ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ«Εχθρική» κίνηση η προσφυγή στο ΣτΕ, συνεδρίασε η διαπαραταξιακή του Δήμου Σητείας...

«Εχθρική» κίνηση η προσφυγή στο ΣτΕ, συνεδρίασε η διαπαραταξιακή του Δήμου Σητείας μετά την απόφαση του Δ.Σ. Ιεράπετρας

Από

Ημερομηνία

Έπειτα από τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την απόφαση του Δήμου Ιεράπετρας για συμμετοχή στην προσφυγή στο ΣτΕ κατά των εγκεκριμένων όρων της ΜΠΕ Καβούσι –Αυχένας Αγκαθιά, συνεδρίασε το μεσημέρι της Δευτέρας η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου, αποτελούμενη από το Δήμαρχο και τους επικεφαλής όλων των Δημοτικών Παρατάξεων.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ κατόπιν συζήτησης αποφασίστηκε να κατατεθούν στο ΣτΕ οι αντιρρήσεις από μέρους του Δήμου Σητείας και να ζητηθεί η εφαρμογή της ΜΠΕ και των αντίστοιχων περιβαλλοντικών όρων.

Το θέμα του ΒΟΑΚ είναι εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή του Δήμου Σητείας και είναι δεδομένη η αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου μέχρι τη Σητεία. Οι όποιες ενέργειες λειτουργούν ανασταλτικά στην κατεύθυνση αυτή όχι μόνο είναι δυσάρεστες αλλά μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «εχθρικές» προς την περιοχή της Σητείας, όπως αναφέρθηκε σε δηλώσεις από την πλευρά συμμετεχόντων στην συνεδρίαση.

 

Η δήλωση του Δημάρχου

Μετά την ολοκλήρωση της, ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης με δηλώσεις του αναφέρθηκε αρχικά στα γνωστά δεδομένα στο πλαίσιο των οποίων υπάρχει η πρόθεση του Τοπικού Συμβουλίου Καβουσίου για την κατάθεση ένστασης στο ΣτΕ σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους της ΜΠΕ του έργου Καβούσι –Αυχένας Αγκαθιά καθώς και στην απόφαση κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης του ΔΣ για συμμετοχή και του Δήμου Ιεράπετρας στην συγκεκριμένη πρόταση:

«Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η εξέλιξη αυτή για εμάς διότι θα δημιουργήσει προβλήματα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν. Θεωρούμε επίσης ότι η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται σε αντίθεση με προγενέστερη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας η οποία ενέκρινε την ΜΠΕ.»

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός – συνέχισε ο κ. Ζερβάκης – να κάνει ενστάσεις και να υπερασπίζει τα συμφέροντα του. Είναι όμως αναφαίρετο δικαίωμα και για εμάς να υπερασπιστούμε ένα έργο που τόσα χρόνια δυστυχώς καρκινοβατεί και φαίνεται ότι τελευταία έχει μπει σε μία διαδικασία διαβούλευσης κι υλοποίησης. Εάν γίνει η ένταση στο ΣτΕ, εμείς μέσω της νομικής μας υπηρεσίας θα υποβάλουμε τις αντιρρήσεις μας. Είναι ένα έργο το οποίο ουσιαστικά βγάζει το Δήμο Σητείας από την απομόνωση κι επ’ ουδενί δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να εξελιχθεί όπως κάποιοι θέλουν. Παράλληλα θα πιέσουμε να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη μελέτη. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και η ολοκλήρωση της μελέτης και η τοποθέτηση τεχνικού συμβούλου για την ολοκλήρωση της και η εξεύρεση χρημάτων για την χρηματοδότηση του έργου. Εάν όλα αυτά προχωρούν παράλληλα, εκτιμώ ότι όταν θα έρθει ο χρόνος που θα έχουμε και μία απόφαση του ΣτΕ θα έχουμε πλήρεις μελέτες, ώστε με την βοήθεια και την συμμετοχή όλων να μπει το συγκεκριμένο κομμάτι σε διαδικασία χρηματοδότησης».

Παράλληλα ο κ. Ζερβάκης εξέφρασε την λύπη του για την εξέλιξη: «Δεν την περιμέναμε διότι όπως είναι γνωστό – κι αυτό δεν είναι προσωπικό – όλοι οι δήμαρχοι του νομού είχαμε αποφασίσει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού κάποια έργα για την βελτίωση της καθημερινότητας όλου του Νομού και να αρθεί επιτέλους ο νομός στο ύψος των περιστάσεων ώστε να μπορέσουμε το πανθομολογούμενο έλλειμμα τόσων χρόνων του νομού, να αρχίσει να αμβλύνεται. Να μπορέσουμε να έχουμε κι εμείς την περιφερειακή σύγκλιση που αρμόζει και στον τόπο και στους δημότες μας».

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας δεν υπήρξε κάποια επαφή με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας ενώ σε σχέση με αναφορές επικεφαλής του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για ενδεχόμενη σκοπιμότητα πίσω από αυτή την εξέλιξη, ο κ. Ζερβάκης είπε: «δεν έχω μάθει να μπαίνω σε ένα κυνήγι μαγισσών ούτε να βλέπω πράγματα πίσω από αυτά που φαίνονται. Αυτό που φαίνεται τουλάχιστον στην παρούσα φάση, είναι ότι οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υποβάλει τις αντιρρήσεις τους. Τις είχαν υποβάλει και κατά την διάρκεια της ΜΠΕ, είχαν καταθέσει μάλιστα κι ένα σχέδιο μίας δεύτερης λύσης. Αυτά εξετάστηκαν τότε από την Υπηρεσία και μάλιστα αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά στην απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους ότι αφού εξετάστηκε η συγκεκριμένη κλίση, αφού ελήφθησαν υπόψη οι υπογραφές 182 κατοίκων της περιοχής, η Υπηρεσία εκτιμά ότι το έργο είναι δύσκολο έως ανέφικτο να γίνει, οπότε προτιμάται η λύση που έχει δοθεί από την Υπηρεσία. Αυτά είναι γνωστά όλα.»

 

Ο Ν. Κουρουπάκης

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Σητεία: Επιστροφή στο Μέλλον» κ. Νίκος Κουρουπάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι οι λόγοι που επικαλούνται από την πλευρά της Ιεράπετρας για την προσφυγή, για να σταματήσει η σκοπούμενη μελέτη του ΒΟΑΚ που έρχεται ως την Σητεία, στο Καβούσι, έχουν απορριφθεί από την απόφαση των περιβαλλοντικών όρων. «Η ενέργεια λοιπόν αυτή δείχνει – έτσι την εκλαμβάνω εγώ – πως δημιουργεί άλλοθι στην κυβέρνηση για να μπλοκάρει την κατασκευή του ΒΟΑΚ μέχρι την Σητεία. Αποδεικνύεται ότι υπηρετούνται συμφέροντα πολύ μεγάλα και φυσικά την πολιτική ευθύνη απόλυτα έχει η κυβέρνηση. Αν εξετάσουμε δε και τους δασικούς χάρτες, μπορούμε να καταλάβουμε εύκολα ότι υπάρχει κάποιος άλλος σχεδιασμός για την ευρύτερη περιοχή.»

Χρειάζεται αγώνας όπως τόνισε από την πλευρά του Δήμου Σητείας για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. «Εμείς στηρίζουμε μία αγωνιστική προοπτική απέναντι σε όσους τελικά έχουν την ευθύνη των αποφάσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν κάποια πράγματα. Ένα από αυτά είναι και ο ΒΟΑΚ. Είναι συνολικά οι οδικοί άξονες, ο ΝΟΑΚ, η ανατολική παράκαμψη, οι υποδομές, το αεροδρόμιο του οποίου αμφισβητείται η λειτουργία, το λιμάνι, τα Σχέδια Πόλης… Είναι ζητήματα που πρέπει να μπουν στην ατζέντα, να ασκηθεί πίεση από το Δήμο και να αναλάβουν τις ευθύνες τους κάποιοι», τόνισε ο κ. Κουρουπάκης.

Εστίασε παράλληλα στην τεράστια ευθύνη που όπως είπε έχει η Περιφέρεια Κρήτης η οποία είναι γνώστης των θεμάτων αλλά και στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη τονίζοντας ότι δώδεκα χρόνια τώρα δεν έχει υλοποιηθεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο στην περιοχή της Σητείας παρά μόνο «κολυβοποίηση πιστώσεων». Έχουν υποχρέωση, όπως τόνισε, κυβέρνηση και Περιφέρεια να λάβουν αποφάσεις.

 

Ο Ν. Καραμανωλάκης

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Μαζί στο Αύριο» κ. Νίκος Καραμανωλάκης, στις δηλώσεις του, έκανε λόγο για κακή τροπή που έχει λάβει το θέμα μετά και τις εξελίξεις σχετικά με την ένσταση στο ΣτΕ από την πλευρά της ΤΚ Καβουσίου αλλά και του Δήμου Ιεράπετρας. Όπως υπογράμμισε το αίτημα για μία διαφορετική χάραξη συζητείται από την Κοινότητα Καβουσίου εδώ και δέκα χρόνια. Έχει περάσει στο παρελθόν από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας το οποίο έλαβε θετική απόφαση για το θέμα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων της ΜΠΕ του ΒΟΑΚ. Θετική ήταν και η απόφαση και από το Περιφερειακό Συμβούλιο που έλαβε υπόψη τις ενστάσεις του Καβουσίου «και πήγε το θέμα στον Υπουργό μετά από τόσα χρόνια, εξετάστηκε ο φάκελος που περιείχε όλα αυτά τα στοιχεία και είπε ναι. Και έρχεται τώρα ο Δήμος Ιεράπετρας εκ των υστέρων και κάνει αυτή την απίστευτη κωλοτούμπα. Είναι κακοπροαίρετη! Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να δυναμιτίζεται ένα τόσο μεγάλο έργο. Όμως θεωρώ ότι και η κυβέρνηση έχει πολύ μεγάλη ευθύνη και πρέπει να πει στην παρούσα φάση ναι ή όχι, δεν μπορεί να μασάει τα λόγια της και τελικά και να καλύπτεται η επιθυμία της να μην γίνει το έργο αυτό.Εγώ πιστεύω ότι δεν θέλει! Εάν θέλει ας το αποδείξει! Να συνεχίσει κανονικά τον σχεδιασμό. Αν όμως μας πει ότι θα αναμένει την απόφαση του ΣτΕ, είναι απόδειξη ότι μας κοροϊδεύουν», τόνισε ο κ. Καραμανωλάκης εστιάζοντας στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των μεγάλων οδικών δικτύων για να ανακάμψει ο Δήμος Σητείας, του ΒΟΑΚ, του ΝΟΑΚ, της ανατολικής παράκαμψης Σητείας.

 

Ο Θ. Πατεράκης

Ο Επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης «Σητεία Μπροστά» κ. Θοδωρής Πατεράκης σημείωσε ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι «η μοίρα της Σητείας είναι να προχωράει το οτιδήποτε μέσα από αγώνες και συγκρούσεις». Τόνισε ότι η μελέτη Καβούσι –Αυχήν Αγκαθιά αναδύθηκε από τα συρτάρια του υπουργείου το 2012 κι από τότε όλοι γνώριζαν την χάραξη, τοπική αυτοδιοίκηση του νομού, νομαρχιακή πριν, περιφερειακή κατόπιν και όλοι συμφωνούσαν με αυτήν. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε λοιπόν το γεγονός ότι ξαφνικά εμφανίστηκαν ενστάσεις! Αυτό δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει. Εμείς σαν περιοχή αναδεικνύουμε το θέμα και είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε κάποιες διαδικασίες νόμιμες όπως προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία. Η κίνηση πολιτών του Καβουσίου που μπορεί κατά κάποιους να είναι νόμιμη και είναι νόμιμη, είναι και εχθρική κίνηση κατά της περιοχής της Σητείας! Δεν μπορεί να απομονωθεί το κομμάτι του Καβουσίου και να προχωρήσει ο δρόμος από κει και πέρα. Διότι αν γίνει δεκτή η άποψη των κατοίκων του Καβουσίου, στην ουσία ακυρώνεται περίπου ο μισός δρόμος της νέας χάραξης. Άρα ή σταματάει αυτή η προσφυγή ή μπαίνουμε σε μία διαδικασία η οποία θα είναι μακροχρόνια και σίγουρα λειτουργεί εις βάρος της κοινωνίας και της ανάπτυξης της Σητείας. Στην ουσία κάποιοι θέλουν να ακυρώσουν μία προσπάθεια ετών! Δεν ισχύει ότι μπορεί να απομονωθεί το κομμάτι του Καβουσίου. Αν ξαναμπούμε στην λογική της αλλαγής χάραξης, σημαίνει ότι χάνεται το έργο για τα επόμενα χρόνια. Όμως δεν θα πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την κυβέρνηση το γεγονός ότι εμφανίζεται μεταξύ δύο Δήμων μία διαφορετική προσέγγιση για το συγκεκριμένο έργο. Η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης πρέπει να είναι ξεκάθαρη, να προχωρήσει στην υλοποίηση των μελετών, στην έγκριση της προμελέτης και στην ανάθεση σε τεχνικό σύμβουλο της ολοκλήρωσης των επιμέρους μελετών. Δεν θα δεχθούμε να ειπωθεί ότι ο Δήμος Ιεράπετρας κάνει ένσταση, περιμένετε. Δεν θα το δεχτεί κανείς αυτό. Θα πρέπει και σύσσωμη η τοπική κοινωνία της Σητείας να στηρίξει την θέση η οποία εκφράζεται διαπαραταξιακά. Πολιτικό θέμα η ολοκλήρωση των μελετών!»

 

Ο Σ. Συμεωνίδης

Τέλος ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ Συμεών Συμεωνίδης ανέφερε: «Η δική μας θέση είναι ενιαία σαν Λαϊκή Συσπείρωση συνολικά στην Κρήτη, στους δήμους και στην περιφέρεια. Για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση ενός έργου που έχει ανάγκη ο Κρητικός και ο Σητεικαός λαός πάνω από πενήντα χρόνια, οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις που τόσα χρόνια τάζουν ΒΟΑΚ και ΒΟΑΚ δεν βλέπουμε. Με αυτή την έννοια η προσπάθεια που προβλέπουμε ότι θα υπάρξει έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός απέναντι σε όποιον έχει μία ένσταση, μία διαφωνία, μία άλλη προσέγγιση όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στους κατοίκους του Καβουσίου, έτσι ώστε να κρυφτούν ευθύνες της συγκεκριμένης κυβέρνησης αλλά κι όλων, για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον ΒΟΑΚ για τις ανάγκες του Κρητικού και του Σητεικαού λαού, εμάς θα μας βρει απέναντι. Εμείς θεωρούμε ότι έχουν δικαίωμα όπως και οι κάτοικοι του Καβουσίου να αντιδράσουν όμως οι καθυστερήσεις δεν θα οφείλονται στη δική τους αντίδραση. Με αυτή την έννοια εμείς πρέπει να πιέσουμε και σαν Σητειακοί, γρήγορα η κυβέρνηση να πάρει υπόψη τον οποιοδήποτε φορέα, να δίνει λύσεις και να συνεχίσει να προχωρήσει το έργο του ΒΟΑΚ. Ένα έργο που πρέπει να είναι από το Καστέλι μέχρι την Σητεία, σύγχρονος αυτοκινητόδρομος, ασφαλής, χωρίς διόδια με αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση και με όρους και προϋποθέσεις που αρμόζουν στον 21ο αιώνα. Ένας τέτοιος δρόμος εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των κατοίκων του νησιού και της Σητείας και του νομού και σε αυτόν τον αγώνα πρέπει να επιμείνουν σύσσωμοι όλοι οι κάτοικοι και του νομού Λασιθίου, ενωμένοι, μία γροθιά.»

 

Πρόσφατα άρθρα