Με μικρό ποσοστό συμμετοχής στα μαθήματα κύλησε και η δεύτερη εβδομάδα λειτουργίας των Δημοτικών Σχολείων στην περιοχή του Δήμου Σητείας. Από τις πρώτες ημέρες του χρόνου λόγω κρουσμάτων κορονοϊού διαμορφούμενη κατάσταση στην περιοχή επηρέασε κατά πολύ τους γονείς που στο μεγαλύτερο ποσοστό επέλεξαν να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

«Την τρέχουσα εβδομάδα, η δεύτερη από τότε που ξεκίνησαν τα μαθήματα και χτύπησε το πρώτο κουδούνι, συνέχισε να υπάρχει μεγάλη αποχή. Την πρώτη εβδομάδα η συμμετοχή των παιδιών άγγιξε περίπου το 3%, ενώ αυτήν γύρω στο 20% με 24%. Αρκετά περιφερειακά σχολεία είχαν πολύ μικρό ποσοστό, ενώ η ίδια εικόνα αποτυπώθηκε τόσο για τα Δημοτικά όσο και τα Νηπιαγωγεία. Αυτό από μόνο του μπορεί να μεταφράσει την αγωνία και την ανησυχία των γονιών», ανέφερε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σητείας «Ο Μύσων» κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης.

Το κρούσμα σε εκπαιδευτικό

Προέκυψε επίσης ζήτημα από το θετικό κρούσμα σε εκπαιδευτικό σε σχολική μονάδα της Σητείας. «Και οι εκπαιδευτικοί -μετά τους υγειονομικούς- είναι στην πρώτη γραμμή κινδύνου. Ο εκπαιδευτικός ενημέρωσε έγκαιρα το περιβάλλον του, σχολικό και ευρύτερο, προστατεύοντάς το και δημιουργώντας μία ασπίδα πρόληψης. Έγινε απολύμανση της σχολικής μονάδας και όλα όσα προβλέπονται βάσει πρωτοκόλλου. Ακολούθησε η διεξαγωγή μοριακών τεστ εκπαιδευτικών με ευθύνη του Δήμου. Σε αυτό το σημείο να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε το Δήμο για την δωρεάν προσφορά των τεστ (είχε προηγηθεί να θυμίσουμε στις 11 του μήνα και η διεξαγωγή rapid test στους εκπαιδευτικούς, συνολικά 190, τα οποία ήταν όλα αρνητικά) και να τονίσουμε ότι τέτοιους είδους πρωτοβουλίες, θωρακίζουν τα σχολεία», πρόσθεσε ο κ. Αλεξάκης.

Από την διενέργεια των μοριακών τεστ την Τρίτη, ως γνωστόν, προέκυψε δεύτερο θετικό κρούσμα σε εκπαιδευτικό, του ίδιου Δημοτικού Σχολείου. «Και το συγκεκριμένο τμήμα του σχολείου», συνέχισε, «ετέθη σε αναστολή λειτουργίας για δύο εβδομάδες».

«Εκτιμούμε», εξήγησε ο κ. Αλεξάκης, «ότι, επειδή τα σχολεία ήταν κλειστά, δηλαδή η συμμετοχή των μαθητών στις κόκκινες περιοχές και όπου υπήρξαν κρούσματα ήταν σχεδόν μηδενική, η οποιαδήποτε έκταση θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν θα διατρέχουμε κάποιο μεγάλο κίνδυνο. Περιμένουμε πλέον τις νέες εξελίξεις και τα νέα δεδομένα για να δούμε πώς θα κυλήσει η επόμενη εβδομάδα».

 

Ανοικτά, αλλά ασφαλή σχολεία

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, προγραμματίζεται η διενέργεια rapid test το Σάββατο στην Σητεία. Κατόπιν και των τεστ που διεξήχθησαν στο Παλαίκαστρο πρόσφατα, αναμένεται να προκύψουν νέα δεδομένα. «Αν δείξουν ότι υπάρχει μία ύφεση, νομίζω ότι αυτό θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά προς τους γονείς. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι θέλουμε σχολεία ανοικτά αλλά ασφαλή, να έχουμε το μέγιστο δυνατό της ασφάλειας και τα παιδιά να κάνουν μάθημα στο φυσικό τους περιβάλλον».

Για άλλη μία φορά επίσης ο κ. Αλεξάκης εστίασε στην κατά περιόδους αναγκαιότητα διεξαγωγής τεστ rapid και μοριακών στους εκπαιδευτικούς με ευθύνη του κράτους. «Δε σημαίνει ότι τώρα έγιναν όλα αυτά και πέρασε το πρόβλημα. Πρέπει να γίνονται περιοδικά τεστ σε εκπαιδευτικούς δωρεάν και κατά προτεραιότητα μοριακά ώστε να είμαστε κι εμείς ασφαλείς και το σχολικό περιβάλλον. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία τακτική από το υπουργείο που μας αφήνει εντελώς εκτεθειμένους.

Πρέπει άμεσα το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε τα σχολεία να είναι ανοικτά, αλλά ασφαλή. Δηλαδή μέτρα του τύπου “ανοίγουμε τα παράθυρα μόνο και τα παιδιά κρατάνε κουβερτάκια” δεν είναι μέτρα πρόληψης. Ούτως ή άλλως, οι εκπαιδευτικοί ανοίγουμε τα παράθυρα και αερίζουμε τις αίθουσες, τηρούμε τα μέτρα προστασίας τόσα χρόνια τώρα για τους απλούς ιούς. Πόσο μάλλον τώρα. Αλλά τα μέτρα πρόληψης πρέπει να είναι σοβαρά, όσο σοβαρή είναι και η κατάσταση», τονίζει.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ