέγης. Και βέβαια ελπίζουμε να ακούσουμε και τα κάλαντα και να ευχηθούμε όλοι μαζί το 2021 να αφήσει πίσω τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το 2020».

Η συγκεκριμένη είναι μία από τις δράσεις με τις οποίες η Στέγη αποχαιρετά το τρέχον έτος και υποδέχεται το καινούριο. Παράλληλα επιμελείται και την έκδοση ημερολογίου του 2021, με πίνακες εμπνευσμένους από τον «Ερωτόκριτο». Το ημερολόγιο θα διανεμηθεί δωρεάν.

 

Κρητική Αναγέννηση

Και βέβαια, παρ’ ότι η Στέγη -μία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρεία- ξεκίνησε επί της ουσίας την δράση και τη λειτουργία της το τρέχον έτος κορονοϊού, ήδη έχει δώσει το στίγμα της.

Εμπνευστής και χορηγός της προσπάθειας αυτής είναι ο Γιώργος Γαλανάκης, που μαζί με τη σύζυγο του Αλίκη είναι οι εταίροι της. Υπεύθυνη για την λειτουργία της Στέγης είναι η Διαχειριστική Επιτροπή. Η θητεία της επταμελούς, πρώτης λήγει τέλος του 2021. Αποτελείται από τον Αντώνη Ανηψητάκη, το Γιώργο Γαλανάκη, τη Μαρία Γιαννακάκη, το Νάσο Ζαγκότη, το Γιώργο Κιμ. Ζερβάκη, τη Μαριάννα Κατηφόρη και τη Σοφία Φουστέρη.

Σκοπός της Στέγης είναι να αναδείξει το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, αλλά και συνολικά την σχέση του με τη Σητεία, την σχέση της Σητείας με την Κρητική Αναγέννηση και βέβαια να αναδειχθούν ο πολιτισμός, οι τέχνες και τα γράμματα στην περιοχή επενδύοντας στις νέες γενιές  «ώστε τα παιδιά να έρθουν κοντά στο έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου και κοντά στην Κρητική Αναγέννηση», τόνισε ο κ. Ζαγκότης.

 

Διαδικτυακά

Στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές δράσεις. Στο διάστημα της  καραντίνας πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές εκδηλώσεις.

Στην τελευταία στις 23 Δεκεμβρίου η εισηγήτρια η κ. Μυρτώ Αλούμπη ανέπτυξε το θέμα «Είχαν φιλότιμο οι αρχαίοι Έλληνες; Ζητήματα τιμής στην κλασική Αθήνα και στο σήμερα». Το Νοέμβριο η κ. Αλούμπη μίλησε με με θέμα «Απόπειρες ανατροπής της δημοκρατίας: από το παράδειγμα της κλασικής Αθήνας στη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Διαδικτυακές ομιλίες παρουσίασαν και ο κ. Ζαγκότης με θέμα «Ερωτόκριτος: Μία παράσταση, δύο προσεγγίσεις» και ο κ. Ευάγγελος Βανταράκης με θέμα «Φιλοσοφικά θέματα στον Ερωτόκριτο του Κορνάρου -Τα πάθη».

Εκτός από τις διαδικτυακές ομιλίες η Στέγη ήταν από τους βασικούς χορηγούς του συναυλιακού «Ερωτόκριτου» του Δημήτρη Μαραμή, που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στη Σητεία.

 

Έντυπα

Επίσης τύπωσε ένα τετράδιο σε 2.000 αντίτυπα που δίδεται στα σχολεία, με στόχο την γνωριμία της με τους μαθητές και τις μαθήτριες του τόπου, αλλά και τη γνωριμία της με το κοινό.

Παράλληλα έχει προχωρήσει στην ενοικίαση ενός διατηρητέου διώροφου στην οδό Βιτσέντζου Κορνάρου και Καζαντζάκη γωνία. Το κτήριο ανακαινίζεται και φιλοδοξία της Στέγης είναι να λειτουργήσει μελλοντικά και ως μουσείο που θα αφορά τον Βιτσέντζο Κορνάρο. Αλλά και ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας, όπου θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις.

Ήδη στεγάζει πινακοθήκη και βιβλιοθήκη, όπου βρίσκονται μεταξύ άλλων και αρκετές μεταφράσεις του «Ερωτόκριτου» σε ξένες γλώσσες.

 

Ψηφιακά

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε ο κ. Ζαγκότης, «δημιουργείται η ιστοσελίδα της Στέγης και φιλοδοξία είναι να περιλαμβάνει όλα τα άρθρα σε σχέση με την μελέτη του “Ερωτόκριτου” και να μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για μελετητές και ερευνητές.

Ακόμη έχει ξεκινήσει προσπάθεια για την δημιουργία μία μουσειοσκευής για τον Βιτσέντζο Κορνάρο   με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας – η οποία θα “ταξιδεύει” στα σχολεία, θα εμπεριέχει πολλά δεδομένα και πληροφορίες και θα συμβάλει στην διδασκαλία τόσο του “Ερωτόκριτου” όσο και του Βιτσέντζου Κορνάρου και της Κρητικής Αναγέννησης».

 

Πρόσφατα άρθρα