Περίπου το 85% της φετινής ελαιοπαραγωγής έχει συλλεχθεί στα μέσα του Ιανουαρίου στην περιοχή του Δήμου Σητείας. «Η ποιότητα του ελαιολάδου εξακολουθεί να είναι πολύ καλή», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης, «ενώ καλύτερες είναι και οι αποδόσεις του προϊόντος. Αυτήν την περίοδο γίνεται κυρίως η ελαιοσυγκομιδή στα ελαιόφυτα με βεντέμες. Οι ποιότητες συνεχίζουν να είναι πολύ καλές με την πλειοψηφία αυτών να αφορούν 3, 4 και 5 γραμμές».

Μεταξύ των παραγόντων που επηρεάζουν τις εξελίξεις στην εμπορία του ελαιολάδου είναι και οι συνθήκες λόγω της διαμορφούμενης κατάστασης της πανδημίας σε εγχώριο, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Υπάρχουν», συνέχισε ο κ. Κολυδάκης, «πολλοί παράμετροι. Η πρώτη, όπως φαίνεται αφορά το γενικότερο “κλείσιμο” λόγω κορονοϊού, που δεν αφήνει το εμπόριο να εξελιχθεί όπως πρέπει. Υπάρχει βέβαια μία κατανάλωση και ζήτηση, ωστόσο όχι όπως αυτή αναμενόταν υπό άλλες συνθήκες. Η εστίαση είναι κλειστή, που είναι σημαντικό.

Λόγω των συνθηκών, δεν υπάρχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα. Από πλευράς Ιταλίας για παράδειγμα και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την περιοχή της Σητείας, κάτι που επηρεάζει την αντισταθμιστική προσφορά όσον αφορά την ζήτηση.

Αντίθετα, σχετική κινητικότητα καταγράφεται σε σχέση με το εγχώριο καταναλωτικό κοινό και στην κατεύθυνση αυτή εστιάζει αυτήν την περίοδο η διαδικασία της εμπορίας.