Πολύ απλή και εύκολη είναι η διαδικασία για να κλείσουν οι πολίτες που το επιθυμούν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους κατά του κορωνοϊού, πηγαίνοντας σε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Όπως είπε σχετικά στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Σγουρό η Προϊσταμένη του ΚΕΠ Αγίου Νικολάου Μαρία Ανδριανάκη, οι δημότες άνω των 85 ετών, που είναι και η πληθυσμιακή ομάδα που κάνει «πρεμιέρα» για τους εμβολιασμούς του γενικού πληθυσμού από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, μπορούν να προσέλθουν στην υπηρεσία και να κλείσουν το ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο, έχοντας μαζί τους το ΑΜΚΑ και την ταυτότητά τους.

Εάν, μάλιστα, για τον οιονδήποτε λόγο ένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να πάει ο ίδιος στο ΚΕΠ και να κλείσει το ραντεβού, μπορεί να στείλει ένα άλλο τρίτο πρόσωπο, το οποίο θα πρέπει απλώς να κάνει επί τόπου μια υπεύθυνη δήλωση για το ότι εκπροσωπεί αυτόν που επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχει από πριν κάποια εξουσιοδότηση.

Το ΚΕΠ κλείνει το ραντεβού και παραδίδει κατευθείαν στον ενδιαφερόμενο άμεσα ένα αποδεικτικό χαρτί, με την ώρα, την ημέρα και το εμβολιαστικό κέντρο στο οποίο θα πάει να εμβολιαστεί, μαζί με των κωδικό του ραντεβού και τον QR κωδικό. Στο χαρτί αναγράφεται και η ημερομηνία που θα πρέπει να πάει να κάνει και την δεύτερη δόση.

Η λειτουργία του ΚΕΠ συνεχίζει να γίνεται μόνο με ραντεβού, ωστόσο για τη διαδικασία του προγραμματισμού των εμβολιασμών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέλθουν από 7.30 το πρωί μέχρι 3 το μεσημέρι και να εξυπηρετηθούν άμεσα, χωρίς να περιμένουν σε ουρά, έχοντας προτεραιότητα λόγω του εμβολίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το ενδιαφέρον του κόσμου για σχετική εξυπηρέτηση μέσω του ΚΕΠ δεν ήταν μεγάλο. Τις δύο πρώτες ημέρες, μόνο μία πολίτης άνω των 85 προσήλθε, η ίδια, για να κλείσει το ραντεβού της – που θα είναι στις 20 Ιανουαρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ενώ ρώτησαν σχετικά άλλοι δύο δημότες, οι οποίοι δεν ήταν άνω των 85 ετών.

 

Η διαδικασία για τα ραντεβού

Υπενθυμίζεται, ότι το ραντεβού για τον εμβολιασμό μπορεί να κλειστεί με τους εξής τρόπους:

– Σε φαρμακείο

–  Στα ΚΕΠ

– Μέσω της άυλης συνταγογράφησης και

– Μέσω της ειδικής πλατφόρμας emvolio.gov.gr

Υπολογίζεται ότι περίπου 100.000, από τους 520.000 που είναι το σύνολο αυτής της ηλικιακής ομάδας, θα έχουν εμβολιαστεί έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.

Για να ελέγξουν οι πολίτες εάν ανήκουν σε κάποια από τις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κάνουν τα εξής:

– Να εισάγουν τον ΑΜΚΑ και το ονοματεπώνυμό τους στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.

– Να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) στον πενταψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης 13034.

Εν τω μεταξύ, τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, οι πολίτες θα λαμβάνουν email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα του ραντεβού. Το ραντεβού μπορεί να αλλάξει ΜΟΝΟ μία φορά και αυτό μέχρι 72 ώρες πριν από το πρώτο ραντεβού για το εμβολιασμό.

Ο εμβολιασμός θα γίνει με δύο δόσεις, με τη δεύτερη 21 ημέρες μετά την πρώτη. Οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες και στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση. Αν υπάρξει αναβολή ή απάλειψη της δεύτερης δόσης ο εμβολιασμός είναι ανεπαρκής.

Επισημαίνεται ότι το ραντεβού μπορεί να αλλάξει ή να ακυρωθεί μόνο μία φορά, με τον πολίτη που ακυρώνει να μπορεί να κανονίσει ξανά ραντεβού αφότου παρέλθουν 30 ημέρες.