Την ανάγκη να διαμορφωθεί ένα «κοινωνικό μέτωπο» με την ενεργό παρουσία των τοπικών αρχών και φορέων που θα στηρίξει την επαρκή λειτουργία του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου, υπογραμμίζει ο πρώην Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, αναφερόμενος στις εξελίξεις που καταγράφηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή το θέμα της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του ΓΝΑΝ. Μάλιστα ο ίδιος σε προσωπικό επίπεδο παροτρύνει θεσμικούς παράγοντες με τους οποίους συνομιλεί ν’ αναπτύξουν πρωτοβουλίες και ενέργειες προς την κατεύθυνση στήριξης του Ιδρύματος.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Μιχάλη Ατσαλάκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ είναι προφανές πως η αντίδραση αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον, διότι δείχνει πως υπάρχει κινητικότητα γύρω από το θέμα, η οποία μαρτυρεί πως το ζήτημα της δημόσιας υγείας εξακολουθεί να ευαισθητοποιεί την τοπική κοινωνία, τους εκπροσώπους της και τους αυτοδιοικητικούς που έχουν υπηρετήσει τον τόπο.

Είναι διάχυτος ο προβληματισμός σε ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας και παρά το γεγονός πως ο δημόσιος ρόλος επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων και τοπικών παραγόντων έχει ατονήσει, εντούτοις είναι υπαρκτός ο προβληματισμός – ακόμα κι αν δεν εκφράζεται δημόσια – για το μέλλον του Νοσοκομείου στις συνθήκες που διαμορφώνονται.

Η τελευταία κρίση δεν ήταν ένα απλό γεγονός καλής ή κακής διαχείρισης. Ήταν ένα ακόμα αγκάθι που ανέδειξε πως τα προβλήματα δεν μπορούν να μπουν κάτω από το χαλί στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Ούτε μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με εμβαλωματικές λύσεις. «Τα μπαλώματα απλώς κρύβουν το πρόβλημα. Δεν δίνουν λύση», είναι η φράση στην οποία ταυτίστηκαν πολύπειρος υγειονομικός με νεότερη συνάδελφο του. Και οι δύο με ενεργό θεσμικό ρόλο και αντίληψη των προβλημάτων, κατανοούν πως η λύση των πραγματικών προβλημάτων «δεν σηκώνει άλλη αναβολή».

 

Παθολογική Κλινική

Δείτε για παράδειγμα την Παθολογική Κλινική. Η μέχρι πρότινος Διευθύντρια επέστρεψε στην οργανική θέση της ΜΕΘ. Ξέρετε στην πιο πολυσύχναστη κλινική του νοσοκομείου πόσοι παθολόγοι με οργανική θέση υπηρετούν; Μία παθολόγος! Αν αυτό δεν σημαίνει κατάρρευση, πώς μπορεί να ονομαστεί; Το γεγονός πως υπάρχουν άλλοι τρεις, από τα ΤΕΠ, άλλο νοσοκομείο ή έχουν προστεθεί με άλλη εμβαλωματική λύση, δεν σημαίνει πως έχει λυθεί το πραγματικό πρόβλημα λειτουργίας της κλινικής. Αντίθετα, επιτείνεται.

Όποιος έχει δει από κοντά τον τρόπο λειτουργίας, μπορεί να το κατανοήσει στην πράξη. Και είναι αναμενόμενο. Πώς να λειτουργήσει η βασικότερη κλινική του Νοσοκομείου όταν οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτήν είναι σαν «περιοδεύων θίασος»; Προφανώς και δεν γίνεται η αναφορά για επιστημονική επάρκεια. Για την οργανωτική και την λειτουργική όμως, υπάρχει θέμα και μάλιστα σοβαρό. Οι κλινικές δεν λειτουργούν μόνο με ιατρικά πρωτόκολλα, αλλά με το πάθος, την δουλειά, τις ικανότητες, την αφοσίωση, την αγάπη, την μεθοδικότητα, ακόμα και την φιλοδοξία για επιτυχία και αναγνώριση. Στοιχεία που είθισται να επιστρατεύουν οι Διευθυντές και τα στελέχη των κλινικών, υπηρετώντας την δημόσια Υγεία. Αυτό συνέβαινε, συμβαίνει και θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο λειτουργούν νοσοκομεία με επάρκεια και γιατρούς που τους δίνεται η δυνατότητα ν’ ασκήσουν το επάγγελμα τους με όρους αξιοπρέπειας.

Στην Παθολογική Κλινική, λοιπόν, του Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου πληροφορούμαστε πως έχουν ζητηθεί και προκηρυχθεί θέσεις μόνιμων γιατρών. Συνεπώς, αναμένεται πως θα υπάρξει στελέχωση στο μέλλον. Το ερώτημα είναι πότε; Διότι είναι σαφές πως οι προκηρύξεις πλέον δεν έχουν καμία αξία στο ελληνικό δημόσιο σύστημα υγείας. Θέσεις προκηρύσσονται συνεχώς και διαρκώς –  οι περισσότερες – βγαίνουν άγονες γιατί δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ειδικά στα μικρότερα νοσοκομεία.

Δεν αρκεί λοιπόν η προκήρυξη. Θα πρέπει και να πληρωθούν οι θέσεις αυτές. Και εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα στο οποίο θα κριθούν όλοι οι αρμόδιοι. Γιατί θα πρέπει να αποδειχθούν πειστικοί, ώστε να στελεχώσουν το νοσοκομείο. Διαφορετικά, η αποτυχία θα λειτουργήσει σωρευτικά, στα πολλαπλά προβλήματα της τελευταίας δεκαετίας.