Με ερώτηση τους προς το Υπουργείο Υγείας, ο γραμματέας της Κ.Ο «Κίνημα Αλλαγής» και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου μαζί με τον Βουλευτή κ. Ανδρέα Πουλά ζητούν την ενίσχυση της ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου που κινδυνεύει με λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.

 Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεπάρκειας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας αποτελεί το γεγονός ότι η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου κινδυνεύει με λουκέτο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσιεύματα  δύο γιατροί που απασχολούνταν σε αυτή ζήτησαν και έλαβαν άδεια από την εργασία τους (αναρρωτική και άδεια μητρότητας), με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστιες αρρυθμίες στη λειτουργία της εν λόγω ΜΕΘ, ασθενείς να μεταφέρονται διασωληνωμένοι  στο Ηράκλειο και παράλληλα ο συντονιστής COVID Λασιθίου να οδηγείται σε παραίτηση.

Μάλιστα, όλες αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις συμβαίνουν τη στιγμή που παρατηρείται έντονη έξαρση κρουσμάτων στην περιοχή ενώ όλα τα βαριά περιστατικά νοσούντων από Covid-19 μεταφέρονταν στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου καθώς στο νοσοκομείο της Σητείας δεν λειτουργεί ΜΕΘ Covid παρά μόνο απλή κλινική Covid όπου μέχρι σήμερα νοσηλεύονται 6 άτομα.

Παράλληλα, αγανακτισμένοι και ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι του οικισμού Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας που βρίσκονται σε αυστηρό απαγορευτικό λόγω έξαρσης των κρουσμάτων, καθώς σύμφωνα με διαμαρτυρίες δεν έγινε σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη η διασπορά του ιού στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ έκανε δωρεάν rapid test σε 238  από τους 800 κατοίκους που το ζήτησαν, ενώ μόλις διαπιστώθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων που απαιτούνται για κήρυξη τοπικού απαγορευτικού η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ αποχώρησε από την περιοχή. Οι υπόλοιποι κάτοικοι αναγκάστηκαν να στραφούν για τεστ στον ιδιωτικό τομέα ενώ κάποιοι δεν έκαναν καθόλου τεστ καθιστώντας το μέγεθος της διασποράς στην περιοχή παντελώς άγνωστο με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την υγεία των πολιτών και το μέλλον του τοπικού απαγορευτικού στην περιοχή.

 

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 

  1. Είναι σε γνώση σας το γεγονός ότι η ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου οδεύει σε λουκέτο; Πώς σκοπεύετε να ενισχύσετε άμεσα την εν λόγω ΜΕΘ με προσωπικό προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία της;
  2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε για την ακριβέστερη ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στον οικισμό Παλαικάστρου του Δήμου Σητείας; Για ποιο λόγο αποχώρησε η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ προτού ολοκληρωθούν τα rapid test σε όλους του κατοίκους που το ζήτησαν;