Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟδηγίες για τους μαθητές που επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα...

Οδηγίες για τους μαθητές που επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου

Από

Ημερομηνία

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, θα “επιστρέψει” από τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στο “πορτοκαλί” επίπεδο επιτήρησης που σημαίνει ότι οι μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων επιστρέφουν στα δια ζώσης μαθήματα.

Παρουσιάζουμε κάποιες γενικές οδηγίες, όπως δόθηκαν από το 2ο λύκειο Αγίου Νικολάου για την επιστροφή στα μαθήματα. Οι γονείς θα πρέπει να λάβουν σχετικές οδηγίες από τα σχολεία στα οποία φοιτούν τα παιδιά τους.

Για να είμαστε και μαζί και ασφαλείς, ας έχουμε υπόψη μας τις παρακάτω οδηγίες:

ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ

 • ΧΩΡΙΣ ΜΑΣΚΑ
 • ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ (Θα δοθεί από το σχολείο σε κάθε μαθητή τη Δευτέρα)

ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝ ΑΙΣΘΑΝΘΟΥΜΕ ΑΔΙΑΘΕΣΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΑΣ  ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ

Υποχρεωτική χρήση μάσκας

 1. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική για τους μαθητές σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων:

α) στους εσωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων

β) στους εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων

γ) στα μέσα μεταφοράς μαθητών,

Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά τη διάρκεια του φαγητού και κατά τη διάρκεια της γυμναστικής/ άθλησης.

 1. Κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας στην τάξη και σε χρόνο που οι μαθητές/τριες δεν καλούνται να μιλούν, οι εκπαιδευτικοί μπορούν σε τακτά διαστήματα να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για «διάλειμμα μάσκας» ώστε να επέρχεται αποφόρτιση των παιδιών και να ενισχύεται η σωστή χρήση της μάσκας. Αυτό μπορεί να γίνεται τόσο μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας, όσο και σε εξωτερικούς χώρους καθώς και κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας του σχολείου. Ενδεικτικά, μπορεί να δίνεται οδηγία για ολιγόλεπτη προσεκτική αφαίρεση της μάσκας μέσα στην τάξη κατά τη διάρκεια ανάγνωσης κειμένου από εκπαιδευτικό ή ατομικής εργασίας από τους μαθητές/τριες, έχοντας ανοικτά τα παράθυρα όσο είναι δυνατόν. Στο διάλειμμα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να γίνεται ολιγόλεπτη αφαίρεση της μάσκας αφού τα παιδιά τηρήσουν αποστάσεις, παραμένοντας στην ίδια θέση τα λίγα λεπτά που δεν θα φορούν μάσκα. Δεν θα γίνεται χρήση μάσκας όταν τα παιδιά τρώνε ή πίνουν, οπότε πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις. Χρήση μάσκας δεν πρέπει να γίνεται κατά το μάθημα της γυμναστικής ή όταν τα παιδιά έχουν έντονη σωματική άσκηση, οπότε επίσης πρέπει να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.

Σε περίπτωση που μαθητής δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του ως προς την υποχρεωτική χρήση μάσκας (μη ιατρικής ή ιατρικής/χειρουργικής), δεν του επιτρέπεται η είσοδος στη σχολική τάξη και λαμβάνει απουσία, ενώ, εφόσον είναι ανήλικος, παραμένει στο γραφείο του διευθυντή μέχρι την παραλαβή του από τους γονείς/κηδεμόνες του.

Καταγραφή και προσμέτρηση απουσιών

 1. Οι απουσίες μαθητών σχετικά με τον κορωνοϊό COVID-19 καταγράφονται, αλλά δεν προσμετρώνται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Αν νοσεί από κορωνοϊό COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

β) Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχουν οριστεί από τον ΕΟΔΥ, με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας. Οι ομάδες μαθητών αυξημένου κινδύνου είναι οι ακόλουθες:

 1. Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από έξι (6) μήνες από την ολοκλήρωσή της.
 2. Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από δώδεκα (12) μήνες.
 • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου, εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από εικοσιτέσσερις (24) μήνες.
 1. Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.

ν. Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4 <500).

 1. vi. Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone >20mg /μέρα).

νii. Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.

 • Μαθητές με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
 1. Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή μαθητές με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
 2. Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

γ) Μαθητής που έχει υποβληθεί σε μοριακή διαγνωστική εξέταση για τον κορωνοϊό COVID-19 και για όσο χρόνο αναμένει την έκδοση του αποτελέσματος.

 1. Για τους μαθητές που απουσιάζουν εντασσόμενοι σε ευπαθείς ομάδες, προβλέπεται η παρακολούθηση μαθημάτων μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

Βγαίνουμε από την τάξη για να αεριστεί και να καθαριστεί η αίθουσα.

εκδρομές και εκδηλώσεις

 1. Δεν πραγματοποιούνται εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις, μαθητικά συνέδρια, σχολικά πρωταθλήματα, εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής/μετακίνησης/υποδοχής μαθητών και εκπαιδευτικών. Διδακτικές επισκέψεις, περίπατοι δύνανται να διεξάγονται ανά τμήμα, με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 2. Οι μαθητικοί διαγωνισμοί τελούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και την τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.
 3. Οι σχολικοί εορτασμοί πραγματοποιούνται εντός του κάθε τμήματος.
 4. Εκδηλώσεις (π.χ. τελετές αποφοίτησης) είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται με την παρουσία μόνο μαθητών και εκπαιδευτικών, ενδεχομένως κατά τμήματα ή με μέρος των τμημάτων, αναλόγως του διαθέσιμου χώρου, ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες κοινωνικές αποστάσεις.

 

ΚΥΛΙΚΕΙΟ

Θα λειτουργεί κανονικά και παρακαλούμε να τηρούνται οι αποστάσεις.

ΔΩΡΕΑΝ ΤΕΣΤ

Όποιος άνω των 16 ετών θέλει να υποβληθεί σε δωρεάν τεστ μπορεί να δηλώσει στη διεύθυνση: https://edu.testing.gov.gr/

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΥΡΩ ΜΑΣ!!!

 

Πρόσφατα άρθρα